Griekenland vraagt uitstel van de terugebetaling aan de ECB.
De aflossingsverplichtingen van Griekenland op leningen die in het bezit zijn van de Europese Centrale Bank (ECB) moeten worden aangepast. Dat zei de Griekse minister van Financiën Yannis Varoufakis donderdag.Griekenland moet in juli en augustus in totaal 6,7 miljard euro betalen aan de ECB, voor de aflossing van Griekse staatsobligaties die de centrale bank in 2010 en 2011 opkocht. Dat geld moet het Griekse ministerie van Financiën ,,op de een of andere manier'' zien te lenen van de eurolanden en het IMF, stelde Varoufakis. Vervolgens wacht er echter nog een berg aan aflossingen, die de schuldenlast onhoudbaar zouden maken.,,Er blijft voor zo'n 27 miljard euro van die obligaties over, die in de komende maanden of jaren moeten worden afbetaald'', rekende Varoufakis voor. ,,Die betalingen zouden naar de verre toekomst moeten worden verschoven. Dat is duidelijk'', aldus de minister. De aanpassing van de aflossingsverplichtingen kan in de visie van Varoufakis met behulp van het Europese noodfonds ESM worden uitgevoerd.PropagandaIn een tweet benadrukte Varoufakis na zijn toespraak dat hij niet zinspeelde op het niet betalen van de aflossingen door Griekenland. Wie zijn boodschap wel zo vertaalt maakt zich schuldig aan ,,verbluffende propaganda'', stelde hij.Griekenland zit in diepe financiële problemen, mede doordat het land al maanden geen noodkredieten meer ontvangt van de eurolanden en het IMF. Die verlenen pas weer steun als er overeenstemming is bereikt over de hervorming van de Griekse economie.
De Europese beurzen deden het vandaag kalm aan en openden in het begin van de ochtendhandel relatief zwaar in de min met verliezen van boven de 1%. Maar voorlopig herstellen de beurzen zich en daalden de rentes terug opnieuw. De Belgische rente sloot gisteren af op 0.90%, of 5,26% lager dan dinsdag.
Even een blik op de huidige toestand.
Wat direct opvalt: de euro stijgt tot boven de 1,14 dollar. Dat is een indicatie van de stijgende rentes, de gestegen olieprijs en vooral de achteruitgang van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal. Want in Europa was de groei 0,3% beter dan die van de VS. Toch moeten we dit allemaal relatief beschouwen doordat de VS een strenge winter heeft gekend. Daardoor is onze munt met 8,5% gestegen in maand. Volgens fondsenbeheerders zou de munt toch opnieuw naar een pariteit gaan met de dollar. Oorzaken daarvan zijn de aansterkende economie (in de lente en zomer) en de nog steeds lage olieprijs. Ook de renteverhoging zou een invloed kunnen uitoefenen. In de aandelenmarkten is die renteverhoging al in de koersen verrekend en zijn beleggers al een lange tijd gewaarschuwd door de FED.
Maar voorlopig wordt het beursgezegde "Sell in May" goed opgevolgd, mede door de dividendknippen van de aandelen en de betaalbaarstelling ervan. Maar de "remember to come back in September" mogen we zeker niet vergeten.
De olieprijs lijkt nu wat te gaan stagneren, maar volgens experts zal het zwarte goud weer wat afzwakken.
Wat inzoomen op de goudprijs. De goudprijs daalde in het begin van de handelsdag met 0,3%, maar staat nu al weer in de plus ondanks een nieuwsbericht omtrent de goudvraag. Want de wereldwijde vraag naar goud bleef in het eerste kwartaal van dit jaar dalen. Het edelmetaal bleek niet in staat de glans te behouden in een omgeving van zwakke economische groei en een rally op de aandelenbeurzen.
De globale vraag in de eerste 3 maanden van 2015 kwam uit op 1079 ton, een daling van 1 procent ten opzichte van de dezelfde periode vorig jaar, en lager dan de gemiddelde 1114 ton per kwartaal van de afgelopen 5 jaar. Dit blijkt uit een kwartaalrapport van het World Gold Council, ‘Gold Demand Trends’, dat vandaag gepubliceerd is.
Ondanks een vrij volatiele start van het jaar, is het edelmetaal na 3 maanden geëindigd waar het begonnen is, zo rond de 1183 dollar per troy ounce. Inmiddels is de koers weer iets gestegen; op moment van schrijven noteert goud rond de 1216 dollar per troy ounce.
In dezelfde periode zijn de aandelenmarkten in Azië, de plek waar het meeste goud wordt geconsumeerd, gestegen. De MSCI Asia Pacific kreeg er zo’n 6 procent bij en de Shanghai Composite maakte een rally van 15 procent mee. De stijgende aandelenmarkten zorgen ervoor dat de aandacht voor goud verslapt.
De Chinese vraag naar sieraden, de belangrijkste component in de vraag naar goud, daalde het eerste kwartaal zo’n 10 procent naar 213 ton. De wereldwijde vraag daalde met 3 procent naar 601 ton. Hoewel Chinezen minder sieraden kopen, zijn ze nog altijd de grootste goudverbruikers ter wereld.
De vraag is of de goudprijs nog de 1800-grens ooit weer zal bereiken… In ieder geval is ze er nog ver van verwijderd.
Dat was een korte update van de vandaag. Tot morgen!