Elektriciteit wordt wél in België geproduceerd. Het merendeel van onze elektriciteit wordt opgewekt in kerncentrales. Deze kerncentrales werden in de jaren 80 gebouwd met overheidsgeld (ie. Ons geld). Het runnen van de kerncentrales werd overgelaten aan externe bedrijven, waaronder (toen) electrabel. Na een goede 10 jaar waren de kerncentrales afbetaald, in andere woorden: De winst die het verkopen van elektriciteit had opgeleverd was genoeg om de investering tot het bouwen van de kerncentrales goed te maken. Vanaf dan zijn de kerncentrales goudmijnen geworden, want de bedrijven zoals electrabel bleven de kerncentrales uitbaten en hoge prijzen vragen.

In principe zouden we als Belgisch burger maar een ontzettend kleine bijdrage moeten betalen voor ons elektriciteitsverbruik, moest een groot bedrijf als electrabel niet puur uitzijn op winstmaximalisatie. Electrabel komt vaak in het nieuws of negatieve wijze, ze gedraagt zich als een typische multinational die enkel een dialoog wil in een rechtzaal (waarbij geoordeeld wordt aan de hand van een rechtssysteem dat ‘in hun voordeel is’, of waar mensen in betrokken zijn – advocaten rechters – die ook belangen (aandelen) hebben bij die multinationals.), ze hebben een bijna monopolie op de markt, brainwashen iedereen met gigantische campagnes, enz.

electrabel plukt u kaal

Er bestaan nog andere energie-leveranciers dan electrabel natuurlijk, maar let goed op voor welke je kiest. Vele bedrijven kopen bijvoorbeeld zelf een grote hoeveelheid elektriciteit aan bij electrabel – vermits de grote hoeveelheid aan een veel gunstiger tarief – dit gaan ze dan daarna weer doorverkopen aan particulieren. Ze kunnen een lagere prijs aanbieden dan electrabel, maar uiteindelijk veranderd het niets aan het monopolie van u weet wel. Bedenk ook, dat àls je bij electrabel bent, je kernenergie in stand houdt, de gevaren hiervan zijn voor iedereen bekend ondertussen (Tsjernobiel, Fukoshima).

Als je op zoek bent naar een andere leverancier:

  • bekijk dan eerst welk contract je hebt (check de kleine lettertjes die van belang zijn),
  • wanneer is het meest gunstige moment je contract te verbreken?
  • bekijk naar welke leverancier je wil overstappen,
  • hou rekening met hoe de energie geproduceerd wordt (groene energie),
  • wat het bedrijf doet met zijn winsten (investeert het in nieuwe milieuvriendelijke energieparken?).

Hoe doe ik het? Maak de overstap! Ik ging zelf van Electrabel naar Nuon (omdat ik kies voor ‘groene energie’, en een bedrijf dat investeert in groene energie). Deed hiervoor contractbreuk (met een boete als gevolg), maar kom toch nog goedkoper uit bij mijn nieuwe leverancier dan bij de oude. Dus het prijsverschil IS aanzienlijk. Ik betaal nu 24 € per maand minder, en krijg nog terug ook.

Hoe kosten beperken, hoe elektriciteit besparen?

  • Een leven zonder elektriciteit is ondenkbaar. We kunnen er moeilijk om heen. Waar je altijd al mee kunt beginnen, is nagaan of je je elektriciteit niet kan afnemen via een goedkopere leverancier.
  • Met het toepassen van de vele elektriciteitstips voor een zuiniger en rationeler verbruik kan je ook al veel besparen.
  • Hoe overgaan naar het produceren van je eigen elektriciteit en je contract totaal opzeggen?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.