Stel iemand die een pure brede Belgische dividendstrategie heeft die staat sinds piek 2008 aardig in de min op de groeikant, zijn of haar dividenden in bvb in een dividend etf die de bel 20 volgt (geen idee of dat bestaat) of iemand die handmatig de dividendspelers uit de Belgische beurs pikt.
Die zal met zijn dividend niet het verlies verslaan
Hij mag dan een maandelijkse, kwartaal, jaarlijkse uitkering krijgen.
Hij was beter af geweest het geld op een spaarboekje te zetten en de intrest daarvan te gebruiken als uitbetaling want we hebben ook jaren gekend de afgelopen 10 jaar waarbij er spaarformules waren hoger dan de inflatie (nu niet).
En stel dat je dit counterd? Door bvb sinds wanneer je begon (bvb worst case recent scenario 2008 top) maandelijks te beleggen.
Dan kom je tot het volgende: Je hebt een maandelijks inkomen nodig om te beleggen waar ga je dit halen? Arbeid (lage lonen – kapot belast). Huurinkomsten onroerend goed – onzekere cashstroom, problemen met huurders mogelijk.
Stel dat je er toch in slaagt een redelijk bedrag elke maand te kunnen vrijmaken om te kunnen investeren in je pure Belgische dividendstrategie en men doet dit maandelijks.
Dan kom je tot een keuze moeilijkheid.
Selecteer je puur op dividend of ook op speculatieve groei + dividend? (dividend is vaak een gevolg van eerdere groei en winst trouwens (to keep in mind)).
Ik wil het eerlijk gezegd nog eens zien of die pure dividendstrategie bij de meest courante Belgische dividendaandelen rekening houdende met gespreide instap en de daling van de beurs wel de moeite waard is.
Daarnaast moeten we naar de toekomst kijken en komen we meteen uit bij het groeiplaatje.
Persoonlijk ben ik er niet van overtuigd dat we snel weer boven de 4000 punten en dus piek van 2008 gaan zitten met de bel 20.
Technisch is de trend down.
Fundamenteel: slecht klimaat.
– Groeiende ongelijkheid => groeiende Europese privé schuldgraad als gevolg hiervan => consumptie op termijn aangetast =>groeiende politieke Europese anti-globalistische onderstroom met politieke gevolgen omwille van voorgaande (Franse en Duitse verkiezingen 2017, Brexit,….)
– ECB beleid (balans in gedachten houden) + het kapitalistische credo sinds Tacther zijnde rente verlagingen is uitgespeeld => eventuele rate hikes kunnen door hun omvang geen beursmalaise meer verdragen => Maw de kunstmatigheid heeft zijn grenzen quasi bereikt.
– Goed we zijn toch afhankelijk ergens van USA, USA heeft kunstmatige inflatie gecreëerd sinds 2008 terwijl hun beurs voor 70% uit consumptie gerelateerde assets bestaat is de reële consumptie sinds 2008 drastisch achteruit is gegaan (globalisme + private debt).
Waarom zij er wel in slagen en andere centrale banken niet is misschien een interessante vraag waar ik niet meteen een antwoord op weet maar als ik kijk naar de evolutie van de reeële economie dan kan ik enkel concluderen dat de reeële economie een communicerend vat heeft gespeeld met de beurs. Exact de reden waarom een populist als Trump met zijn anti globalistische agenda nu een grote kans heeft president te worden. (Niet voor niks willen de big boys liever Clinton om het spel wat langer te rekken).
Na jaren ongewijzigd rentebeleid hebben ze een klimaat waarbij ze hopen mondjesmaat het aantal KT basispunten te kunnen verhogen
Ik wil het eerlijk gezegd nog eens zien of die pure dividendstrategie bij de meest courante Belgische dividendaandelen rekening houdende met gespreide instap en de daling van de beurs wel de moeite waard is.
Eurostox 50 is ondanks de “geslaagde” inflatie in USA in een dalende lijn (er is geen vertrouwen namelijk).
Stel je eens voor wat er nu gebeurt bij een volgende marginale US rate hike => timber in een reeds dalende beurs.
In dat klimaat wil ik geen dividendstrategie (die berust op lange termijn maandelijkse, kwartaal, … payouts) zoals je ook beweert. Daar moeten wel betere opties voor bestaan zelfs een spaarrekening (de hoogste gereglementeerde op de markt (dus vrijstelling rv en kapitaalsgarantie overheid 100k) is er eentje van Deutsche bank met 1% basisrente momenteel (inflatie 1,81%) en vrijstelling op +/- 1800 rv => is al wat hoger dan dividend – groei.
Maw lijkt de beurs mij enkel interessant als je groei weet te vinden hierbij loop je de risk verkeerd te alloceren. Wil je die risk niet blijf je van de beurs want het is gokken ergens alleen is het gokken op basis van waarschijnlijkheid door analyses (fundamenteel, technisch)…
Dan kan ik beter indien ik meer rendement wil halen dan de inflatie en aldus het risico neem van te investeren focussen op groei ipv dividenden.
Wanneer ben je begonnen? (top-bodem) ? Maandelijkse allocatie? brede allocatie? Specifieke (stockpicking) allocatie)?
Veel factoren die groei + dividend of groei – dividend kunnen beinvloeden.
En als groei +/- dividend op x termijn niet hoger is dan de beste spaarrekening op elk moment gedurende die termijn waarom dan nog proberen?
Dan kan ik beter indien ik meer rendement wil halen dan de inflatie en aldus het risico neem van te investeren focussen op groei ipv dividenden.
Komen er dividenden bij des te beter maar het is niet mijn focus, daar ik vrees dat het in heel wat gevallen (niet altijd) in het huidige klimaat het doel voorbij zal gaan.
Fundamenteel zijn we volop bezig een Japan scenario aan het ontwikkelen, de zwakte van onze markt bevestigd dat.
En een Japan scenario (piek jaren 80) en daarna nog een hele tijd positieve rente op Japanse spaarrekeningen maar nu al effe negatief is nu niet echt positief….
Er is een reden waarom internationaal kapitaal belasten (wat fundamenteel de oplossing is (grootkapitaal) zo moeilijk is…
De vluchtigheid van kapitaal….
Er is geen enkele zinnige Japanner die tenzij hij een specifiek goudklompje heeft niet eens kijkt naar andere markten in de wereld op zoek naar groei, juist zoals kapitaal uit Europa wegtrekt momenteel wegens gebrek aan groei.
En als je dan je pure dividendstrategie met dubbele rv wilt gaan uitoefenen is het dan de hele hustle nog wel waard?
Vandaar groei…
Kapitalisme is gebouwd op Risk en kent winnaars en verliezers.
Of je nu in vastgoed belegd, kunst, aandelen, je eigen zaak… etc niks garandeerd dat jouw investering zal slagen.
Maar heel veel mensen willen het proberen om een beter leven te verkrijgen dan ze hebben dus ze nemen een risk/reward beslissing steeds elke dag en zo kom je uit bij groei.
Dividenden an sich bekijken zonder de andere factoren is (om Maarten nu even te quoten) een free lunch…
Maar die bestaan niet in het systeem vrees ik.