Het verschil tussen opties en futures
Wat is het verschil tussen opties en futures?

Er is geen groot verschil tussen opties en futures. Opties hebben veel gemeen met futures. Het verschil tussen opties en futures is eigenlijk een recht en plicht. Bij opties heeft een van de partijen een recht waar er een premie voor gegeven wordt door de andere partij die een plicht heeft. Bij futures hebben beide partijen een plicht.

 

Het verschil tussen opties en futures.

 

Wat zijn opties?

Een optie is het recht of plicht om een onderliggend goed te kopen of verkopen gedurende een bepaalde periode of op een bepaalde datum. Dit recht kan op verschillende effecten van toepassing zijn als aandelen, obligaties, index, valuta. Bij een optie zijn er altijd 2 partijen: de koper en verkoper. De som moet altijd nul zijn want er is altijd een verkoper en koper. Er is altijd 1 partij met een plicht en 1 partij met een recht bij opties. De partij met de plicht krijgt hiervoor een premie van de partij met een recht.

Opties worden vaak gebruikt om risico in te dekken. De partij met een recht heeft namelijk een zekerheid aandelen te kunnen kopen of verkopen op een bepaalde datum/periode tegen een bepaalde prijs. Pensioenfondsen gebruiken vaak opties , er wordt dan een optie gekocht dat aandelen in portefeuille tegen een bepaalde prijs verkocht kunnen worden op een bepaalde datum. Als de beurskoers veel zakt kan het pensioenfonds de aandelen toch nog verkopen aan een goede prijs. Het nadeel is de premie die moet betaald worden voor dit soort contract.

Er bestaan 4 soorten opties:

  • Short call: De verplichting te verkopen. U krijgt hier een premie voor.
  • Long call: Het recht te kopen. U betaald hier een premie voor.
  • Short put: De verplichting om te kopen. U krijgt hier een premie voor.
  • Long put: Het recht om te verkopen. U betaald hier een premie voor.

 

Wat zijn futures en forwards?

Een future is een contract die u verplicht een effect te kopen/verkopen tegen een bepaalde prijs op een bepaalde datum of periode. De tegenpartij heeft ook een verplichting te kopen of verkopen. U krijgt geen premie voor een future.

Het verschil tussen opties en futures.

Het verschil is dat er bij een opties 1 partij een recht en 1 partij een plicht heeft tot aankoop/verkoop op een bepaalde datum. Bij futures en forwards hebben de beide partijen een verplichting.


 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.