De Europese beurzen zijn vandaag gezakt na een tegenvallende PMI-indicator in China en een tegenvallende economische groei in Europa. Ook allerhande bedrijfsnieuws…

De Europese beurzen verliezen weeral fors terrein. De Bel-20 zakt met 0,2%. De Duitse Dax verliest meer dan 1,2%. De AEX daalt eveneens, maar met 0,5%. Parijs doet het dan weer wat slechter met een min van 0,62%.

Zoals ik al aangaf: veel bedrijfsnieuws.

Even de resultaten erbij halen van Accell Group:

Accell Group heeft dankzij het gunstige voorjaarsweer in belangrijke Europese markten en de succesvolle afzetgroei van e-bikes en sportfietsen omzet en bedrijfsresultaat in het eerste kwartaal van 2015 op jaarbasis kunnen verhogen, maakt de groep van fietsfabrikanten donderdag voorbeurs in een kwalitatieve trading update bekend.
Het concern uit Heerenveen achter fietsmerken als Batavus, Koga, Raleigh en Sparta handhaaft de verwachting het resultaat over heel 2015 te kunnen verbeteren en voorziet ook een hogere jaaromzet.
"Het jaar 2015 is goed van start gegaan en de omzetten hebben een positieve ontwikkeling laten zien", zegt CEO Rene Takens. "De verkopen van elektrische fietsen in Nederland en Duitsland namen toe, en ook in landen waar de markt voor elektrische fietsen nog beperkt is, zoals Frankrijk, Groot-Brittannie en de Scandinavische landen, wint deze fiets aan populariteit. Daarnaast zien we een duidelijke stijging in de vraag naar onze sportieve fietsen en is de omzet van onderdelen en accessoires, mede als gevolg van de recente acquisities van Comet in Spanje en CSN in Denemarken, toegenomen."
In het eerste kwartaal is de eerder aangekondigde overname van fietsonderdelendistributeur CSN afgerond. De onderneming heeft een jaaromzet van circa EUR13 miljoen en wordt per 1 januari 2015 geconsolideerd. De integratie van de bedrijven in Noord-Amerika in Accell North America is inmiddels vrijwel gerealiseerd.
Accell North America is dit voorjaar ook begonnen met het in de Amerikaanse markt aanbieden van elektronische fietsen, bij merken als Raleigh en Diamondback, zegt CEO Rene Takens in een toelichting tegen Dow Jones. "Ik hoop dat we bij de presentatie van de halfjaarcijfers op 24 juli kunnen melden hoe succesvol dat is", zegt hij.
De bestuursvoorzitter bevestigt verder dat de introductie van het geautomatiseerde magazijnsysteem voor fietsonderdelen in Apeldoorn in december succesvol is geintroduceerd, en dat verlaging van voorraden bijdraagt aan vermindering van werkkapitaal.
Op seizoenbasis is Accell Group tegen fluctuaties van de belangrijkste valutakoersen grotendeels ingedekt. Vanwege de sterke fluctuatie van de dollar zijn dit seizoen de adviesverkoopprijzen tussentijds verhoogd bij een aantal van de merken, om zo de gestegen kosten deels door te berekenen. Het effect van de duurdere dollar op de resultaten wordt hierdoor beperkt, meldt Accell.

De resultaten van Arcadis:

Het internationale advies- en ingenieursconcern Arcadis nv heeft in het eerste kwartaal een 14% hoger bedrijfsresultaat voor rente, belastingen en amortisatie (EBITA) geboekt ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, blijkt donderdag voorbeurs tijdens de presentatie van de trading update van het concern.
Het bedrijf bevestigt zijn outlook en stelt vanwege zijn "sterke marktpositie, strategische vooruitgang, recente overnames, valuta-effecten" te verwachten dat in 2015 de omzet en winst aanzienlijk te verhogen.
Het concern boekte in het eerste kwartaal een EBITA van EUR47,4 miljoen, tegen EUR41,6 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder.
De bruto-omzet kwam uit op EUR823 miljoen, een stijging met 40% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, toen het concern een bruto-omzet rapporteerde van EUR588 miljoen. De netto-omzet steeg 42% tot EUR655 miljoen.
Het afgelopen kwartaal was sprake van een organische omzetgroei van 2%, gedreven door het Midden-Oosten, Continentaal Europa, het Verenigd Koninkrijk en Azie, aldus het concern in het begeleidend persbericht.
Het orderboek steeg het afgelopen kwartaal 7% vanwege valuta-effecten.

