Beleggen dividend en hedgen

Stelling: Ik koop aandelen (of etf’s) die een stevig dividend uitbetalen en ik “hedge” die aandelen “1 op 1” met put opties. Op die manier loop ik geen risico op de aandelen, want ge-hedged door de put optie en ondertussen ontvang ik dividend.

In praktijk is de eerste kwestie, welke put optie? Ik zou dan denken, liefst een put optie waar niet al te veel tijdskrediet inzit, want als ik zo’n put optie koop dan verlies ik immers dat tijdskrediet dagelijks en dan eet dat weer stukjes op van mijn dividend-rendement. Een put optie met zo weinig mogelijk tijdskrediet is een put optie ITM. Opties die ITM liggen hebben delta’s die groter zijn dan 50. Als ik dieper en dieper ITM ga zal ik minder en minder tijdskrediet betalen en de delta van de put optie zal groter en groter worden naarmate ik dieper ITM ga. Hoe dieper opties ITM liggen hoe groter de koersspread wordt (dat is alvast 1 nadeel). Opties ATM en OTM daar is tijdskrediet veel groter, maar de koersspread is daar wel veel kleiner.

Mocht ik nu 80 aandelen hebben en ik wil die 1:1 beschermen met put opties dan moet ik 80 delta long beschermen. Dat kan door: 1 put optie te kopen met delta 80, of 2 put opties te kopen met delta 40 of 4 put optie kopen met delta 20. Hoe meer opties ik koop hoe meer commissie ik zal betalen. En puts met delta lager dan 50 is weer OTM dus 100% tijdskrediet. Dus mijn voorkeur gaat dan uit naar de put met delta 80. Dus je wil eigenlijk al genoeg aandelen kopen zodanig dat je niet moet hedgen met delta’s lager dan 70 of 60 (want dan betaal je te veel tijdskrediet). (Ik wil het nu niet nog ingewikkelder gaan maken, maar je kan 20 delta long ook hedgen met een spread, ik kan put delta 70 kopen en put delta 50 schrijven. Dan rest mij ook 20 delta short uit de put opties. Ik zit dan wel niet all the way 1:1 gedekt)

Als we helemaal in praktijk gaan, dan wordt het, op welke ticker wil je dit doen? En hoe zit het met de liquiditeit van die opties, is de koersspread niet te groot, etc.. Feit is ook dat dividend “op een manier” ook deels ingeprijsd zit in opties. Er bestaan geen free-lunch strategieën.. 🙂 Maar dit komt er wel al dicht bij.

Bedenk ook nog even, dat dit heel wat cash kost. Je koopt én de aandelen (cash intensief) én je koopt een put optie liefst diep ITM, dus veel intrinsieke waarde, dus ook een nominaal dure optie. Dat zal het dividend-rendement ook kleiner maken, omdat je niet enkel rekening mag houden met de aandelen of etf investering, maar de kost van de put er ook bij komt.

Je kan ook hedgen met calls. Het is zeker minder cash intens omdat je voor het schrijven de call geld ontvangt. Er zijn vaak ook meer calls ter beschikking die ITM zijn dat puts. En op puts heb je bijna altijd tijdskrediet ook dieper ITM, bij calls is dat minder het geval.

In beide gevallen nemen we opties diep ITM. Dus in beide gevallen hebben we de koersspread tegen ons. Maar in beide gevallen zullen de aandelen geleverd worden als de opties op expiratie nog steeds ITM zijn. Als je laat leveren moet je natuurlijk per 100 aandelen werken. Je kan dan werken met calls met delta 80 of 90 en puts met delta 80 of 90.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.