koop goud als belegging
koop goud als belegging

Goud is een van de meest geliefde metalen. De meesten aanzien goud als iets waardevols. Goud is dan ook een perfecte manier om waarde te beschermen. Het is schaars, makkelijk op te slaan, het word als waardevol aanzien, goud is nodig in industriële toepassingen, … Goud wordt meer gezien als bescherming van vermogen dan investering omdat het niet volatiel is. U kan geen monsterwinsten verwachten van goud maar het zal wel de inflatie bijhouden. Daardoor is goud een belangrijk onderdeel als defensief deel van een portefeuille. Het kan voor iedereen verstandig zijn een beetje goud te hebben ik zeg niet dat u kilo’s moet kopen. Maar wees u bewust dat geld eigenlijk geen waarde meer heeft buiten het vertrouwen die we erin hebben. En ik denkt dat het vertrouwen bij de meeste mensen ver zoek is. In periodes van crisis of onzekerheden is goud dan ook een geliefd edelmetaal.

Wat is goud?

Goud is een scheikundig element met symbool Au en atoomnummer 79. Het is een geel metalliek overgangsmetaal. Het is al sinds de stroomculturen (Nabije Oosten (Egypte) van 3500 v.Chr. tot 800 v.Chr.) zeer gewaardeerd en is roestvrij, daarom wordt goud soms “de koning der metalen” genoemd. Het oxideert niet. Doordat het een edelmetaal is, niet nagemaakt kan worden en de mooie goudgele glans die de meeste mensen wel waarderen word goud dan ook al sinds zo lang als waardevol gezien en als betaalmiddel gebruikt.

Eigenschappen van goud:

 • Goud wordt gemeten in karaat: zuiver goud is 24 karaat , ander veel voorkomende zijn: 14 karaat (58,3% goud), 18 karaat (75%) en 22 karaat (91,7%)
 • Er werd al sinds de 26ste eeuw voor Christus gebruik gemaakt van goud als betaalmiddel, goud heeft dus een lange geschiedenis.
 • Goud behoort tot de groep van de edelmetalen.
 • Het soortelijke gewicht van goud is ongeveer 19,17 kg per dm³

Waarvoor gebruikt men goud in de industrie?

Industriële toepassingen van goud:

 • gebruik in hoogwaardige schakelaars en connectoren
 • gebruik in de ruimtevaart vanwege goede reflectie van ultraviolet straling
 • gebruik in veel elektronische componenten vanwege goede geleiding
 • goud in de tandheelkunde als kronen
 • Bij sommige valuta wordt goud gebruikt om de waarde van de munt te vertegenwoordigen
 • 80 % van de juwelen bestaan uit goud
 • 24 karaat bladgoud verwerkt in dranken
 • overige industriële toepassingen van goud

Ontstaan van goud.

Goud is niet op de aarde ontstaan omdat voor de productie van goud fusiereactie nodig is. Ontstaan van goud vind zich plaats in de kern van sterren maar enkel sterren die zwaar genoeg zijn zodat er een supernova-explosie ontstaat. Vanaf 8 keer de massa van de zon is dit mogelijk. Goud is een buitenaards metaal.

Hoe goud kopen als belegging.

U kan goud kopen als belegging in verschillende vormen. U kan vb kiezen om goud te kopen in papier vorm of u kan fysiek goud aankopen. U kan ook beleggen in goud door vb een goudfonds te kopen of goudmijn. Hier bespreken we de mogelijkheden voor de aankoop van goud.

Fysiek goud kopen.

U kan fysiek goud kopen en die thuis bewaren. Dit is de meest veilige manier van goud kopen aangezien u het goud bezit en weet waar het is. U moet het natuurlijk wel goed kunnen opslaan. Fysiek goud kan u kopen in de vorm van munten of baren. Als u goud koopt zal er nog een premie bijkomen boven de actuele goudprijs. Dit zijn extra kosten waar u rekening mee moet houden.

Fysiek goud kopen kan hier: goldrepublic.nl

Gouden munten kopen.

Voorbeelden van 1 ounce (31.1 gram) gouden munten zijn maple leaf, krugerrand, american eagle, wiener philharmoniker, american buffalo, nugget,

Als u de gouden munten koopt als investering koopt u best enkel deze munten. Dit omdat ze het meest verhandelt worden en deze munten dus het meest liquide zijn. U krijgt ook de grootste waarde voor uw geld. Als u gouden collector munten koopt, beperkte oplages zal u daar extra voor betalen maar als belegging heeft dit eigenlijk geen meerwaarde omdat u die extra prijs er niet zal uitkrijgen als u ze terug verkoopt. Dit geld ook voor andere gouden munten of baren, koop enkel de bekende gouden munten of baren die liquide zijn, als u het koopt als belegging tenminste.

