Bij een zero coupon obligatie krijgt u geen tussentijdse rente betaald.
zero coupon obligatie / nulcouponobligatie. U krijgt bij deze obligatie geen tussentijdse rente betaald.

Wat is een zero coupon/ nulcouponobligatie? Bij een zero coupon obligatie krijgt u geen coupons, dus geen interest betaald gedurende de looptijd van de obligatie. Dit is een renteloze obligatie. De nominale waarde is hoger dan de aankoopprijs. Op de einddatum zal u meer uitbetaald krijgen dan u betaald heeft.

Wat is een zero coupon obligatie? (nulcouponobligatie)

Deze soort obligatie heeft een speciaal kenmerk. Er worden geen coupons uitgekeerd gedurende de looptijd van de obligatie. U krijgt dus geen interest uitbetaald gedurende de looptijd van een zero coupon obligatie. Op de einddatum zal u een hogere som uitbetaald krijgen dan u betaald heeft. Dit is meestal een vooraf bepaald bedrag dat u ontvangt rond de einddatum. Voorbeeld u betaald 800 euro voor dit type obligatie en de nominale waarde van uw obligatie is 1200 euro. Op einddatum krijgt u dan de totale nominale waarde uitbetaald.

Het voordeel en nadeel van zero coupon obligaties.

Het voordeel van zero coupon obligaties is natuurlijk dat u op voorhand weet hoeveel geld u zal ontvangen op welke datum. Sommige zero coupon obligaties zijn geïndexeerd aan inflatie. Deze kunnen dan ook perfect dienen al beschermingsmiddel tegen hoge inflatie.

Het nadeel van zero coupon obligaties is dat u geen tussentijdse betalingen ontvangt. U verliest dan eigenlijk wat koopkracht. Had u de bedragen dat u tussentijds ontvangen had terug herinvesteert , had u al rente op rente ontvangen.

Lange termijn en korte termijn zero coupon obligaties.

U kan dit soort obligaties eigenlijk met korte en lange looptijd kopen. Als u een zero coupon obligatie voor de lange termijn koopt (10-20 jaar), koop best een die aan de inflatie geïndexeerd is. Inflatie kan een grote hap op lange termijn uit uw vermogen nemen.

Ook deze obligaties hebben een rating.

Bij obligaties gebruikt men ratingen om de “hoeveelheid” risico uit te drukken. Er zijn ook nog andere dingen die u moet weten als u obligaties wil kopen. Lees hier meer over obligaties.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.