Afbeelding van de mona lisa. Kunst als alternatieve belegging. Beleggen in kunst.
Kunst als een alternatieve belegging.

Kunst kopen kan een mogelijk alternatieve belegging zijn. Zeker in tijden van crisis gaan mensen meer in alternatieve dingen beleggen zoals kunst. Leer hier hoe u moet beleggen in kunst. De kunstsector is nogal een sector apart. Weet goed wat u koopt. De rendementen kunnen mooi zijn.

Waarom beleggen in kunst interessant kan zijn?

Uit een Brits onderzoek van de European Art Foundation bleek dat tussen 2002 en 2006 met 17,2 procent gemiddeld de omzet in de kunstsector steeg. Er zijn dan ook enorm grote rendementen mogelijk maar de kunstsector is ook een moeilijke sector voor buitenstaanders. In crisistijd en onzekere tijden beleggen meer mensen in alternatieve beleggingen dan in economisch sterke tijden. Kunst kan dan ook mogelijk een deel van uw portefeuille uitmaken. De rendementen op kunst zullen ongeveer evenveel zijn als op aandelen, en in crisistijden meer dan van aandelen. Beleggen in kunst is echter naar mijn mening risicovoller dan beleggen in aandelen.

De kunstsector is een moeilijke sector om zeker als buitenstaander in te beleggen.

Ik wil u wel eerst even waarschuwen. De kunstsector is een grillig beleggingsmilieu. Sommige kunst kan populair zijn en plots niet meer of een mooi kunstwerk van een bekende schilder kan nooit gewaardeerd worden. Modes en smaken kunnen dan ook veranderen. Wees u daarvan goed bewust. Zeker als u een buitenstaander bent zullen deze dingen moeilijk in te schatten zijn. Laat u dan ook goed informeren voor u iets koopt.

Pas op voor valse kunst.

Een mogelijk gevaar waar u ook goed voor moet opletten is valse kunst. Door de hoge prijs die men voor sommige kunstwerken over heeft is kunst ook een geliefkoosd product van criminelen om te vervalsen.

Bij sommige werken kan u een authenticiteit bewijs krijgen en de nodige documenten. Dit is eigenlijk ook niet altijd een garantie. Als u een duur werk koopt laat het eerst op echtheid controleren door iemand die u vertrouwt.

Hoe/waar kan ik in kunst beleggen?

U kan op veel plaatsen kunst kopen. Hier sommen we de voornaamste op.

  • Veilingen. Zorg dat u goed weet wat u koopt op een veiling. Het kan allemaal zeer snel gaan. U kan op een veiling mogelijk het grootste voordeel doen. http://www.de-vuyst.com/nl
  • Kunstmarkt. Er bestaan ook kunstmarkten waar u kunst kan kopen. Voorbeeld kunstmarkt buren.
  • Kunstgalerieën. Er zijn veel kunstgalerieën en u kan de kunst ook een op het gemak eerst bekijken daar.
  • Kunsthandelaar. Het grote voordeel is het advies die u kan krijgen bij een kunsthandelaar.
  • Op internet. U kan op internet een groot aanbod kunst vinden. Het nadeel is dat u het niet in het echt ziet en soms een verkeerd beeld kan hebben over het werk.

Welke kunst moet ik kopen?

Dat is nu net de vraag die niemand weet. Het beleggen in oude kunst is veiliger dan moderne omdat oude kunst een bepaalde waarde al heeft opgebouwd. Bij redelijk nieuwe kunstwerken is het moeilijker te bepalen of ze veel meer waard zullen worden omdat u ook geen referentie heeft. Het meest veilige is dus om voor de oude kunstwerken van bekende kunstenaars te gaan. Doe zelf ook de nodige research en geloof niet enkel uw adviseur of kunsthandelaar. Kunsthandelaar is geen beschermd beroep! Iedereen kan zich een kunsthandelaar noemen.

Beleggen in kust.
Moderne kunst is moeilijker in waarde te bepalen dan oude kunst. Hou hier rekening mee als u wilt beleggen in kunst.

De mening van de experts over beleggen in kunst.

Als we de experts mogen geloven koopt u best enkel wat u mooi vindt en blijft u verder beter van kunst af. Kunst als louter financiële belegging is op zijn minst gezegd omstreden, behalve wanneer je zodanig rijk bent dat je je bijvoorbeeld een Picasso kan permitteren, of een werk van één van de Oude Meesters. Die blijven doorgaans in waarde toenemen, vooral omdat De Aziatische superrijken er zo dol op zijn. Beleggen in werken van hedendaagse kunstenaars is een pak goedkoper, maar houdt ook meer risico in. U moet natuurlijk zelf weten of u dat risico wil nemen. Er is ook een nodige kennis in de kunstsector nodig. U moet er ook mee bezig blijven en op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen binnen de kunstmarkt. Het is dus mogelijk wel heel lucratief maar u moet dan de goede oude werken kunnen kopen. Doordat de kunstsector zo speculatief is ook al kent u er iets van houd u ook beter een goede spreiding. Stop niet al uw geld in een kunstwerk.

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.