De oude bekende munten vb Napoleon (20 FF) , Coq (20 FF) , 10 Gulden , Engelse Gouden Pond Sovereign , Vreneli (20 CHF) , Belgische Louis (20 BEF) , 50 Mexicaanse Pesos , Liberty ($10) , kunnen ook een goede belegging zijn.

Gouden baren kopen.

U kan ook gouden baren kopen. Hoe groter de baar u koopt hoe meer goud u eigenlijk voor u geld zal krijgen. Dit omdat het smelten van een baar en andere kosten ook moeten betaald worden. Het kost bijna evenveel om een kilo te smelten of 250 gram. Hoe groter u dus gaat hoe minder verlies u zal doen. 1 gram goudbaren en dergelijk zijn geldverspilling als investering en die koopt u beter niet. Spaar dan wat door en doe een aankoop die de moeite is. Dit zal u veel geld uitsparen.

Enkele bekende raffinaderijen zijn vb E.me.Ko , Umicore, Metalor of Valcambi. Best koopt u goudbaren van deze raffinaderijen omdat ze wereldwijd bekent zijn. Zo krijgt u ze later ook beter verkocht.

Fysiek goud met certificaat.

U kan ook fysiek goud kopen met een echtheidscertificaat erbij zo bent u zeker van de echtheid. Dit is vaak niet echt een meerwaarde bij de verkoop aangezien goud makkelijk getest kan worden op echtheid. U betaald ook wat meer voor dat certificaat dan als u goud zonder certificaat koopt.

Fysiek goud laten bewaren in bankkluis.

U kan er ook voor kiezen om goud te laten bewaren in een bankkluis. U besteedt dan de opslag volledig uit en krijgt een garantie dat u goud niet gestolen zal worden. Bij de meeste goudwinkels krijgt u die optie aangeboden. U krijgt dan een bewijs van de aankoop en een contract van bewaring. Dit kan handig zijn als u het goud zelf niet kan of wil bewaren.

Wat u ook kan doen is het goud kopen en achteraf zelf een bankkluis huren om het daarin te bewaren.

Goudmijn kopen.

Een andere manier om goud te kopen is om een aandeel in een goudmijn te kopen. Dit kan u doen via u broker. Weet wel wat u koopt informeer u eerst goed. Goudmijnen kunnen hogere rendementen geven dan goud zelf maar de verliezen kunnen ook groter zijn.

Koop een goud exchange trade fund.

Via ETFs (Exchange-trade funds) kan je allerlei grondstoffen kopen, ook goud. Je koopt dan een “aandeel” in het fonds dat het goud bezit. Dit gebeurd via u broker. Informeer u hier ook goed voor u iets koopt. Het uiteindelijk rendement zal niet de goudprijs volgen maar is afhankelijk van het rendement dat het exchange trade fund heeft gepresteerd. Hierdoor heeft u meer mogelijk risico. U kan geld verliezen ook als de goudprijs stijgt.

Waar kan ik goud kopen?

U kan goud zowel in fysieke winkels als online kopen. Enkele bekende en betrouwbare online winkels zijn:

Goldrepublic.nl

argentorshop.be

www.solidor.com

www.thesilvermountain.nl

Goud als veilige haven. Waarom moet ik goud kopen?

Goud wordt door vele mensen als een veilige haven gezien meer dan als een investering. Goud kent dan ook geen hoge volatiliteit. Hier bespreken we waarom goud een goede investering kan zijn.

 1. Goud heeft een waarde. In tegenstelling tot de euro of valuta kan er geen extra goud worden bij geleend of geprint. Dit omdat het schaars is, onverwoestbaar, moeilijk om uit de grond te halen en wordt over de gehele wereld als waardevol gezien.
 2. Goud is geld en als geld beschouwt men het ook. Daardoor is het zeer liquide en waardevast. Het is een algemeen ruilmiddel, deelbaar, compact, relatief zeldzaam en onverwoestbaar. Dit zijn de eigenschappen waardoor we het als geld zijn gaan gebruiken.
 3. Het houd de inflatie bij en beschermt je vermogen.
 4. De goudproductie neemt al jaren af en de vraag neemt toe
 5. Goud beschermt tegen verlies van vermogen. Het is daarom een goede aanschaffing in tijden van politieke onzekerheid etc. Het beschermt ook tegen crisis. Daarom is het een goede aanvulling van uw portefeuille. Als aandelen het goed doen doet goud het meestal minder maar als er een crisis is zal uw goud het goed doen en zo kan u uw vermogen beschermen.
 6. Goud kan u makkelijk bewaren. U kan het zelf begraven dit kan u met een bedrijf natuurlijk niet doen.

Het grootste nadeel van goud is dat uw rendement niet zo heel hoog zal zijn. Goud is daarom dan ook een goede bescherming van vermogen maar geen goede investering.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.