Het leek erop dat de Europese beurzen gingen afsluiten rond het vorige slot, maar beleggers verteerden de ZEW-indicator over het Duitse beleggersvertrouwen goed. Ook waren er resultaten van TomTom, AkzoNobel en nog andere. Een overzicht. Daarnaast ook nog wat overnamenieuws in de farmasector.

De Europese beurzen zijn met gemiddelde winsten de dag aan het uitgaan. De tegenvallende cijfers over de ZEW-indicator zorgde voor weinig paniek. Een reden voor de daling van het Duitse beleggersvertrouwen is de aanhoudende onzekerheid in Griekenland.

Even een blik op de cijfers die er waren van verschillende beursgenoteerde bedrijven:

Beginnen doen we met TomTom.

TomTom heeft over het eerste kwartaal van 2015 een stabiele omzet geboekt, maar belandde in de rode cijfers door onder meer het wegvallen van een belastingbate. Ook daalde de marges door de daling van de euro ten opzichte van de dollar.
Ondanks de verzwakte Europese munt houdt TomTom vast aan zijn verwachting dat over het hele jaar een omzet zal worden behaald van circa EUR1 miljard, wat een stijging zou betekenen van zo'n 5% ten opzichte van 2014. De aangepaste winst per aandeel komt naar verwachting uit op EUR0,20.
Het nettoverlies over het eerste kwartaal van dit jaar kwam uit op EUR6,9 miljoen, tegen een winst van EUR7,6 miljoen een jaar eerder. Dat kwam onder meer door het wegvallen van een belastingbate van EUR8,1 miljoen in het eerste kwartaal van vorig jaar. Ook daalde de brutomarge met drie procentpunt tot 54%, vooral als gevolg van de lagere euro.
De aangepaste nettowinst daalde met 86% tot EUR2,4 miljoen.
De omzet kwam uit op EUR205 miljoen, gelijk aan dezelfde periode in 2014.
Bij het onderdeel Consumer, waar onder meer de verkoop van PND's onder valt, daalde de omzet in het eerste kwartaal met 3% tot EUR121,6 miljoen.
Bij Automotive daalde de omzet eveneens, met 19% tot EUR23,6 miljoen. De omzet uit licenties steeg met 12% naar EUR29,0 miljoen, terwijl Telematics, het wagenparkbeheer, een 24% hogere omzet boekte van EUR31,1 miljoen.
Het aandeel TomTom sloot maandag op EUR7,74.

Nu over naar de resultaten van AkzoNobel:

AkzoNobel heeft in het eerste kwartaal van 2015 als gevolg van lagere kosten, gunstige valuta-effecten en succesvolle herstructureringen een hogere omzet en sterk betere operationele en netto-resultaten gerealiseerd, maakt het chemie- en verfbedrijf dinsdag voorbeurs bekend.
Het concern uit Amsterdam geeft geen kwantitatieve resultaatsverwachting voor heel 2015, maar verwacht "lagere groeicijfers in sterk groeiende economieen".
Akzo Nobel blijft op koers om de doelstellingen voor 2015 van 9% rendement op omzet en 14% rendement op geinvesteerd vermogen te behalen, zegt CFO Maelys Castella in het begeleidende persbericht.
De aan aandeelhouders toewijsbare nettowinst steeg met 24% naar EUR160 miljoen ten opzichte van EUR129 miljoen in het eerste kwartaal van 2014.
Het operationeel resultaat voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) steeg met 27% naar EUR462 miljoen van EUR364 miljoen. De omzet steeg 6% tot EUR3,591 miljard van EUR3,383 miljard een jaar eerder.
Analisten geraadpleegd door Vara Research rekenden gemiddeld op een nettowinst van EUR162,3 miljoen, een EBITDA-resultaat van EUR430,2 miljoen en een kwartaalomzet van EUR3,501 miljard.
Het concern realiseerde omzet- en resultaatsgroei in alle drie hoofddivisies Performance Coatings, Decorative Paints en Specialty Chemicals. Maar het bedrijf meldt dat een positief valuta-effect van 8% werd geneutraliseerd door lagere volumes "als gevolg van een langzame start van het jaar". Het aandeel is maandag gesloten op EUR72,15

Ook de resultaten van Manpower waren in stijgende lijn.

Uitzendbedrijf Manpower ziet de Europese arbeidsmarkt langzaam verder verbeteren. Dat liet 's werelds op twee na grootste uitzendconcern dinsdag bij de presentatie van de resultaten van het eerste kwartaal weten.

Bestuursvoorzitter Jonas Prising wees daarbij op “eerste tekenen van een breder herstel in Europa”. Die onderbouwen volgens hem de verwachting van een langzame, maar gestage verbetering van de arbeidsmarkt in de regio.

Manpower had vorig kwartaal opnieuw last van de aansterking van de dollar ten opzichte van onder meer de euro. Het bedrijf zag de omzet in de eerste drie maanden van het jaar met ruim 7 procent dalen naar 4,5 miljard dollar. De nettowinst ging met 6 procent omlaag naar 65,7 miljoen dollar. Gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten nam de omzet met 6,6 procent toe en steeg de winst met bijna 13 procent.

Wat over de economische activiteit van Duitsland:

De Duitse regering in Berlijn heeft de groeiprognoses voor de Duitse econpmie verhoogd van 1,2% naar 2,1%.

En om af te sluiten:

De farmagroep Teva heeft een overnamebod gelanceerd op branchegenoot Mylan (het bedrijf dat onlangs Perrigo overnam, en op zijn beurt nam Perrigo Omega-Pharma over van CEO Marc Coucke, red.) van 40 miljard dollar.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.