Rendement beleggen

Wat ik nu ga vertellen kan u verbazen. Toch is het zo. Hoe meer vermogen u heeft hoe moeilijker het wordt om een structureel hoog rendement te behalen. Valt het u niet op dat superbeleggers altijd een hoger rendement behalen in het begin van hun carrière. En naarmate het belegbaar kapitaal stijgt daal het rendement. Dit komt omdat ze last hebben van een luxe probleem. Wij doen even een rekensom:

 

We nemen belegger Warren Buffett als voorbeeld. Deze superbelegger heeft een astronomisch kapitaal van 125 miljard dollar te beleggen! Handig? Nee! Zo veel kapitaal moeten beleggen vormt een waar probleem.

Laten we zeggen om toch iets van effect te hebben op een beleggingsportefeuille, dat elke positie ten minste 5% van die portefeuille uitmaakt. in buffett zijn geval 6,25 miljard dollar.

Om de beurskoers van een aandeel niet veel te verstoren mag het belang in een bedrijf nooit groter zijn dan 10% van alle aandelen. Dit wil zeggen dat Buffett op zoek moet gaan naar bedrijven met een beurskapitalisatie van minstens 62,5 miljard dollar. En hier zit het probleem nu juist. Er bestaan niet zo veel bedrijven met een totale beurswaarde van ten minste 62,5 miljard dollar. Buffett kan zich dus enkel op de grote bedrijven richten. Veel interessante beleggingen moet Buffet laten voorbij gaan. Als u 100 000 euro te beleggen heeft gaan u toch ook geen positie van 50 euro openen?

Een bijkomstig probleem van beleggen in enorm grote bedrijven is dat dit type bedrijven door veel analysten in de gaten gehouden wordt. Met als gevolg dat ze ongeveer correct gewaardeerd zijn en van een grote onderwaardering zelden sprake is. Het is met andere woorden moeilijker om goedkope aandelen te vinden. Bij kleinere bedrijven is dit in mindere mate het geval.

Aan hoog rendement komt een eind.

 

De hoge rendementen die Buffett in het verleden behaalde zijn definitief verleden tijd. De vijver om uit te vissen is te klein en aandelen zijn niet goedkoop genoeg meer. Een echt luxeprobleem.

En hiermee hebben we dan ook meteen een uitzondering op de regel gevonden. Te veel geld hebben is mogelijk! Toch in Buffett zijn geval.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.