Europese beurzen fors onderuit.

De Europese beurzen leveren fors in door de onrust over Griekenland. Toch is deze daling gezond aangezien de beurzen al fors zijn opgelopen.
Vandaag verscheen het inflatierapport in de EU waaruit bleek dat de inflatie nog altijd negatief is met -0,1%, tegenover -0,3% in februari. Wellicht heeft de olieprijs een handje gelopen aangezien deze fors hersteld is door de onrust in Jemen.
Even een kijkje op de beurzen:

In Brussel is er géén enkele stijger, net zoals in Amsterdam en Parijs. Maar voorlopig niet in Londen en Parijs.
De Bel-20 verliest 1,7% tot op 3795 punten.
Grootste dalers in de graadmeter zijn KBC (-2,5%) en Delhaize (-2,4%).

In de CAC-40 zijn Arcelor Mittal (-3,7%) en Airbus (-2,2%) de grootste dalers.
De enige stijgers zijn Peugeot en Accor dat de analisten overtrof i.v.m. zijn kwartaalcijfers.

In Amsterdam gaat Ahold fors lager met 4,5% samen met Arcelor Mittal. De reden voor de daling van Ahold was het ex-dividend.

In Frankfurt gaat Lanxess met 4,2% lager. Ook meststoffenproducent K+S gaat fors lager met 3,2%.

Nu is het nog vooral uitkijken naar onder meer bedrijfsresultaten in de VS en ook macrocijfers over de toestand in de VS (zoals het inflatiecijfer).

Hier al de resultaten van GE:
Het Amerikaanse industriële conglomeraat General Electric (GE) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een lagere winst behaald omdat de verkopen van apparatuur aan de olie-industrie afnamen door de sterk gedaalde olieprijzen. Dat maakte het bedrijf, dat onlangs aankondigde het merendeel van zijn financiële divisie GE Capital te verkopen, vrijdag bekend.
Exclusief kosten die te maken hebben met de afslanking van GE Capital werd een winst behaald van 3,1 miljard dollar (bijna 2,9 miljard euro), een daling met 5 procent in vergelijking met een jaar eerder. De aangepaste omzet nam met 12 procent af tot 29,4 miljard dollar. Bij de olie- en gasdivisie van GE was sprake van een omzetkrimp met 8 procent. Wel wist het bedrijf meer apparatuur voor de opwekking van energie, zoals gasturbines en windmolens, te verkopen.

GE maakte eerder deze maand bekend voor 26,5 miljard dollar aan vastgoedbezittingen te verkopen van GE Capital. Topman Jeff Immelt wil het concern focussen op de industriële tak, waar uiteenlopende zaken als vliegtuigmotoren, turbines en medische apparatuur worden gemaakt. GE is branchegenoot van Philips op het gebied van medische technologie.

Verder kondigde het bedrijf toen aan voor 50 miljard dollar aan eigen aandelen in te gaan kopen. In totaal verwacht GE in de periode tot en met 2018 circa 90 miljard dollar aan aandeelhouders uit te kunnen keren.

Op nettobasis werd door de onderneming in het afgelopen kwartaal een verlies geleden van 13,6 miljard dollar. Dat kwam door een last van 16 miljard dollar die het bedrijf nam in verband met GE Capital.

,,We hebben goed gepresteerd in het eerste kwartaal in een volatiel handelsklimaat'', aldus Immelt in een toelichting. De aangepaste winst per aandeel viel iets hoger uit dan analisten gemiddeld hadden voorspeld.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.