De resultaten van NedSense:

NedSense Enterprises nv is in 2014 dieper in de rode cijfers gezakt, vooral door een daling van de inkomsten, amoritisatielasten, en door een daling van het resultaat bij het inmiddels verkochte NedGraphics.
Het verlies over 2014 kwam uit op EUR3,2 miljoen, bijna een verdubbeling ten opzichte van de EUR1,7 miljoen een jaar eerder. De omzet nam af tot EUR479.000 van EUR822.000 in 2013.
NedSense verkocht vorig jaar onderdeel NedGraphics voor ruim EUR7,5 miljoen aan Constellation Software, waarvoor EUR5,9 miljoen in contanten is ontvangen. Die opbrengst is gebruikt om de schulden te verminderen, en zal verder worden ingezet om te investeren in Loft, dat software ontwikkelt voor onder meer woninginrichting.
In 2015 zal de aandacht uitgaan naar de groeistrategie en de uitrol van een nieuw softwareplatform in de vastgoed- en woninginrichtingmarkt. De prestaties in het eerste kwartaal waren volgens de onderneming uit Vianen conform verwachting.

De resultaten van TenCate:

Koninklijke TenCate nv heeft in het eerste kwartaal van 2015 een hogere omzet en operationeel resultaat geboekt, vooral als gevolg van de gestegen dollar ten opzichte van de euro en een sterkere afzet bij composietmaterialen en kunstgras, meldt de producent van industrieel textiel en composieten donderdag voorbeurs.
Het concern uit Almelo handhaaft de omzetgroeiverwachting voor het hele jaar en voorziet dat deze in lijn zal zijn met de autonome omzetgroei van 2014.
De omzet steeg in de eerste drie maanden met 20% naar EUR267,7 miljoen van EUR223,3 miljoen in dezelfde periode van 2014, die vooral is toe te schrijven aan positieve valuta-effecten en dan met name de sterke dollar. Op autonome basis steeg de omzet met 9%.
Het bedrijfsresultaat (EBITA) steeg naar EUR9,7 miljoen van EUR5,5 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder.
De nettoschuldpositie steeg naar EUR235,6 miljoen aan het einde van het afgelopen kwartaal van EUR209,4 miljoen een jaar geleden door de sterke dollar. De schuldratio daalde naar 2,69 van 2,80, als gevolg van het gestegen resultaat.
Binnen de marktgroep TenCate Protective Fabrics was de omzet van TenCate Defender in lijn met de voorgaande kwartalen en beduidend hoger dan in het eerste kwartaal van 2014.
De marktgroep TenCate Advanced Composites zette de groei voort, vanwege toenemende leveringen voor vliegtuigen en een herstel van de vraag vanuit de ruimtevaart- en satellietindustrie.
De omzet en het resultaat van de marktgroep TenCate Advanced Armour zijn in het eerste kwartaal op een laag niveau gebleven. De hier in gang gezette reorganisatie is gericht op een substantieel lager break-even punt.
In het kwartaal is de omzet van de marktgroep TenCate Geosynthetics op autonome basis gelijk gebleven aan het eerste kwartaal van 2014. De omzet in Azië heeft zich hersteld.
De marktgroep TenCate Grass zette het groeitempo in de omzet van kunstgras voor zowel sportvelden als landschapsprojecten voort. Ook de winstgevendheid verbeterde hier door een hogere efficiency en verdere kostenbesparingen.
De afronding van de verkoop van TenCate Enbi tegen boekwaarde, zoals aangekondigd in januari 2015, vond plaats direct na afloop van het eerste kwartaal.

