Beursbijbel

In deze beursbijbel kan u de 10 basisregels van beleggen vinden. Gebaseerd op de principes van value beleggen.
Naar mijn oordeel zijn deze 10 geboden belangrijk voor elke belegger.

Klik hier voor de PDF versie van de beursbijbel.

Beursbijbel:

  • Regel 1: Beleg enkel in goede bedrijven die u begrijpt.

Met het beleggen in goede bedrijven bedoelen we bedrijven die voldoen aan de volgende factoren: 

  1. Het beschikken over een sterk competitief voordeel voorbeeld: een bekende merknaam, schaalvoordeel, netwerkeffect, …
  2. Het bedrijf moet een goed bedrijfsmodel hebben. Lees hier 12 criteria voor het ideale bedrijfsmodel.
  3. De waardering moet goed zijn, u wilt toch niet te veel betalen? Koop enkel een aandeel als de prijs ook goed is. Hier leest u meer over in regel 2.
  4. Het bedrijf moet door een goed management worden geleid. Hebben insiders zelf aandelen in portefeuille? Heeft het management de juiste visie om op lange termijn waarde te creëren? Hebben ze in het verleden gemaakte beloftes waargemaakt?
  5. Er moeten voldoende kansen zijn voor de onderneming. Welke zijn de mogelijke kansen en bedrijgingen?
  6. Beleg enkel in bedrijven uit goede sectoren, geen commodity sectoren zoals voorbeeld de luchtvaartindustrie. Het is van ondergeschikt belang met welke vliegtuigmaatschappij u een reis boekt, wat echt doorslaggevend is dat is de prijs. Ik weet niet of het u zal verbazen maar er is in de voorbije 30 jaar nog geen enkele euro verdient in de luchtvaartsector. Als investeerder kan u best dit soort aandelen vermijden.
  7. Beleg nooit in startups , koop enkel bedrijven die al minstens 10 jaar een hoge winstgevendheid kennen. Deze bedrijven zullen in de toekomst hoogstwaarschijnlijk ook winstgevend blijven. Een hoge winstgevendheid is ook een teken dat een onderneming over een competitief voordeel beschikt. Het feit dat deze onderneming te veel geld kan vragen voor een product of dienst wil zeggen dat er weinig of geen concurrentie is.

Beleg enkel in bedrijven die u begrijpt binnen uw "circle of competence". Het maakt niet uit of u veel bedrijven en sectoren goed kent of slechts een paar. Wat wel belangrijk is , dat is dat u de grens kan trekken van wat u wel goed weet en wat niet. Het kan soms verleidelijk zijn om niet in het nieuwste, beste technologiebedrijf te gaan beleggen. Maar als u niet volledig begrijpt hoe dat bedrijf zijn geld verdient, koop er dan ook geen aandelen van. Simpelweg omdat u niet kan weten of het een goede of slechte investering zal zijn. In de winkel koopt u toch ook niet iets als er niet op het e-ticket staat wat er in de verpakking zit?

  • Regel 2: Koop enkel aandelen als de prijs ook goed is.

"Price is what you pay, value is what you get."

Het heeft geen zin om een aandeel te kopen van een zeer goed bedrijf als u te veel betaald. Het is niet omdat het een goed bedrijf is dat het ook een goede investering is. Koop enkel aandelen als de prijs ook correct is. Door het maken van een fundamentele analyse kan u de intrinsieke waarde van een bedrijf bepalen. Dit is de actuele waarde van het vermogen op de balans. Door deze waarde te vergelijken met de prijs van een aandeel op de beurs kan u een goed idee krijgen van hoe duur een aandeel is. Hier alvast enkele belangrijke financiële ratio's:

