Price to book ratio.

De definitie van de price to book ratio of koers/boekwaarde ratio.

Met de p/b ratio vergelijkt men de boekwaarde van een aandeel tegenover de prijs die op de beurs betaald wordt. Deze ratio heeft u een idee of u te veel betaald als het bedrijf direct failliet gaat. Om de p/b ratio te berekenen moet u  de laatste sluitingsprijs delen door de boekwaarde per aandeel van het laatste kwartaal.

 

 

Price-To-Book Ratio (P/B Ratio)

 

 

Wat betekend de p/b ratio?

Hoe lager de p/b ratio hoe goedkoper een aandeel is en omgekeerd is ook waar. Een lage p/b ratio is niet noodzakelijk positief want een aandeel is goedkoop door een bepaalde reden. Voorbeeld omdat er een probleem in het bedrijf of sector zich voordoet. Als er zich een tijdelijk oplosbaar probleem in het bedrijf voordoet dan doet u mogelijk een goede aankoop. Want bijna failliete bedrijven in moeilijkheden hebben ook een lage p/b ratio maar als investering is dat niet interessant.

Feiten over de price to book ratio.

  • Bij sommige bedrijven is de p/b ratio zeer moeilijk te bepalen omdat de boekwaarde moeilijk te berekenen is. Denk voorbeeld aan google die een zeer waardevolle zoekmachine heeft maar waarvan de waarde zeer moeilijk te berekenen is. Bij een bouwbedrijf voorbeeld zal dit eenvoudiger zijn, daar is de stock en waarde van de materialen redelijk nauwkeurig te bepalen.
  • Maar weinig bedrijven noteren aan een zeer lage p/b ratio. Als u enkel op de p/b ratio focust zult u de meeste beste bedrijven links moeten laten liggen.
  • De boekwaarde is niet altijd wat het zou moeten zijn. Sommige dingen worden boekhoudkundig afgeschreven terwijl ze dat in realiteit nog niet zijn. Niet alle "assets" worden noodzakelijk minder waard. Denk aan voorbeeld vastgoed die over een lange periode in waarde zal stijgen. Die meerwaarde is niet altijd in de boekhouding correct berekend.
  • Er zijn nog andere even belangrijke ratio's om de waarde van een aandeel te bepalen. Als u een correct beeld wilt krijgen moet u ook met deze andere ratio's rekening houden. Denk aan voorbeeld de p/e ratio.

De p/b ratio kan een vertekend beeld weergeven. Als er voorbeeld onlangs een overname van een ander bedrijf gedaan is wordt dit in de boekhouding van het bedrijf genoteerd. Als de overname minder waard blijkt te zijn dan de prijs die ervoor betaald is dan hebben we plots een lagere boekwaarde.

Conclusie: de price to book ratio is een zeer belangrijke ratio en blijft dat ook. Maar er zijn andere belangrijke zaken waar u ook rekening mee moet houden voordat u een aandeel koopt.

 

 


 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.