De resultaten van Mobistar:

De Belgische aanbieder van mobiele telefonie Mobistar heeft in het eerste kwartaal ondanks dalende opbrengsten het bedrijfsresultaat (ebitda) zien stijgen. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend.

Mobistar behaalde een omzet van 270 miljoen euro, 2,8 procent minder dan een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat, exclusief eenmalige posten, ging daarentegen met 5,6 procent op jaarbasis omhoog naar 70 miljoen euro.

Mobistar concurreert onder meer met Base, het Belgische dochterbedrijf van KPN waarvan deze week bekend werd dat het wordt verkocht aan Telenet. Die overname gaat Mobistar vemoedelijk omzet kosten. Nu verhuurt het nog netwerkcapaciteit aan Telenet, maar na de overname van Base beschikt dat bedrijf over een eigen netwerk. Het bedrijf stelde donderdag dat de overname van Base niets zal veranderen aan de strategie.

De resultaten van Melexis:

De omzet voor het eerste kwartaal van 2015 bedroeg 94.4 miljoen EUR, een stijging van 25% in vergelijking met hetzelfde kwartaal van het vorige jaar en een stijging van 7% in vergelijking met het vorige kwartaal.

De evolutie van de EUR/USD wisselkoers
had een positief effect van 10% in vergelijking met hetzelfde kwartaal van het vorige jaar en een positief effect van 5% in vergelijking met het vorige kwartaal.

De brutomarge bedroeg 47.2 miljoen EUR, een stijging van 34% in vergelijking met hetzelfde kwartaal van het afgelopen jaar.

De onderzoeks- en ontwikkelingskosten beliepen 13.5% van de omzet. De algemene- en administratiekosten stonden in voor 4.6% van de omzet en de verkoopskosten bedroegen 2.3% van de omzet. Het bedrijfsresultaat bedroeg 28.0 miljoen EUR, een stijging van 50% ten opzichte van hetzelfde kwartaal van het afgelopen jaar.

De nettowinst bedroeg 27.1 miljoen EUR, 0.67 EUR per aandeel, een stijging van 44% in vergelijking met 18.9 miljoen EUR of 0.47 EUR per aandeel in het eerste kwartaal van 2014.Vooruitblik

Melexis verwacht dat de omzet in het tweede kwartaal van 2015 rond het niveau van 100 miljoen EUR zal uitkomen.

Voor FY 2015 verwacht Melexis een omzetgroei tussen 20% en 25%, een brutomarge boven 47% en een bedrijfsmarge boven 26%, rekening houdend met een EUR/USD wisselkoers van 1.10.Business commentaar – Françoise Chombar, CEO:

"Een structurele groei van 15% jaar op jaar in het eerste kwartaal, zonder rekening te houden met positieve wisselkoerseffecten, toont aan dat de Melexis producten marktaandeel blijven winnen. Ondanks de typische effecten in het eerste kwartaal, zoals de impact van de jaarlijkse neerwaartse prijsaanpassingen en de vertraging tijdens het Chinese Nieuwjaar, groeien we ook kwartaal op kwartaal.

De belangrijkste groeimotoren in het eerste kwartaal waren, zoals verwacht, magnetische sensoren en sensor interfaces. We constateerden bovendien een bovengemiddelde omzetgroei voor temperatuursensoren en druksensoren.

De verkoop aan klanten in de automobielsector bedroeg 89% van de omzet, hetzelfde als het vorige kwartaal. Het gedeelte standaard producten (ASSPs) van de omzet bedroeg 57%.

Melexis past haar omzetverwachting voor FY 2015 aan als gevolg van de aanhoudende versterking van de USD ten opzichte van de EUR tijdens het eerste kwartaal."

Zo dat was het voor vandaag, vergeet niet u te registreren op ons forum www.verdienveelgeld.be/forum! GRATIS.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.