  1. Earnings per share: De gemaakte winst – dividenden / het aantal uitstaande aandelen.
  2. Price to earning ratio: De meest gebruikte ratio om de waardering van een aandeel te bepalen. De P/E ratio verkrijgt men door de marktprijs van een aandeel te delen door de verwachte inkomsten per aandeel. Gemiddeld heeft een aandeel een p/e ratio van 15 , vanaf 10 is een aandeel goedkoop. Sommige dure aandelen hebben een p/e ratio van 25. Dit mogen dan wel goede bedrijven zijn , het is daarom geen goede investering. Een p/e ratio van 25 wil zeggen dat de prijs die u betaald voor een aandeel gelijk is aan de winst van 25 jaar lang!
  3. Price to book ratio: Deze ratio meet de verhouding tussen de boekprijs en de prijs die investeerders betalen voor een aandeel. Deze ratio is een goede indicator voor hoeveel investeerders willen betalen voor een bepaald aandeel.
  • Regel 3: Stop niet al uw eieren in 1 mand.

Er wordt wel eens gezegd dat de spreiding van een portefeuille het enige is dat u in de hand heeft. En dit klopt ook. Door een beleggingsportefeuille te diversifiëren kan u risico verlagen. Want hoe meer aandelen u in portefeuille heeft hoe minder nadelig het zal zijn als er 1 bedrijf failliet gaat. Hier kan u lezen hoe een beleggingsportefeuille samen te stellen.

Maar hou ook niet te veel effecten in portefeuille, hoe minder hoe liever eigenlijk. Dit komt omdat iedereen slechts een beperkt aantal uur de tijd heeft om onderzoek te doen en een portefeuille op te volgen. Het is beter 10 aandelen te hebben die u kan opvolgen dan 100 aandelen die u niet kan opvolgen. Bovendien zal uw rendement ook hoger zijn als u uw 10 beste aandelen in portefeuille houd dan dat u voorbeeld 100 aandelen zou hebben of een index.

Een beleggingsportefeuille van 10 tot 15 positie's wordt al ideaal gezien.

  • Regel 4: Beleg met de gedachte dat de aandelenmarkten voor 25 jaar zullen sluiten.

Het is beter om op lange termijn te beleggen dan op korte termijn. Eigenlijk moet u aandelen kopen met de gedachte dat de aandelenmarkt voor 25 jaar zou sluiten.
Er zijn veel redenen waarom het beter is om op lange termijn te beleggen dan op korte, ik geef u alvast enkele argumenten.

Door op lange termijn te beleggen verlaagt u risico. Het kan voorbeeld gebeuren dat een aandeel -20% zakt over een periode van 1 jaar. Dat is zelf redelijk normaal in een berenmarkt. Een negatief beurssentiment kan soms lang aanhouden, denk aan jaren. En een beurscrash komt er altijd als niemand hem verwacht. Daarom is het een slecht idee te beleggen als u geen lange beleggingshorizon heeft. Kijken we over een periode van 25 jaar is dat al een ander verhaal.

De cijfers liegen er niet om, als we de resultaten van lange termijn beleggers vergelijken met korte termijn beleggers dan komen we tot de conclusie dat lange termijn beleggers een hoger rendement behalen. Sterker zelf, de meeste korte termijn beleggers verliezen alleen maar geld. Het is dan ook niet gek dat iemand als Warren Buffett de rijkste belegger ter wereld aandelen het liefst voor altijd in portefeuille houd.

Een andere verklaring voor de goede resultaten van lange termijn beleggers is het rente op rente effect die optreed wanneer de interest opnieuw geïnvesteerd wordt. Dit effect treed enkel op bij beleggingen met lange looptijd. Lees meer in regel 9.

  • Regel 5: De perfecte timing bestaat niet!

Iets als een perfecte timing bestaat niet! Veel beleggers gaan hier in de fout door te denken dat ze de markt kunnen voorspellen. Vooral particuliere beleggers maar wees gewaarschuwd. Een perfect instap of uitstap moment bestaat niet. Het idee achter de efficiënte markt hypothese is dat het zeer moeilijk tot onmogelijk is om te voorspellen hoe aandelen het zullen doen. Behalve een lange termijn trend.

