Theoretische vraag: Wat gebeurt er als een bedrijf al zijn eigen aandelen zou gekocht hebben? Is de raad van bestuur dan eigenaar van het bedrijf? Of het management? (Mogen treasury shares überhaupt mee stemmen op een aandeelhouders vergadering?)
Er bestaat een wettelijke regel die zo een situatie onmogelijk maakt. Er mag maximaal 10 procent van de eigen aandelen worden ingekocht.
Hier kan je meer informatie vinden: http://www.bibf.be/pacioli/Pacioli%20173NL.pdf
Stel moest deze regel niet bestaan, dan is het bedrijf eigenaar van zichzelf. Zeker niet door het management of de raad van bestuur. Die voeren enkel een functie uit binnen het bedrijf, heeft niets met het eigenaarschap te maken. Een bedrijf hoeft btw niet noodzakelijk in het bezit te zijn door een natuurlijk persoon. Het kan ook een rechtspersoon zijn. Denk dan aan vb een dochterbedrijf die in het bezit is door het moederbedrijf.
Wat als je de laatse aandelen in handen hebt, kunnen ze je verplichten om te verkopen, tegen welke prijs?
Bij een normaal overname bod wel wanneer meer dan >90% vd aandeelhouders erop ingaat. Je krijgt dan een “uitrook-bod”. Als je niet op dat bod ingaat, blijf je zitten met “delisted” effecten die je niet meer zal kunnen op de beurs verhandelen. Het nadeel daarvan is een lagere liquiditeit.
Tip voor beginners: oefen beleggen zonder risico met een demo-account.