Stock broker.
Wat is een broker?

Als u effecten wilt kopen of verkopen kan u bij een broker terecht. Dit is een tussenpersoon die de transactie verzorgt. Er bestaan online brokers of u kan bij een bank terecht. Elk met zijn eigen nadelen en voordelen.

 

Wat is een broker?

Het Nederlandstalige woord voor broker is effectenmakelaar. Een broker werkt enkel in opdracht van andere partijen. Het is verboden om als broker voor eigen rekening te handelen op de beurs. Wilt u als belegger aandelen of andere effecten kopen? Dan kan u bij een broker terecht. Als u een transactie doet dan betaalt u een vergoeding aan de broker.

Hoe kan ik effecten kopen?

U moet een rekening bij een broker openen als u effecten wilt kopen. Denk aan een traditionele bank of online bank.

Waarom effecten kopen/verkopen bij een bank?

U kan effecten kopen en verkopen bij een traditionele bank als voorbeeld KBC of ING. Dit kan ook online op de website van de bank. Het voordeel is dat de klantenservice goed is. U kan informatie vragen aan uw bank over beleggen. Maar weet wel dat banken soms een eigen belang kunnen hebben en eigen beleggingsproducten aanraden. Het nadeel van effecten kopen of verkopen bij “uw bank” zijn de hoge transactiekosten in tegenstelling tot online brokers.

Waarom effecten kopen/verkopen bij een online broker?

Dankzij de komst van het internet kan u vanuit “uw luie zetel” online uw beleggingsportefeuille raadplegen en transacties doen. Een ander voordeel zijn de lagere transactiekosten. Dit kan veel verschil maken zeker als u veel transacties doet. Hier kan u de tarieven van online brokers vergelijken.

Beginnende beleggers kan ik binckbank aanraden. Ik ben zelf klant bij binckbank en de klantenservice is echt extreem goed. Het aanbod is zeer ruim en de transactiekosten zijn zeker aanvaardbaar.

Voor actieve beleggers is traders-only een betere keus. Het handelsplatform heeft veel meer functie’s dan van binckbank en de transactiekosten zijn een stuk goedkoper.


Bent u een actieve belegger? Hier kan u meer informatie vinden over de diensten van internet broker traders-only.


Met welke transactiekosten rekening houden?

Lees hier met welke kosten u allemaal rekening moet houden. De kosten die u aan de broker moet betalen kunnen zijn: transactiekosten, bewaarloon, administratieve kosten, abonnementskosten, dossierkosten, beheerloon.

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.