Technische analyse VS fundamentele analyse.

"Technische analyse is een methode om een goed instap- of uitstapmoment te bepalen." Nee, dat is het niet. Dat zeggen personen die denken aan een toekomstige prijsstijging in plaats van de intrinsieke waarde te bepalen van een aandeel. Denk aan the castle in the air theory.

Technische analyse is eigenlijk het interpreteren van grafieken. De meeste technische analisten geloven dat de markt slechts 10% logica is en 90% psychologisch. Op wall street kan u de meeste technische analisten vinden.

Fundamentele analyse daarintegen is een methode om de waarde van een bedrijf te bepalen. Deze soort beleggers denken dat de markt 90% logica is en 10% psychologisch. De meeste academici geloven in fundamentele analyse.

Waar geloven technische analisten in?

1.Volgens een technisch analist bewegen prijzen in trends: een aandeel die stijgt blijft stijgen en omgekeerd is ook waar. In realiteit blijkt deze tactiek zelden te werken.

Trends blijven om 2 redenen soms verder duren: Als aandelen prijzen hoger worden dan is het psychologische effect om op de kar te springen groter. De 2de reden is dat nieuws niet iedereen even goed bereikt. Eerst weten insiders over een mogelijke prijsstijging die het hun buren vertellen. Op hun beurt vertellen die buren het aan vrienden die het aan een journalist vertelt. Ondertussen blijft de opwaardse of neerwaardse beweging duren.

2.Er wordt geen rekening gehouden met dividenden, inkomsten, toekomstige inkomsten, …

Fundamentele analyse is veel beter dan technische analyse. Er zijn veel redenen waarom er met technische analyse op lange termijn geen consistent rendement te behalen valt.

Enkele van deze redenen zijn dat een technisch analist onmogelijk op tijd elke verandering in de markt kan weten, bovendien zijn de meeste technieken na een tijd waardeloos omdat te veel mensen ze kennen.

  • Regel 6: Wees angstig als anderen hebzuchtig zijn, wees hebzuchtig als anderen angstig zijn.

Als u geld wilt verdienen op de beurs moet u een aandeel aan een lage prijs kopen en verkopen aan een hoge prijs. Klinkt logisch toch? Dat is het ook enkel de uitvoering is niet eenvoudig.

Wilt u een aandeel goedkoop kopen dan moet u het kopen op een moment dat niemand anders het wil, maar enkel als de oorzaak hiervan een onderwaardering is. Als de fundamenten van het bedrijf er slechter uitzien en het aandeel daarom goedkoop is dan kan u dit als belegging beter links laten liggen.

Als ander mensen hebzuchtig zijn en een aandeel koste wat kost willen dan is een aandeel vaak te duur. Dit is een moment om angstig te zijn en uw aandelen te verkopen.

Deze manier van beleggen wordt ook wel contrair beleggen genoemd maar eigenlijk is het juist logisch met je gezond verstand beleggen. Want emoties en beleggen gaan eigenlijk niet samen terwijl gezond verstand en beleggen wel een goede combinatie zijn.

  • Regel 7: Vermijd derivaten en zeker hefboomproducten.

Als beginnend belegger kan u het beste derivaten vermijden. Dit zijn gestructureerde beleggingsproducten.

Er bestaan verschillende soorten derivaten zoals voorbeeld opties. Een optie is een recht om binnen een afgesproken periode een bepaald goed te kopen of verkopen, soms voor een vastgestelde prijs. De ene partij heeft een recht de optie uit te voeren en betaald een premie aan de andere partij die een plicht heeft.

Een andere soort opties zijn hefboomproducten. Als u voorbeeld een hefboom 1:5 neemt en een aandeelkoers stijgt 20% dan verdient u 100% omdat u hefboom 5 gebruikt. Het nadeel is als een aandeel zakt dat het verlies ook veel groter is. Bij hefboomproducten maakt men gebruik van een stoploss zodat de effecten verkocht worden als ze te veel in prijs dalen zodat u geen geld verliest. Hefboomproducten hebben niet veel meer met beleggen te maken, het is eerder gokken.

