Beleggen met een turbo, sprinter of speeder.
een turbo, sprinter of speeder

Een turbo sprinter en speeder is een relatief nieuw beleggingsproduct. Door de hefboom is het gebruik populair maar dit brengt ook extra grote risico's mee. U kan meer geld winnen en ook meer verliezen. Naar mijn mening is het beleggen met een turbo, sprinter of speeder eerder gokken dan beleggen. U verkrijgt een hefboom op uw belegging met geleend geld. De potentiële rendementen kunnen zeer hoog zijn maar als de koers vaak enkele procenten zakt verliest u uw kapitaal. Zeker aan beginnende beleggers is dit niet aan te raden.

 

Wat is een Turbo / sprinter / speeder ?

Een turbo, sprinter of speeder behaalt zijn hefboomeffect door middel van geleend geld. U koopt voorbeeld een aandeel van 50 euro. 40 euro is met geleend geld en 10 euro is met uw eigen geld. Stijgt het aandeel naar 80 euro doet u 30 euro winst , dat is 3x uw inbreng! Het rendement kan dan ook zeer groot zijn door deze hefboom. Maar er zijn ook gevaren.

De nadelen van een turbo, sprinter of speeder:

  • Gebruik van een stoploss: Er wordt een stop-loss order uitgevoerd. Als de prijs een paar procenten zakt wordt het aandeel verkocht zodat u geen verlies maakt. Bij volatile producten kan u zo snel uw geld verliezen. Hou hier rekening mee en gebruik geen te grote hefboom. Het nadeel is ook dat het verlies door de hefboom groter is. Als u een hefboom van 10 gebruikt en het aandeel zakt 5% dan bent u 50% van uw investering kwijt!
  • Voor het geleende geld moet een (hoge) rente betaald worden.

Als u een ervaren belegger bent kunnen tubo's interessant zijn. Maar als beginnend belegger is direct beleggen met een hefboom niet aan te raden.

Verschil tussen turbo, sprinter en speeder.

Turbo's, speeders en sprinters worden door verschillende financiële instellingen uitgegeven.

Turbo's worden door ABN amro en Royal Bank of Schotland uitgegeven. Speeders en sprinters worden uitgegeven door ING en Commerzbank.

Soorten turbo, sprinter en speeder.

Quanto speeders: Door de bank wordt een valutarisico gedragen. Als u buitenlandse effecten koopt in een vreemde valuta loopt u zo geen wisselkoersrisico.

Limited speeders: Hier gebruikt men een vastgestelde looptijd. Gedurende de lootijd blijft de uitoefenprijs op hetzelfde niveau.

Verschil tussen turbo en opties.

Opties en turbo's zijn eigenlijk 2 totaal verschillende producten.

Wat is een turbo?

Een hefboomproduct door geleend geld.

Wat is een optie?

Het recht om een onderliggende waarde (effect) te verkopen of te kopen gedurende een bepaalde periode of op een afgesproken datum. U kan met een optie op een bepaalde datum een effect kopen of verkopen tegen een vooraf afgesproken prijs. Zo kan u speculeren op koersstijgingen of dalingen. Er is geen sprake van een hefboom bij opties en ook geen stoploss. Een optie heeft eigenlijk niets met een turbo te maken.

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.