short gaan

OPTIEVRAAG: Ik heb 300 aandelen in bezit en ik wil er 300 verkopen, maar ik tik per ongeluk 500 in plaats van 300. En stuur het order aan marktprijs de markt in. Als het order uitgevoerd werd, welke positie zal ik nadien hebben in die aandelen?

  • Mijn positie zal -200 aandelen zijn
  • Hangt af van broker tot broker, normaal krijg je een foutmelding
  • Nog steeds 300, het order zal automatisch geannuleerd worden
  • Ik weet het niet
  • Geen aandelen meer

Ik heb deze vraag voornamelijk gesteld om mensen die niet vertrouwd zijn met “short-posities” te leren begrijpen dat zo’n dingen ook bestaan in beursland.. 🙂 (er zullen zeker nog zo’n vragen komen, iedereen zat ooit op een punt in de tijd, wanneer hij zijn/haar hoofd brak over het begrijpen van wat een short positie nu juist is, maar moeilijk is dat eigenlijk niet, gewoon dat “klikje” maken in je hoofd. Het is “gewoon” het omgekeerde van een long positie of gekochte positie).

Zeker wanneer we willen leren begrijpen wat opties zijn, is het naar mijn inzien van cruciaal belang te begrijpen hoe short posities marcheren. Dat je effectief iets kan verkopen dat je niet in je bezit hebt en zo een short positie aangaat (waarbij de “positie” een negatief getal is). Dit is ook waar het in essentie op neerkomt als we opties gaan schrijven, wat eigenlijk een ander (verwarrend) woord is, voor het short sellen van opties.

Het klopt inderdaad, dat dit broker afhankelijk is. Sommige brokers laten short posities toe, andere niet. Sommige brokers laten short posities toe in bepaalde aandelen en in andere aandelen niet (short selling restricties). Bij sommige brokers moet je ook toelating vragen om te mogen short-sellen op bepaalde producten, etc…

Een broker die het order toelaat (short selling), dit zal resulteren in een -200 positie. Een broker die het order niet toelaat zal inderdaad een foutmelding geven en de transactie zal niet doorgaan.

Tip: beleg met opties ipv aandelen en verhoog uw rendement + beperk het risico.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.