Wat is eigenlijk de kans dat je geschreven put/call wordt uitgeoefend als hij ITM is? Kan je dit op een bepaalde manier inschatten, of is dat gewoon afwachten en zien wat er gebeurt?

Je hebt daar in principe geen Griekse Variabelen voor nodig. Een optie bestaat altijd uit een deel Intrinsieke waarde, en een deel Tijdswaarde. Als het deel Tijdswaarde zo goed als 0 is, dan is de kans heel groot dat je uitgevoerd zult worden. Wanneer zal dit in praktijk gebeuren: 1/ Als de geschreven put optie heel diep ITM is komen liggen (dat kan als gevolg zijn van een fikse koersdaling). 2/ Als de geschreven put ITM is, en heel kort voor expiratie is.

In het screenshot hieronder kan je de Time Value (of Tijdswaarde) zien in de optieprijs. Als die op 0 komt, dan is er een reële kans dat je uitgevoerd wordt.

time value bij opties

Iemand die een gekochte optie uitvoert waar nog tijdskrediet inzit (voor expiratie) zal de schrijver van de optie, dit tijdskrediet gratis geven. Dit gebeurd zelden bij puts. Bij calls wordt dit wel eens gedaan, kort voor dividend meestal. Ze “stelen” dan uw aandelen, om het dividend te hebben.

Professioneel beleggen met opties? Wij raden het traders-work-station aan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.