De 1000000 dollar weddenschap Warren Buffett.
De weddenschap van 1000000 dollar door Warren Buffett.

Warren Buffett een van de rijkste personen ter wereld is zeker van zijn stuk. Heel zeker zelf, hij heeft er 1 miljoen $ op gewed. Deze weddenschap gaat dan ook de geschiedenis in als de weddenschap van 1 miljoen. Volgens Buffett kunnen hedgefondsen niet eens de beurs verslaan. Dit wil zeggen een beter rendement behalen dan de s en p 500. De index die als maatstaf gezien wordt voor de Amerikaanse economie.

 

De weddenschap van 1 miljoen $ door Warren Buffett.

1 miljoen dollar is niet zomaar een bedrag waarmee u zegt ik zal eens een weddenschap doen. Warren Buffett is dan ook heel zeker van zijn stuk. Volgens Warren Buffett kan een selectie van hedge fondsen niet de index verslaan. Dit zou als grootste reden hebben de grote beheerskosten die moeten worden betaald aan het hedgefondsen. En menselijke fouten doen vaak ook niet goed aan het rendement.

De weddenschap van 1 miljoen is een weddenschap door Warren Buffett dat een door de tegenstander zelf gekozen hedgefonds over een periode van 10 jaar niet de index kan verslaan.

Het bleef dan ook lang stil tot iemand de uitdaging durfde aangaan. Uiteindelijk was het toch zo ver. Protégé Partners een beheerder van hedge fondsen in New York ging de uitdaging aan. Deze selecteerden 5 hedge fondsen die de s en p 500 zouden moeten verslaan. Na lang onderhandelen hebben beide partijen 320 000 dollar ingelegd samen goed voor 640 000. Dit bedrag is in een veilige obligatie belegd die zal uitgroeien tot 1000000$ tegen de tijd dat de weddenschap is afgelopen. Het bedrag zal naar een liefdadigheidsinstelling gaan die de winnaar mag kiezen.

Waarom durfde bijna niemand de uitdaging aan?

Volgens fortune magazine durfde het eerste hedgefonds die gecontacteerd werd niet eens de weddenschap aan. Hoe komt het dat een hedgefonds zo weinig vertrouwen in zichzelf heeft? Veel beheerskosten aanrekenen zijn ze anders wel goed in. Zou Buffett gelijk hebben?

Kosten belangrijk bij beleggen.

Volgens Warren Buffett zijn de kosten die er bijkomen zeer belangrijk voor het totale rendement. De meeste beleggers houden hier weinig rekening mee. Hedge funds vragen vaak 2 % vergoeding per jaar plus nog eens een extra bonus van 10-20% op de behaalde rendementen. Dit is toch een redelijke hap uit het rendement. Er bestaan zelf hedge fondsen die in andere hedge fondsen beleggen. Dan moet u nog meer beheerskosten betalen! Volgens Buffett zou u veel beter af zijn door een index te kopen. Actieve beleggers hebben volgens Buffett even goede rendementen als passieve beleggers maar betalen wel transactiekosten. Daardoor ligt het uiteindelijke rendement lager van een actief belegger.

Hoe staat het ondertussen met de weddenschap van 1 miljoen ?

Deze weddenschap loopt van in 2008. We zijn ondertussen al wat jaren verder. Hoe is het gesteld met de weddenschap?

Het zal u niet verbazen maar Warren Buffett is momenteel de weddenschap van 1 miljoen aan het winnen. Warren Buffett heeft ondertussen een 3 maal groter rendement weten te behalen met de s en p 500 dan de door Protégé Partners geselecteerde hedge fondsen.

Wie zal deze weddenschap winnen? We spreken af binnen een paar jaar. Ik denk persoonlijk dat het Buffett zal zijn want de hedge funds moeten wel een zeer uitzonderlijke prestatie doen als ze nog iets willen goedmaken.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.