Short gaan

We kregen van iemand de vraag hoeveel premie het kost om opties te shorten en of dat gevaarlijk is. In principe is het zo dat hij of zij die een short positie inneemt, de aandelen tijdelijk ontleent van iemand die ze gekocht heeft, daartoe ook moet een broker aandelen eerst kunnen “localiseren” bij zijn cliënteel alvorens “short selling” kan plaats vinden. Dit is ook de reden waarom de persoon die de short geopend heeft, het dividend uit eigen zak moet ophoesten aan de eigenlijke bezitter van de aandelen.

Als shorter hoef je geen premie te betalen om te mogen of kunnen shorten (naar ik dacht). Wat wel zo is.. iemand die de aandelen in bezit heeft en ze wil uitlenen aan shorters, die kan daarvoor een premie ontvangen (nu is dat een programma dat ook niet actief is bij elke broker).

Op zich, zuiver wiskundig, is een short evenveel risico als een long positie (maar dan een omgekeerd curve). Met dat verschil dat als je aandelen in bezit hebt, je “enkel” je geïnvesteerd kapitaal kan verliezen (of een deel ervan, als je met verlies verkoopt). En de bodem is ook de vloer, een aandeel kan immers niet lager zakken dan 0 en op dat niveau ben je je ganse investering kwijt.

Als men een short positie wil sluiten, dan moet met echter “terug kopen”. Stel dat ik 200 aandelen geshort heb aan $50, dan heb ik $10000 ontvangen daarvoor en is mijn positie -200. Als ik nu wil sluiten dan moet ik ze terugkopen, dus 200x kopen.. stel dat de aandelen al op $60 staan, als ik wil terugkopen zal mij dat dan $60 x 200 stuks = $12000 kosten. Wat betekend dat je een verlies maakt van $2000.

Het grote probleem bij short posities dringt zich op, als men niet genoeg cash meer heeft om de short positie terug te kopen of te sluiten. Dat is wat men noemt een “margin call”. Dit is het grootste gevaar bij short posities. Zeker wanneer men bijvoorbeeld short posities gaat innemen op hele volatiele aandelen.

Er zijn genoeg verhalen van mensen die pennystocks geshort hadden, even later ging het aandeel dan vele 100%’en hoger en hadden ze niet genoeg geld om hun positie terug te kopen of te sluiten. En dan komt het verhaal van de deurwaarders etc.. Want die schuld zul je toch moeten inlossen.

Bij longs is the floor the limit, by shorts is de sky the limit. De floor stopt op den bodem, the sky kan blijven omhoog gaan. Dat maakt shorten in essentie veel “gevaarlijker” dan een long positie in aandelen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.