OTC. over the counter.
OTC is een veel gebruikt begrip in de financiële wereld.

OTC is een veel gebruikt begrip in de financiële wereld. Wat betekend een OTC (markt)? OTC is de afkorting van Over-the-counter. Het begrip OTC wil zeggen een onderhandse transactie tussen 2 personen. Er wordt geen 3de gebruikt als de beurs. Een OTC transactie verloopt dan ook niet via “de beurs”.

 

Wat betekend OTC?

OTC of over-the-counter wil zeggen tussen 2 personen een onderhandse transactie. Men praat ook soms over off-exchange. Want er wordt geen gebruik gemaakt van een exchange die toezicht houd.

Dit is dan ook meteen het nadeel van OTC. Otc kan gevaarlijker zijn omdat er geen toezicht gehouden wordt door een exchange. Als u dan “OTC-aandelen” koopt loopt u een groter risico dan aandelen te kopen op een exchange. Een voorbeeld van een veilige exchange is: de NYSE.

Toepassingen van OTC.

OTC trading en exchange trading kan worden gedaan met grondstoffen, derivaten als: futures, opties, …    en financiële instrumenten denk aan voorbeeld aandelen.

Een OTC contract kan tussen 2 partijen onderling of met een bank of broker. De meeste OTC contracten lopen tussen investeringsbanken en cliënten.

OTC markets group , vroeger bekend als Pink sheets is een voorbeeld van een OTC markt. Dit is een open marktplaats die enkele grotere risico’s met zich meebrengt als u aandelen koopt die hier verhandeld worden. De aandelen van de bedrijven in deze open marktplaats moeten niet geregistreerd zijn bij de SEC. Er zijn geen financiële verplichtingen, dat wil zeggen dat er niets is waaraan deze bedrijven moeten voldoen die u op deze open marktplaats kan kopen. Bedrijven worden gecategoriseerd aan de hand van de informatie die ze zelf geven. Daarom is het kopen van “OTC-aandelen” risicovol. Het zijn dan ook meestal: de kleine, onbekende, niet liquide bedrijven die op de OTC markt verhandeld worden. De reden hiervoor is dat een exchange als voorbeeld de NYSE grote toelatingseisen heeft waardoor deze kleine bedrijven niet in aanmerking komen.

Het belang van OTC derivaten.

Derivaten zijn financiële producten die hun waarde ontlenen aan andere producten. Vb opties is een soort van derivaat. De markt van OTC derivaten is groot en maakt een belangrijk deel uit van de totale financiële markt. Sinds 1980 is het gebruik van OTC derivaten exponentieel gegroeid. De markt ziet er dan ook compleet anders uit dan pakweg 30 jaar geleden. OTC derivaten zijn eigenlijk niet meer weg te denken uit de financiële markt.

OTC is extra risicovol.

Op de OTC markt zijn de hoogste rendementen mogelijk, maar wees u bewust dat OTC handelen risicovol is omdat er geen enkele controle is.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.