Moet ik beleggen op de beurs? Betaal ik nu te veel belasting? Wat is voor mij de beste hypotheek? Moet ik sparen voor mijn kinderen? Heb ik straks een pensioentekort? Hoe los ik dat dan op?
Deze en andere geldkwesties prijken doorgaans niet aan de top van onze ranglijst van interesses. Geheel onterecht, vindt personal finance journaliste Erica Verdegaal. Financiële onderwerpen zijn namelijk verre van onbelangrijk, hopeloos saai of ingewikkeld. Integendeel. Persoonlijke financiële planning moet, en bovendien: het is juist spannend om te doen en iedereen kan het.
In dit boek neemt Verdegaal ons bij de hand en leidt ons rond in de wereld van het geld. Allereerst laat Verdegaal ons orde scheppen in de financiële warboel, die begint met inzicht in onze financiële omstandigheden, karakters en oogmerk. Vervolgens laat ze zien dat die situatie natuurlijk voor verbetering vatbaar is. En hoe. Bruisend van enthousiasme geeft ze aan op welke wijze je, zonder vrekkigheid, toch meer van je inkomen overhoudt, hoe spannend het is je vermogen via bezittingen als aandelen, pensioenen en onroerend goed te laten groeien, hoe je vermijdt terecht te komen op de slachtbank van de ‘financiële experts’ en hoe je, tenslotte, je bezit beschermt tegen de fiscus en andere grijpgrage vingers.
Kortom, wacht niet langer met smart op die onverwachte erfenis, dat lot uit de loterij of die rijke man dan wel vrouw. Bevrijd je nu uit de greep van het geld, en lees hoe fascinerend en lucratief het is er zelf grip op te krijgen.
Het boek echt rijk worden is hier te koop op bol.com
Bij het lezen van het boekje van de NRC-journaliste Verdegaal (1960) vraagt men zich af of deze dame, die het allemaal zo goed weet, zèlf ‘echt rijk’ is geworden en zo ja, of dat door die oubollige raadgevingen komt die ze hier oplepelt. In de hier geëtaleerde quasi-filosofische beschouwingen, gelardeerd met quasi-filosofische uitspraken van allerlei goeroes en groten, wordt gewezen op allerlei zaken die men op een rij moet zetten om rijk te worden. Enkele ingekaderde uitspraken: ‘Deugd is nooit zo achtenswaardig als geld’ (Mark Twain), ‘De rijken worden rijker door zich armer voor te doen, de armen worden armer door zich rijker voor te doen’ etc. Mooi is ook de raad een financieel logboek te beginnen: ‘noteer elke slimme financiële of besparingstip die u tegenkomt…’ enz. Wat koopt de lezer voor die uitspraken – die ad libitum vermeerderd kunnen worden met nóg meer ‘bla bla’! Maar ja, ‘mundus vult decipi’ oftewel: de wereld wil bedrogen worden. Toptienboek.
(Biblion recensie, J.M. Vecht RA.)