Wanneer u als belegger op zoek bent naar een aandeel dat voldoet aan uw verwachtingen, moet u eerst een aandelenanalyse maken.
U zal dus eerst een overzicht maken van de sectoren die voldoen aan uw risicoprofiel, beleggingshorizon… Pas dan gaat u op zoek naar allocaties. Als u die heeft gevonden, kan u m.b.v. Technische Analyse een instapmoment bepalen. Later meer hierover…
U kan natuurlijk ook ieder aandeel analyseren, maar daar kruipt tijd in, véél tijd. Daarom zal ik een voorbeeld geven en vaak aandelen analyseren.
Als we kijken naar de bierreus AB InBev, dan gaan we gebruiken maken van maatstaffen zoals de K/W-verhouding, PEG, boekwaarde, EV/EBITDA.
Even de tabel van de ‘naakte’ cijfers erbij halen:
De omzet is dus mooi toegenomen, maar dat is geen garantie voor de toekomst.
Wat daarnaast nog opvalt: de schuldenberg is gegroeid tot 2.27x de ebitda (winst voor afschrijvingen, belastingen)
Het pay-outratio (het aantal % dat wordt uitgekeerd van de nettowinst in de vorm van een dividend) is toegenomen, wat dus impliceert dat als AB InBev de winst verder opkrikt en het pay-outratio vasthoudt, het dividend zal stijgen.
Ik zei dat we gebruik maken van maatstaffen, wel als we de koers delen door de winst per aandeel, dan kom je uit op +/- 23. Wanneer de K/W hoger is dan 17, is een aandeel té duur. 15 is normaal gewaardeerd en onder deze grens is het aandeel ondergewaardeerd. Het wil dus zeggen dat AB InBev duur gewaardeerd staat op de beurs. Maar dat komt door de miljardenaankoop van aandelen die het management heeft aangekondigd. Daardoor zijn beleggers wild geworden van AB InBev, maar in feite kan je maar beter een goedkoper aandeel kiezen. Al zijn K/W’s van +20 niet abnormaal in stierenmarkten. Dit is wel de K/W van 2014. Als de winst van AB InBev in 2015 spectaculair zou stijgen, kan dit getal veel lager liggen dan in 2014. Maar de koers zal dan wel mee de hoogte in gaan.
Als we een andere maatstaf gebruiken, de EV/EBITDA (de reeële ondernemingswaarde gedeeld door de EBITDA), dan komen we een relatief normaal getal uit: 5,15. Hoe lager dit is hoe goedkoper een aandeel gewaardeerd staat.
Wat wel positief is: de cash flow die wordt gegenereerd, is wel hoog t.o.v. de omzet. Goed voor de aandeelhouders. AB InBev is dus duidelijk gul voor zijn aandeelhouders door het inkopen van aandelen en een mooi dividendrendement.
Het PEG-ratio is een ratio dat aanduidt hoeveel marge er nog is voor de koers van een aandeel. Het meet namelijk of de toekomstige winsten al dan niet in de koers zitten verrekend. Bij AB InBev zit het merendeel van de winst al in de koers verrekend, want het heeft namelijk een PEG van 1,37. Onder de 1 is goedkoop te noemen. Natuurlijk in combinatie met bijvoorbeeld de K/W en de EV/EBITDA.
CONCLUSIE: Ikzelf zou het aandeel AB InBev kopen voor de langetermijn en voor het dividend. Maar dan nog koop ik geen aandelen met een hoog K/W en een te hoog PEG.
Al kunt u op een beurszwakte, waarbij de aandelenmarkten 10% verliezen of 6%. Uw graantje meepikken aangezien AB InBev een hogere bèta heeft. Dat wil zeggen dat AB InBev harder stijgt in een stierenmarkt en harder zou moeten dalen in een berenmarkt. In theorie wel te verstaan. Dan gaan we een instapmoment bepalen, mocht u interesse hebben in AB InBev om te kopen.
Als we kijken naar de graafiek van AB InBev dan is die in een stijgende trend. Het komt erop neer om te kopen op de onderste lijn en te verkopen op de bovenstaande lijn. Het verschil (de winst die u zo kan maken) daartussen is de spread.
Maar voor kortetermijnbeleggers is een nauwkeurigere grafiek nuttiger.
Deze grafiek toont duidelijk dat er na een stijging een wimpel komt, dat is een daling van de koers, waarna de trend weer wordt verdergezet.
Daarbij is het nu duidelijk dat de koers kan zakken richting de € 111 om daarna terug de bovenkant van de trendlijn te nemen.
Als we beide analyses samengieten, kunnen we dus een aandeel selecteren waarvan de richting “makkelijk” te voorspellen is.
AB InBev is makkelijk te voorspellen, maar ook het fundamentele plaatje moet kloppen. Daarom: koop AB InBev om korte trades te doen of om jaarlijks een mooi dividend op te strijken, al is de prijs die u voor AB InBev betaalt wat aan de hoge kant.
Zo, dat was het! Volgende week ben ik er weer om een volgend aandeel te screenen.
Dit artikel is geschreven door Hamish Maertens