Wat is de regel van 100 bij beleggen? Wat is het verband tussen mijn leeftijd en beleggingshorizon?
Wat is de regel van 100 bij beleggen? Volgens deze regel is er een verband tussen het risico die iemand mag nemen en zijn leeftijd.

Volgens de regel van 100 is er een verband tussen het risico die genomen mag worden en de leeftijd van een belegger. Door een lange beleggingshorizon kan u risico verkleinen. Hoe ouder u bent hoe minder risico u kan nemen.

Wat is de regel van 100?

Volgens deze regel moet u ieder jaar 1% minder "risicovol" beleggen. Obligaties zijn in het algemeen minder risicovol dan aandelen. Als u 50 jaar bent, mag u slechts nog 50% van uw inkomen in aandelen of "risicovolle" investeringen beleggen. Het overig kapitaal moet "defensief belegd worden".

Waarom deze regel?

De regel van 100 is eigenlijk meer theoretisch, in praktijk is dit moeilijk te meten en realiseren. Toch bevat deze regel een grote waarheid. Als uw beleggingshorizon lang is zullen voorbeeld aandelen meer rendement geven dan minder risicovolle beleggingen. Maar als u ouder bent en uw pensioen is daar bijna. Dan kan u niet zo veel risico meer nemen. De resterende tijd om te herstellen van een verlies is korter. U kan de aandelenmarkt op korte termijn niet voorspellen. Op lange termijn kan u goede rendementen halen met een lager risico dan op korte termijn. U moet de tijd voor een lange beleggingshorizon wel hebben.

Levensverwachting.

Uiteraard wordt er bij de regel van 100 geen rekening gehouden met de levensverwachting.

Deze regel is dan ook enkel een richtlijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.