De recente renteopstoot is nefast voor (vastgoed)aandelen. Dat kunnen we zeker beamen. Vele vastgoedaandelen zoals een Aedifica (dat al ter sprake kwam in onze eerste beurstip van de week red. www.verdienveelgeld.be/gratis-beurstip-van-de-week/), WDP en ga zo maar door daalden stevig in waarde. Maar ook hier liggen er kansen voor beleggers. U leest het in dit artikel.

Renteopstoot gevolgen

Iedereen die aandelen heeft, heeft het gevoeld. De aandelen zijn gedaald. Sommige veel en andere beperkten de schade. Dit was het gevolg van de stijgende rente die wel erg hard steeg in korte tijd. Kijkt u maar naar deze grafiek.

rente

Die rente-opstoot was al een tijdje het gevolg van het feit dat obligaties erg duur waren en nu nog steeds zijn. Door de geladen bazooka, die sinds maart is beginnen te schieten, zijn obligaties fors gedaald. Vele landen zoals Duitsland konden nu gratis lenen op 10 jaar. Dat is dus het gevolg dat men vandaag wil: gratis geld. Die QE (Quantitative Easing) miste zijn effect niet tot het Griekse doembeeld weer opdook. Het land besmette andere rentes van landen in Zuid-Europa. Maar de vlucht naar rentes van veilige landen was niet zo groot. Tot op heden blijft de ECB (Europese Centrale Bank) geld pompen in de economie. Het astronomische bedrag van 60 000 000 000 (60 miljard euro) komt iedere maand in de economie tot minstens september 2016. Dat moet de inflatie op een gezond niveau brengen van 2% en een goede, economische groei met zich meebrengen. Ook hierdoor is de euro verder gedaald. Maar door de recente rente-opstoot kunnen de schulden van landen – uitgedrukt in % van het bnp – weer gaan stijgen. Voor aandelen met een rechtstreekse link met die rentes is dat in een rente-opstoot slecht nieuws, want zij herfinancieren hun bestaande obligaties (dus schuldbewijzen, zie http://verdienveelgeld.be/category/investeren/beurs/beleggingsvormen/ )met die lagere rente waardoor ze meer winst kunnen genereren. Nu die rente aan het stijgen is, is het minder interessant om recente obligaties of schulden te herfinancieren. Ook het dividend – dat voor vastgoedaandelen een van de aantrekkelijkste details is – oogt minder aantrekkelijk vanwege die rente. Mensen die nu een obligatie kopen zullen het verschil in rente met zo’n dividend zien verkleinen (de spread wordt kleiner red.). Wat als gevolg heeft dat ook een spaarboekje meer zal opbrengen, wat resulteert in een minder aantrekkelijke beurs. Want daar is de risicopremie kleiner aan het worden, dus waarom hetzelfde risico nemen als vroeger, als je nu meer geld kan krijgen op het veilige spaarboekje? Die mening is menselijk, maar op zich is de rente nog altijd te laag om de stijgende beurs van zijn sokken te blazen. Net zoals bij de euro/dollar was het een moment van enige pauze. Maar door de renteverhoging in de VS zal de VS nog aantrekkelijker ogen, gecombineerd met de QE. Maar de Fed heeft beleggers al zo vele malen gewaarschuwd voor die beruchte renteverhoging dat de belegger niet moet panikeren. Vanaf een vierde of vijfde is er waakzaamheid geboden, want dan kunnen we zitten op het einde van de varkenscyclus in de VS…

Mogelijkheden rente-opstoot

Ik zie die stijgende rente dus als een tijdelijk fenomeen. Mijn verwachting voor dit jaar is dat de euro verder zal dalen en de rentes afzwakken. Voor Duitsland ga ik uit van een rente van 0,6% op 10 jaar. In België is dat 0,85%.

Mede door de verdere aankopen van de ECB (die zeker geen grote crash van obligaties wil meemaken, omdat ze anders zelf zware verliezen zouden lijden) en een oplossing voor het Griekse verhaal (de gulden middenweg, lees meer op http://verdienveelgeld.be/investeren/beurs/beursnieuws/grexit-komt-akelig-dichtbij-wat-moet-ik-doen/ ). Hoe kan u nu profiteren van de rente? Wel, als het Griekse verhaal ten einde loopt, kan u opteren om in te stappen in aandelen die fundamenteel gezond, maar anderzijds veel schulden hebben (zoals AB InBev dat een multinational is, maar tegelijk ook een forse schuldenberg torst, of Ontex en Nyrstar). Daarnaast ook dividendaandelen zoals vastgoedbedrijven (WDP, Montea, Atenor, Orpéa, Aedifica, CP Invest), telecomaandelen (Telenet, Belgacom) en postbedrijven (Bpost). Deze aandelen hebben fors geleden, maar van zodra de beurzen in rustiger vaarwater zitten en de Griekse “soap” is afgelopen (goed of slecht einde dat weet ik niet), gaan we weer stijgen en zullen de dalende rentes de beurzen ondersteunen.

Dit artikel is geschreven door Hamish Maertens

U kan me ook volgen op ons forum: www.verdienveelgeld.be/social/

Daarnaast ook eens een kijkje nemen op www.onafhankelijk-beleggingsadvies.be

Op twitter: www.twitter.com/Beursduiveltje

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.