Bitcoin is een digitale, virtuele munteenheid. Niemand heeft de volledige controle over bitcoin zoals bij fiat munteenheden als de euro en dollar dat wel het geval is. Bitcoin bestaat uit een gedecentraliseerd netwerk. De prijs van bitcoin wordt bepaald door vraag en aanbod.
Wat is bitcoin?
Bitcoin is een gedecentraliseerde digitale munteenheid bedacht door Satoshi Nakamoto. Het idee achter bitcoin is een munteenheid die onafhankelijk is van een overheid, zeer snel elektronisch uitwisselbaar met zeer lage transactiekosten en niet beïnvloedbaar door een centrale overheid of controleorgaan.
Hoe kunnen bitcoins bestaan? Hoe werkt dat?
Bitcoin bestaat uit een netwerk van computers over de hele wereld die samen een “keten” vormen. Een bitcoin kan niet zomaar gemaakt worden zoals geld kan gedrukt worden. Bitcoins worden “gemijnd”. Een bitcoin bestaat uit een moeilijke code die iedereen met een krachtige computer kan berekenen. Er kunnen maar een beperkt aantal bitcoin gemijnd worden en de berekeningen worden ook steeds moeilijker.
De voordelen van bitcoin:
- Het is anoniem. Niet volledig 100% anoniem maar toch bijna. Het is zeer moeilijk om iemand zijn identiteit te weten te komen. Een bitcoin portemonnee staat niet op naam. Meestal gaat het fout bij de uitwisseling naar geld. Als belegging kan deze anonimiteit een nadeel zijn, overheden haten bitcoin. Dit omdat het gemakkelijk is zwart geld te laten circuleren en criminelen gebruiken het graag om “anoniem” te betalen.
- Bitcoins zijn gedecentraliseerd. Niemand heeft er de volledige controle over. Elke computer die bitcoins verwerkt of mijnt maakt deel uit van het netwerk. Niemand kan extra bitcoins maken en de munt laten devalueren. Een voordeel is ook dat een overheid het niet in beslag kan nemen zoals met spaarboekjes overal ter wereld kan gebeuren. Denk aan Cyprus in 2013.
- Eenvoudig te gebruiken. Een rekening bij een bank openen kan soms een hele opgave zijn. Bij bitcoins heeft u in 5 minuten een portefeuille aangemaakt.
- Alle transacties zijn geweten. Bitcoins zijn 100% transparant. U kan elke transactie die ooit in bitcoin gedaan is zien in de BLOCKCHAIN.
- Transacties zijn zeer snel en gratis. Transacties in bitcoin onderling zijn gratis en zeer snel. Een transactie duurt meestal slechts 1 minuut tot enkele seconden.
Is beleggen in bitcoin interessant?
Persoonlijk zou ik niet beleggen in bitcoin omdat ik meer een valuebelegger ben. Maar het kan wel interessant zijn om bovenstaande redenen. Bitcoin heeft de mogelijkheid om als geld gebruikt te worden. Volgens Aristoteles kan iets pas als geld worden beschouwd als het voldoet aan vier eigenschappen: draagbaarheid, duurzaamheid, deelbaarheid en intrinsieke waarde. Deze 4 eigenschappen bezit bitcoin. Of bitcoin een succes zal worden kan niemand voorspellen, maar de mogelijkheid is er wel. De grootste bedreigingen volgens mij zijn overheden die bitcoin illegaal willen maken, de grote koersschommelingen die voor een munt niet zo ideaal zijn en concurrentie van andere betaal manieren.
Hoe beleggen in bitcoin?
De eenvoudigste manier om in bitcoin te beleggen is door bitcoin te kopen. Hiervoor moet u eerst een bitcoinportefeuille aanmaken. Dit kan u op een computer, smartphone, tablet, … doen.
Coinbase is een website waar u een portefeuille kan aanmaken. Bitcoin zelf kan u kopen op online exchange website.
U kan bij sommige brokers short of long gaan op bitcoin. Er bestaan ook beleggingsfondsen die in bitcoin beleggen.
Koop en verkoop bitcoins online op anycoindirect.