rente amerika trump

De rente loopt op met als gevolg dat de koersen van obligaties flink aan het kelderen zijn.

De obligatiemarkt is een gigantische markt qua handelsvolume.
Sinds Donald Trump als winnaar uit de bus kwam bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen is de rente in Amerika voor het eerst sinds tijden fors opgelopen, dat blijkt wel uit de rente op Treasuries.

Die begon een paar maanden vóór de verkiezingen al gestaag op te lopen, maar ‘explodeerde’ na de verkiezingsuitslag. De rente op tienjaarsleningen, de zogeheten US 10 Year Treasury Yield, staat op het moment van dit schrijven op 2,32% (tegen 1,8% begin november, een procentuele stijging van bijna 29%!).

Die oplopende rente heeft niet alleen te maken met de verwachting dat de FED de Amerikaanse rente in december gaat verhogen, daar is de markt het inmiddels wel over eens, maar ook met de komst van Trump in het Witte Huis.

Trump wil de inkomsten- en vennootschapsbelasting fors verlagen en heeft aangekondigd de infrastructuur te drastisch te willen verbeteren, waar een bedrag van 1.000 miljard dollar mee gemoeid zou zijn. Mocht Trump de daad ook echt bij het woord voegen, dan is de recente spike omhoog in de rente op staatsobligaties, misschien nog maar een eerste topje van de ijsberg.

De berekeningen over de bedragen die Trump zou moeten lenen om zijn drastische plannen door te voeren zijn enorm. De daaruit resulterende opwaartse druk op de rente idem dito. Inmiddels zijn al verschillende obligatie-experts aan het woord geweest die, denken dat de recent oplopende rente nog maar het begin is van een veel grotere beweging.

treasury bond amerika

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.