“… is de essentie van beleggen niet: investeren in een bedrijf? Put en call opties zijn zeker interessant….maar zoveel interessanter als je weet wat het product (onderliggende waarde) zelfs is waarop de optie is geschreven.”
Deze quote is geplukt vanop een beleggingsforum.
Laat ons heel conservatief blijven en enkel opties bekijken die noteren op aandelen. Opties die als onderliggende waarde aandelen hebben. En we houden ons beperkt tot de 4 basis-strategieën. Het kopen van een call of put contract en het schrijven van een call of put contract. Waarbij de schrijver en de koper van een optiecontract, een contractuele afspraak hebben (over de looptijd van het contract). Per contract is er 1 koper en 1 schrijver (of onderschrijver). De koper heeft een recht, de schrijver heeft een plicht. De gekochte call optie is een recht om aandelen te mogen kopen. Van wie? Van de schrijver (of onderschrijver) van het contract, die is immers de plicht aangegaan, de aandelen te leveren bij uitoefening van het contract door de koper. De geschreven call is een leverplicht die men aangaat.
“weet wat het produkt zelfs is waarop de optie is geschreven” is in essentie correct omdat elke gekochte optie ook een geschreven optie is en samen 1 optiecontract vormt. Wat is een geschreven positie of short positie? In essentie verkoop je iets wat je later wil terugkopen voor een lagere prijs en zodoende maak je winst, net zoals wanneer je iets koopt en later wil verkopen met een meerwaarde, dan maak je ook winst. Geschreven opties, of short posities zowel in aandelen als opties, leiden tot een bepaalde plicht.
Daar komt de optie-adder zeker uit de mouw, voor hij/zij die niet weet waar hij/zij mee bezig is, ervaren optie-beleggers lijken wel de Crocodile Dundees in de rattenpoel. Idem wat betreft short posities in aandelen (iets wat ik persoonlijk zelden doe, enkel een kleine short op SNAP staat nu open).
“is uiteindelijk de essentie van beleggen niet : investeren in een bedrijf?”. De puntjes op de i! Opties zijn derivaten, afgeleide producten. Alles start bij de aandelenprijs (x100). En andere eigenschappen van zowel het aandeel, als de optie noterend op dat aandeel. Een aandeel met een hoge beta waarde (een hoge historische volatiliteit), heeft zeer waarschijnlijk ook een hoge impliciete volatiliteit (verwachte beweeglijkheid naar de toekomst toe). Dat zal zich vertalen in de prijs van opties (duur of goedkoop). Bepaalde toekomstige “surprise events”, kunnen deze impliciete volatiliteit doen toenemen (logisch) in anticipatie ervan en in functie van de looptijd van opties (weekopties, maandopties, kwartaalopties, LEAPS) in gedachten.
Als je met die derivaten aan de slag gaat, dan kan je maar beter een keigoed en diephard onderzoek doen naar de onderliggende waarde, het aandeel… en je dan afvragen: Hoe zou ik deze casus op een andere manier kunnen bewerkstelligen (met opties) dan louter door de aandelen-aankoop (al dan niet met limiet-order, al dan niet met averaging down of pyramiding up, over de loop der tijd)… Een andere manier? En dan strekt er zich een universum open aan opties, calls en puts, looptijden, en uitvoerprijzen. En hoe liquide zijn die dingen, en hoe zit het met de koersspread, de OI en put/call ratio (de SKEW, Peter).
Welke strategie heb ik in gedachten (weging indachtig). Uiteindelijk schrijf ik dan een put optie (als alternatief voor de aandelen aankoop mét een betere risk/reward verhouding) of ik koop een call optie (met een betere risk/reward verhouding dan wanneer ik als een sniper de aandelen uit de markt wegpink). Of ik doe beide, wat eigenlijk niet meer risico is (indien ATM), schrijven put én kopen call (ATM), dan het kopen van de 100 aandelen… aandelen koopt men immers altijd ATM.
Waarom, indien we met opties zouden gaan handelen, zouden we niet eerst moeten starten vanuit de onderliggende waarde? Dat is inderdaad het interessante deel. En indien je dan een aankoop afweegt, klaar zit bij zonsopgang en gezwind het hertengedartel en vogelgefluit afwacht, om dan die cartouche af te schieten en het dividend elk jaar op de barbeque te roosteren, … kan dit dan ook in een optie-sausje?
Stap 1: zijn die eerste 4 basis strategieën (wie schrijft die blijft). Dat begrijpen, dan verdere stappen maken.
Is dividend een argument? De slimme (put) schrijver laat uitvoeren voor de ex dividend datum en de slimme (call) schrijver, schrijft ook na het ontvangen van het dividend, op de aandelen. En het is niet dat ik hier de was sta op te hangen in mijn onderbroek, er bestaan daar heel serieuze optiegroepen over ook.
Tip: om met opties te beleggen kunnen wij het handelsplatform traders work station aanbevelen.