Een voorbeeld van een alternatieve belegging is deze oldtimer.
Een oldtimer als alternatieve belegging.

Welke alternatieve beleggingen bestaan er allemaal? Wat zijn alternatieve beleggingen? We bespreken het hier. Vaak kan u hogere rendementen behalen met alternatieve beleggingen maar ze zijn ook risicovoller. U moet zeer goed op de hoogte zijn en zelf alles goed uitzoeken. Enkele voorbeelden van alternatieve beleggingen zijn: crowdfunding, beleggen in kunst, zonnepanelen, privé bedrijven, wijn, …

 

Wat zijn alternatieve beleggingen?

Alternatieve beleggingen zijn niet klassieke beleggingen zoals voorbeeld een spaarboekje en pensioenfonds wel klassieke beleggingen zijn.

Het zijn eigenlijk dingen die niet bedoelt zijn om mee te beleggen. Wijn drinkt men en kunst is om naar te kijken en te waarderen.

Alternatieve beleggingen zijn vaak interessant in tijden wanneer de beurs het niet goed doet. Of als spreiding van uw portefeuille. De rendementen kunnen zeer hoog zijn. Alles waarvan u verwacht dat de prijs veel hoger zal zijn in de toekomst kan eigenlijk als belegging gebruikt worden.

Wees u bewust dat alternatieve beleggingen niet gereglementeerd zijn. Koop enkel dingen die u begrijpt en waarvan u de risico's goed kan inschatten. Dit is vaak lastiger bij alternatieve beleggingen dan bij traditionele beleggingen. Als u in wijn wilt beleggen moet u eigenlijk een wijnkenner zijn of toch genoeg kennis hebben van wijn.

Welke alternatieve beleggingen bestaan er allemaal?

Alle niet klassieke beleggingen zijn alternatieve beleggingen. Dit zijn er dus heel wat. Hier zullen we de meest populaire alternatieve beleggingen opsommen.

 • Kunst als belegging.
 • Hoe moet ik beleggen in wijn?
 • Crowdfunding is het lenen aan een bedrijf of persoon door een grote groep mensen die samen een bedrag investeren. Hier kan u projecten vinden om geld aan te lenen. De rendementen zijn meestal niet slecht en u kan meestal ook een klein bedrag ontlenen en wat spreiden tussen verschillende projecten. Dit kan een leuke vorm van alternatief beleggen zijn. Doe enkel goed uw research in: aan wie en waarvoor u geld ontleent want doordat er geen controle op is moet u extra voorzichtig zijn. http://www.appsfunder.com/nl  https://www.mymicroinvest.com/nl
 • Oude munten
 • Vastgoed. Dit kan interessant zijn omdat u het vastgoed zelf ook kan gebruiken. De meeste mensen kopen een appartement of huis om te verhuren als ze in vastgoed investeren. Maar de mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos. Als u een echt alternatief wil al eens gedacht aan  Vb een studentenkamer voor uw kinderen die u nog kan verhuren, een vakantiehuis, een weide, een hotelkamer, garageboxen,
 • Goud, zilver, palladium, platina, koper, …
 • Zonnepanelen
 • Antiek
 • Wisky
 • Oldtimers als belegging kopen.
 • Hardhout
 • Postzegels. Wie zijn geld in Britse postzegels stak heeft sinds 1998 gemiddeld 12,8% per jaar verdiend.
 • Bitcoins.

Maar denk ook aan minder voor de hand liggende producten die bedoeld zijn om te beleggen.

 • Hedgefondsen
 • Alternatieve beleggingsfondsen. Dit kunnen fondsen zijn die beleggen in allerlei soorten activa. De portefeuille van een alternatief beleggingsfonds bestaat niet noodzakelijk uit aandelen denk voorbeeld aan een vastgoedfonds. Of fondsen die specifiek volgens een bepaalde methode of ideologie beleggen zoals onethisch beleggen, of in een specifiek product. Dit kan echt veel zijn. Zoals groene energie, water, gezondheid, vergrijzing, …
 • Opties.

 

Ik hoop dat u beter begrijpt wat alternatieve beleggingen zijn. Het begrip "alternatieve belegging" is dan ook moeilijk te definiëren. Dit kan zijn: niet klassieke beleggingen tot het kopen van dingen die verzamelwaarde hebben waarvan u verwacht dat de prijs zal stijgen. De meeste alternatieve beleggingen zijn ons dan ook bekent maar niet noodzakelijk als belegging. Denk aan vastgoed en oldtimers. Als u de juiste oldtimer kan vinden die zeldzaam zal worden en waar er kopers voor zijn, zijn de mogelijke rendementen ook groot.

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.