In deze artikels geef ik u meer info wat de algemene trend is van de beurzen en wat de vooruitzichten van aandelenmarkten zijn voor het komende jaar.

Euro/dollar

Iedereen weet het: de euro staat zwak tegenover de dollar. Dat is vooral te danken aan de QE van de ECB. De QE is namelijk het opkopen van obligaties door de Europese Centrale Bank (ECB). Daarnaast ook de sterkere prestatie van de economie in de VS die sneller groeit dan die van Europa. Maar door het afkoelen van die economie is er (even) een einde gekomen aan de blijvende daling van de EUR/DOLLAR. Onder meer door sterkere inflatiecijfers in de EU is de EUR weer wat gestegen. Maar mijn verwachting voor het komende jaar is een verdere afzwakking van de EUR/DOLLAR richting een pariteit (1 dollar = 1 euro). Dat de euro daalt, is goed nieuws voor onze exportbedrijven en daardoor dus ook voor ons economische herstel. De vooruitzichten voor de aandelenmarkten zijn dus erg positief in Europa.

vooruitzichten aandelenmarkten

De aandelen die ik aanbeveel:

– Exportgevoelige bedrijven (Duitsland, Frankrijk)

– Farmaceutische bedrijven (Fresenius)

– Voedingsgerelateerde bedrijven (Unilver, Danone, Delhaize)

– Autobedrijven (Porsche, Volkswagen, Audi)

– Bankaandelen in de VS (Wells Fargo), bankaandelen hebben geen last van dure dollar en profiteren mee van de beursstijging. Het dollareffect is zeer goed voor uw portefeuille, aangezien u zo meer rendement krijgt door de omrekening naar euro’s. Of u kan ook gewoon dollars kopen.

Renteverhoging VS

Het volgende punt in dit artikel is de renteverhoging in de VS. Iedereen weet dat die renteverhoging onvermijdelijk is. Alleen weet men niet wanneer ze er komt. Fed-voorzitster Janet Yellen zei dat dit mogelijk is in september of ten laatste eind dit jaar. Maar door recente data van de ecconomie in de VS, kan dit in gevaar komen. Velen vrezen dat door de dure dollar (die verder zal aansterken door een renteverhoging) het herstel weer zal stilvallen. Beleggers zien niet graag een renteverhoging aankomen, maar beleggers zijn al een geruime tijd gewaarschuwd door de FED. Als de rente wordt verhoogd, zal de interest op een spaarboekje toenemen en zullen aandelen minder in trek zijn. De beurstrein zou dus kunnen ontsporen. Als de rente wordt verhoogd, zullen ook meer mensen dollars aankopen, aangezien deze zullen stijgen doordat die renteverhoging een symbool is van de robuustheid van de economie in de VS. Dat de rente stijgt, is goed nieuws voor de banken (als deze niet zoveel obligaties in de portefeuille hebben red.) die hun rentemarge zien stijgen en meer winst zullen boeken.

vooruitzichten aandelen

Aandelen die hiervan profiteren:

– Bankaandelen

Griekenland

Griekenland domineert de markten al een tijdje, waardoor de markten hard zijn gaan dalen. Voor de aandelenmarkten en obligatiemarkten was het een huiveringswekkende maand. Nu zal blijken of Griekenland zich zal kunnen redden tegen 30 juni. In ieder geval ga ik ervan uit dat er een oplossing komt en correcties door twijfels vaker zullen voorkomen. Denkt u maar aan de salami-crash van oktober.

Vooruitzichten aandelenmarkten

Ik ga ervan uit dat de aandelenmarkten nog 2 correcties zullen meemaken. Een in de zomer en een in het najaar. Voor de AEX moet een koersdoel van 564 punten haalbaar zijn. Dit wordt gesteund door de verdere opkopen van de ECB en de stijging van de bedrijfswinsten in 2015. Overigens zullen de bedrijfswinsten in het tweede kwartaal van 2015 met 15% stijgen. Ook de k/w’s zijn aanvaardbaar en onze bedrijven worden opnieuw gezonder. Kies vooral voor bedrijven met weinig schulden die zo weinig gerelateerd zijn met de renteschommelingen. Maar die rente zal ook stabiliseren of zelfs weer licht dalen. Daarnaast zal de olieprijs verder stabiliseren rond de 65 – 70 dollar/vat. De goudprijs zal licht stijgen door de aantrekkende economie in de wereld. Vooral zeldzame grondstoffen kunnen outperformen. Zie hiervoor onze vorige artikels: http://verdienveelgeld.be/investeren/grondstoffen/beleggen-in-schaarste/ + http://verdienveelgeld.be/investeren/grondstoffen/cacao-de-belegging-van-de-toekomst-column-van-de-week/ + http://verdienveelgeld.be/investeren/grondstoffen/beleggen-in-zeldzame-grondstoffen-hier-liggen-kansen-voor-lt-beleggers/

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.