Financiële onafhankelijkheid

Wat is financiële onafhankelijkheid vooral niet ? Als je op het einde van je centen zit dat er nog een stukje maand overblijft…. Vele medeburgers zitten tijdens de laatste week van de maand met een tekort in hunne portemonnee… In vele gevallen omdat ze geen huishoudbudget bijhouden en er maar op los leven tijdens de eerste weken van de maand. Deze week nog reportage op TV (voor hetzelfde geld) over een koppeltje dat een mooi gezamelijk inkomen had maar nauwelijks toekwam aan sparen. Maar wat is financiële onafhankelijkheid dan wel? Draai al het vorige om zodat je op het einde van de maand met nog een overschot aan geld zit op je rekening. Leef onder je stand ! Laat je niet verleiden door de zoveelste materialistische rages. Zet elke maand je opgebouwde reserves aan het werk volgens de bekende wet van Einstein (compounding interest), ga rustig in je zetel zitten en geniet van alles wat je leuk vindt. Blijf enkel werken omdat je je werk graag doet of zoek een job die je wel leuk vindt. Durf af en toe je gedacht te zeggen tegen je baas, zonder bang te zijn dat hij jou ontslaat. Je baas zal je meer respecteren omdat je assertiever bent. Je verpopt van loonslaaf naar creatieve medewerker. Met alle reserves die je door de jaren opgebouwd hebt, kan je deelnemen aan braspartijen of exclusieve feestjes of toch gaan voor een goed doel of vrijwilligerswerk. Zelf probeer ik jonge mensen aan te zetten tot sparen/beleggen voor hun pensioen zonder dat ze teveel afhankelijk worden van de overheid (de valse zekerheid om ambtenaar te zijn).

Financiële onafhankelijkheid ? Het bestaat gedeeltelijk, hang af hoe letterlijk je het woord onafhankelijk wilt nemen.

Je moet je centen altijd van iemand anders krijgen (tenzij je ze onder je matras legt) en dus bestaat financiële onafhankelijkheid niet echt. Je centen komen van je werkgever of je klant en als je niet meer moet werken dan komen ze van je huurder, bank, bedrijf waar je aandelen van hebt,… Maar altijd moeten ze van iemand anders komen, dus ben je daar afhankelijk van.

Maar dan kan je ook de vraag stellen, wie is het meest afhankelijk? de huurder of de verhuurder ? De macht zit duidelijk bij degene die verhuurt. Heb je liever een rekening die in het rood staat bij de bank of een aandelenportefeuille die je regelmatig dividenden uitkeert ? Ook hier is de keuze snel gemaakt… De stress van het niet kunnen betalen van de rekeningen is veel groter dan de stress die je hebt van je aandelenportefeuille die om de zoveel jaar eens in het rood duikt. Geld is macht jongens en meisjes, hoe je draait of keert. En macht zorgt voor onafhankelijkheid, alleen kan je nooit totaal onafhankelijk zijn.

Wil je ook financieel onafhankelijk worden? Beleggen is een van de makkelijkste manieren om dit te bereiken. Probeer beleggen gratis uit bij broker ig-markets. Met een demo-account kan je beleggen proberen zonder risico.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.