Over het beleggen in koper kan u niet zo veel informatie vinden. Goud en zilver zijn de meest populaire en bekende metalen om in te beleggen. Dit is onterecht, het kan interessant zijn om te beleggen in koper. Koper is een schaars metaal die veel gebruikt wordt in de industrie. Daarom kan het als belegging interessant zijn.
Wat is koper?
Koper is een roodbruin metaal met symbool CU en atoomnummer 29. Koper heeft enkele goede eigenschappen zoals: een goede geleiding van elektriciteit en warmte, koper is ook buigzaam en goed te vervormen. Dit maakt koper een geliefd metaal in de industrie, het wordt dan ook in heel veel industriële toepassingen gebruikt. Meer dan goud of zilver vooral omdat het goedkoper is.
Waarom beleggen in koper?
Als belegger kan u inspelen op een tekort van koper wat de prijs doet stijgen. Koper kan een goed alternatief zijn voor edelmetalen als goud, zilver, platina, palladium, … Koper is een echt industrieel metaal, u kan koper uit veel moderne apparaten of toepassingen niet wegdenken.
Industriële toepassingen van koper.
- Koperdraden. Koper is een zeer goede geleider van elektriciteit en wordt gebruikt in de meeste electriciteitskabels.
- Koperen leidingen zoals voorbeeld waterleidingen voor een radiator.
- Elektrische printplaten en circuits. Koper is uit de meeste elektrische toestellen niet weg te denken.
- Gebruik van koper in elektromagneten.
- Door een goede warmtegeleiding wordt koper veel gebruikt in koelunits.
- Koper voor dak- en gevelbedekking.
Overige toepassingen koper.
- Koperen beelden en kunstwerken.
- Munten geslagen in koper.
- Muziekinstrumenten.
Koper als legering.
Niet enkel in zuivere vorm maar ook als legering wordt koper veel gebruikt. Hier enkele koperlegeringen:
- Messing: koper * zink
- Rood goud: koper * goud
- Brons: koper * tin
Geschiedenis van koper.
Koper werd al gebruikt van rond 8700 v.Chr.
Sinds 3000 v.Chr. gebruikten de Egyptenaren en Sumeriërs koper om brons van te maken. Het tingehalte in brons is maar 10-30 % . Door de toevoeging van tin bij koper kreeg men een sterkere metaalsoort geschikt voor gereedschappen.
De beschikbare voorraad koper en mijnen.
Net als alle andere metalen is de voorraad koper eindig. Koper is een duur metaal omdat er een hoge vraag naar is in verhouding tot de productie en beschikbare voorraad. Alle koperdiefstallen de voorbije jaren zijn hier het bewijs van.
De economisch ontginbare totale voorraad koper bedraagt 340-800 miljoen ton.
U kan hier real time de beschikbare hoeveelheid koper volgen en ook de productie.
Hergebruik van koper
80% van het koper wordt terug hergebruikt. Koper heeft een lange levenscyclus waardoor het goed geschikt is voor recyclage.
Meestal is het koper verontreinigd maar door elektrolyse kan men terug zuiver koper verkrijgen.
Vervanging van koper.
In sommige industriële toepassingen wil men koper vervangen of wordt koper al reeds vervangen.
Denk aan glasvezelkabels in de telecom die enkele voordelen bieden ten opzichte van koperen kabels.
Hoogspanningskabels zouden kunnen vervangen worden door aluminium exemplaren. Het soortelijk gewicht van aluminium is veel lager wat een voordeel zou opleveren.
Conclusie: beleggen in koper of niet?
Het kan interessant zijn om te beleggen in koper. De kopervoorraden worden steeds minder en in de industrie is het een belangrijk metaal. Mogelijke bedreigingen zijn recyclage en vervanging door andere grondstoffen.
Hoe beleggen in koper?
Er zijn verschillende manieren om te beleggen in koper.
- Fysiek koper. U kan fysiek koper kopen. U moet het enkel veilig kunnen bewaren. Het voordeel is dat u het fysiek bezit. Er bestaan zowel munten als koperbaren die u kan kopen. Let goed op de prijs die u betaald, want munten en baren kosten vaak meer dan de koperprijs op dat moment. U betaald een spotprijs bovenop de koperprijs. Dit kan een grote hap uit uw uiteindelijk rendement nemen.
- Via een broker. U kan beleggen in koper via uw broker. Dit gebeurt via contracten, u bezit het koper niet fysiek.
Kleinere markt dan zilver en goudmarkt.
Er zijn minder beleggers die in koper beleggen dan de populaire edelmetalen. De markt is een stuk kleinder dan de zilver- en goudmarkt. Dit heeft als voordeel dat de mogelijke rendementen hoger liggen omdat de volatiliteit hoger is. Het nadeel is dat u het later misschien terug moeilijker kan verkocht krijgen.