beleggen is sparen

Extract uit de 10 geldvragen aan Cathy Berx, gouverneur van Antwerpen.
Vraag5 Belegt u?
Helemaal niet. Mijn spaargeld staat op een klassiek spaarboekje. Dat geld moet niet renderen, het moet vooral veilig zijn. Een deel van dat spaargeld zal ik binnenkort wel investeren in energiebesparing. Ons dak is helaas niet geschikt voor zonnepanelen. We overwegen wel om te investeren in andere vormen van hernieuwbare energie: zoals een warmtepomp en een zonneboiler.’

Had in feite niets anders verwacht. Onze hooggeplaatste leiders zijn op het vlak van economie en beurs een klein beetje wereldvreemd. Logisch toch dat ze denken dat wij aandelenbeleggers behoren tot de superrijken van deze maatschappij terwijl wij in feite vooruitziend zijn en nu reeds “sparen” via de beurs voor ons pensioen in plaats van te gokken op het feit dat we al dan niet nog gaan kunnen genieten van een pensioen binnen twintig of dertig jaar.

et wettelijk pensioen kan nog niet gegarandeerd worden, elke burger wordt opgeroepen om zelf voor aanvullend pensioen te zorgen. En dan doodleuk antwoorden dat Geld niet moet opbrengen, gewoon veilig zijn. Dat is beschamend.

Cathy Berx behoort tot een generatie die voor de beurs als verloren mag beschouwd worden. Alhoewel we haar niet als dom mogen omschrijven, is ze op vlak van economie en beurs niet echt bij de slimsten van de klas blijkbaar. Omdat de politiek en diverse media (Laatste Nieuws) constant zit in te beuken op de beurs en al zijn duivelse nevenwerkingen zitten er vele van onze generatiegenoten met een serieuze kater opgescheept (TMT-crash, Crash 2008, correctie 2011 + Fortis en LHSP-fraude) Maar… zoals je vandaag gezien hebt, is er een nieuwe generatie van beleggers aan het opstaan (de youngsters), een generatie die niet rondloopt met de frustratie dat de beurs hen geld gekost heeft in plaats van geld opgebracht, een generatie die opnieuw durft te investeren en beseft dat ze zelf zullen moeten zorgen voor hun pensioen.

Wil je beginnen met beleggen? Oefen beleggen met een demo-account zonder risico.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.