  • Regel 8: De fundamenten van een bedrijf zijn zeer belangrijk.

Als belegger kan u het best op de fundamenten van een bedrijf focussen. Het is beter een prachtig bedrijf te kopen aan een goede prijs dan een goed bedrijf aan een prachtige prijs.

Het belangrijk om op geregelde tijdstippen te kijken of deze fundamenten nog hetzelfde zijn gebleven. Eigenlijk zou iedere belegger een aandelenmap moeten bijhouden waarin artikels gebundeld worden. Zo kan u goed uw focus blijven behouden en een beter belegger worden.

  • Regel 9: Samengestelde/ exponentiële rente is een zeer krachtig wiskundig effect!

Wat is samengestelde rente of exponentiële rente?

Wanneer u kapitaal belegt en de interesten opnieuw investeert dan groeit uw kapitaal elk jaar. Omdat u elk jaar opnieuw rente ontvangt op eerder verkregen rente zal dat kapitaal elk jaar steeds meer groeien. Dit exponentiële effect wordt ook wel rente op rente genoemd. Onderschat echter niet het effect van rente op rente, dit is een zeer krachtig wiskundig effect!

Het exponentiële effect van rente op rente zal enkel beginnen optreden als de looptijd lang genoeg is.

Om te laten zien dat dit een zeer krachtig effect is doen we eens een berekening. Een handige site is renteberekenen.be

Wij beleggen 100 000 euro gedurende een periode van 25 jaar aan een jaarlijkse rente van 25%. Dit is het resultaat:

# bedrag rente totaal
jaar 1 100,000 25,000 125,000
jaar 2 125,000 31,250 156,250
jaar 3 156,250 39,063 195,313
jaar 4 195,313 48,828 244,141
jaar 5 244,141 61,035 305,176
jaar 6 305,176 76,294 381,470
jaar 7 381,470 95,367 476,837
jaar 8 476,837 119,209 596,046
jaar 9 596,046 149,012 745,058
jaar 10 745,058 186,265 931,323
jaar 11 931,323 232,831 1,164,153
jaar 12 1,164,153 291,038 1,455,192
jaar 13 1,455,192 363,798 1,818,989
jaar 14 1,818,989 454,747 2,273,737
jaar 15 2,273,737 568,434 2,842,171
jaar 16 2,842,171 710,543 3,552,714
jaar 17 3,552,714 888,178 4,440,892
jaar 18 4,440,892 1,110,223 5,551,115
jaar 19 5,551,115 1,387,779 6,938,894
jaar 20 6,938,894 1,734,723 8,673,617
jaar 21 8,673,617 2,168,404 10,842,022
jaar 22 10,842,022 2,710,505 13,552,527
jaar 23 13,552,527 3,388,132 16,940,659
jaar 24 16,940,659 4,235,165 21,175,824
jaar 25 21,175,824 5,293,956 26,469,780

  • Regel 10: De beste investering is een investering in uwzelf.

We zijn aan de laatste regel gekomen van 10 regels van beleggen. Maar daarom niet de minst belangrijke.

Als u echt een beter belegger wilt worden zal u veel moeten leren en lezen. Op deze website kan u alvast veel informatie vinden. Lees veel boeken over beleggen en de beurs. Ook harde wetenschappen als wiskunde, recht, psychologie, … zijn belangrijk bij beleggen. Evenals een juiste mindset hebben. Probeer een open geest te houden en alles sceptisch te bekijken. Zeker als er een buitensporig hoog rendement beloofd wordt. Wees ook voor uw eigen beleggingsfouten op de goede. "Chains of habbits are too light to be felt until they are too heavy to be broken."

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.