Onder normale omstandigheden kan men diesel opslaan voor:
– minimum 12 maanden bij een stabiele temperatuur van +/- 20°C
– 6 – 12 maanden bij een temperatuur hoger dan 30°C
Wanneer Diesel veroudert vormt er zich een fijn sediment en ontstaat er rubbervorming door de reactie van de diesel met de zuurstof in de lucht. Dit sediment en deze rubbers gaan de filters van uw motor blokkeren. Het sediment en de rubbers zullen ook niet volledig verbanden in de ontbrandingskamer van de motor en bijgevolg roetaanslag achterlaten op de injectoren en andere oppervlakten van de motor.
De veroudering wordt versneld door:
– het contact met zink, koper en alle metaallegeringen die deze metalen bevatten.
– de aanwezigheid van water. Water zorgt ervoor dat er zich bacterieën en zuurhoudende fungi kunnen ontwikkelen die de diesel onstabiel maken.
– de blootstelling aan hoge temperaturen.
– de blootstelling aan stof die sporen van zink of koper bevatten.
– bepaalde additieven.
Hoe kun je de houdbaarheid verlengen?
– vermijd contact met oppervlaktes die zink of koper bevatten (bv. messing). Mocht je opslagtank (of een onderdeel ervan) deze toch bevatten dan kun je speciale additieven toevoegen om de chemische reactie met deze metalen te neutraliseren.
– geregeld de diesel filteren om stof, sediment en water te scheiden van de diesel. Dit voorkomt de vorming van bacteriën en fungi. Eénmaal per maand het water draineren uit je opslagtank is geen overbodige luxe.
– je opslagtank of jerrycan goed vol bewaren, dit vermindert de kans op condensatie.
– je opslagtank zou een ‘collectiepunt’ met appart kraantje moeten hebben om de drainage te vergemakkelijken.
– geregeld de diesel circuleren door en filter om sediment en rubbers te scheiden van de diesel. Een continue en geautomatiseerde filtering is optimaal.
– je opslagtank of jerrycan zou elke 10 jaar grondig gereinigd moeten worden.
– koop je diesel aan tijdens de wintermaanden (oktober – maart). Bij ‘winterdiesel’ wordt antivries-additieven toegevoegd, die er voor zorgen dat de diesel tijdens de winter geen ‘waxing’ of ‘gelling’ optreed.
– Het is aan te raden (zoals bij elke stock) om de diesel te roteren, gebruik wat je stockeert en stockeer wat je gebruikt
Additieven die de houdbaarheid verlengen:
– metaal desactivator
– fungicides & biocides
– anti-oxydanten
– stabilisatie-mousse: een bal van speciale mousse die drijft in de diesel. Dit zou volgens de producent de diesel stabiliseren voor wel 10 jaar lang, er zijn natuurlijk ook nadelen:
– werkt niet wanneer er al water en fungi in de diesel aanwezig zijn
– afmeting: 2100 x 200 x 200 mm, dus je hebt al een grote opslagtank nodig.
– levensduur: 15 jaar
Besluit: onder optimale omstandigheden in een luchtdichte opslagtank, onder de grond, met geregelde filtering en circulatie, kun je diesel tot 5 jaar bewaren. Als je er in slaagt om water en fungi uit je diesel te houden kan de houdbaarheid oplopen tot 10 jaar.