Ik zag deze tekening voor het aller-eerst in mijn aller-eerste les economie, ik heb 1 jaar economie gehad toen ik industrieel ingenieur studeerde (ik was toen 20). Ik was na het zien van die tekening even stil, want er drong iets tot mij door en dat was het volgende. (vanuit een soort globaal bewustzijn gezien): Eigenlijk maken wij producten in fabrieken, daarvoor worden wij betaald, maar die producten gaan we dan nadien terug kopen in de winkel met datzelfde geld? (zonder dan nog de vraag te stellen naar het ‘nut’ van de meeste van deze producten).
Ik kon mij ook niet meer losmaken van de eraan verbonden gedachte, wat voor een idioten wij nu eigenlijk wel waren, dat dit was waarvoor ik daar achter de schoolbanken zat. Om later iets te worden en dan te gaan werken tot mijn pensioen en ondertussen de produceren en te consumeren. Dit was één van de vele momenten dat ik het gevoel had, wakker te worden voor iets. In-zicht te krijgen in iets.
Er staan 6 woorden op dit tekeningetje en dit zijn de 6 onderdelen waar we wegwijs in trachten te vinden en van naderbij zullen bekijken in de info-gids.
- De gezinnen: Dat zijn wij, ik en jij.
- De bedrijven: Iemand die dit leest die een bedrijf heeft? Je weet wel bedrijven.
- Goederen: Het merendeel hebben we niet écht nodig om te overleven, wat eten en drinken?
- Productie-factoren: Een beetje anders gezegd zijn dit samen met machines in fabrieken ook de gezinnen!
- Betalingen: Het beetje geld dat we overhouden (na overheid) met te werken.
- Betalingen: Dat wat we overhouden geven we eigenlijk terug aan de bedrijven (en overheid) voor … (nog eens) een merendeel aan ‘van alles’ dat we niet nodig hebben (daarom wonen we ook zo groot), behalve dus eten drinken.
De manier hoe we deze 6 onderdelen gaan bekijken is natuurlijk eigen aan het onderdeel zelf. Ik bedoel.
- De gezinnen: Om naar gezinnen te kijken, jij dus! Zul je misschien geconfronteerd worden met on-aangename zaken over jezelf. Zul je geconfronteerd worden met keuzes, verantwoordelijkheden die je misschien zal opnemen, andere verantwoordelijkheden zijn misschien nog té hoog gegrepen, dan moet je hier nog in groeien. Een info-gids kan iemand niet leren naar zichzelf te kijken, dat kan je enkel zelf.
- De bedrijven: Hierover wordt ontzettend veel geschreven en veel te weinig gelezen. Eerst en vooral is het noodzakelijk om wat droge materie te behandelen. Wat zijn vennootschappen bijvoorbeeld, hoe kunnen ze ‘bestaan’ en wat zijn de voorwaarden. Niet alleen vennootschappen, maar ook banken en verzekeringsinstellingen kunnen hier onder de loep genomen worden, ja zelfs overheden behoren in deze categorie, dus landen en staten ook uiteraard. Hier zijn de adel de directeurs van de fabriek. Ook religies kan je rekening bij bedrijven. Kortom, hier valt meer over te lezen, dan te schrijven. Wat wel nodig is, is een klein beetje duiding (dat ik hier net al een beetje gaf) om zaken duidelijk in een context te kunnen zien! Weg met zogezegde complexiteit. Eigenlijk kan je elk onderdeel van een maatschappij dat geld accumuleert en heel actief beheerd, zij het nu geld door verkoop van goederen (bedrijven), geïnd via belastingen (overheden), gevraagd via zitgelden (godsdiensten), (verzekeraars) tot deze categorie rekenen. Alles behalve gezinnen dus.. 🙂
- Goederen: Dit is wat onze afhankelijkheid creëert. Het is een illusie (een droom of een fata morgana) dat we zomaar plotsklaps afstand kunnen nemen van al deze ‘goederen’, dit zou ook heel zwart-wit denken zijn. Denk maar aan alles waar ze afhankelijk vertrouwd mee zijn: gsm, tv, pc, maar ook energie dat we via ons huis (dus wij) gebruiken (water, aardgas of mazout, elektriciteit), ons transport (auto, trein, tram, bus). Van veel goederen (wat geld kost) kunnen we echter loskomen of besparen, door ons bewust te worden van waartoe ze eigenlijk dienen, vaak is dat niets of is dat iets dat we verzinnen. We kopen iets omdat het niet veel geld kost (? kan je daar aan uit ?), we kopen iets omdat we daar gelukkig van worden (zielig gewoonweg) of we kopen boeken (omdat we de aanschaf ervan verwarren met het ons eigen maken van de inhoud ervan), we verzamelen van alles, platen, cd’s, postzegels, postkaarten, artis-prentjes, stickerkes met voetballeurs erop. Dit onderdeel is vooral … ‘een innerlijk proces’, een kijk op wat realiteit en materialisme nu juist inhoudt. De info-gids tracht een weg-wijs te maken doorheen goederen-land en je zo te helpen in je keuzes te maken en een ander pad te kiezen, step by step, one walks far. Together we can move cities.
- Productie-factoren: Belangrijkst om te weten is dat voor een bedrijf een werknemer altijd een productie-kost met zich meebrengt, zo worden wij gezien, voor bedrijven. Gelukkig worden we zo niet (meer) behandeld. De soep begint bij ons, dus we kunnen hem ook eindigen. Dat mensen niet vaker en met meer op straat komen, is gewoon een gevolg dat nog maar weinigen snappen hoe zeer ze leeg-gemolken worden.
- Betalingen handelt uiteraard rond het centrale thema ‘geld’. Hierover is ook al zeer veel geschreven, dus je kan niet genoeg lezen om dit beter te begrijpen. Hopelijk helpt deze gids je hierbij, want dit blijft uiteraard een complex gegeven, zelfs voor professionelen, daarom dat er ook zoveel mee geknoeid wordt, niemand weet nog goed, hoe het marcheert! Betalingen: idem als hierboven. Maar zou het niet handig zijn moesten we even slim met ons geld kunnen omgaan als bedrijven? (Ik bedoel dan uiteraard winstgevende bedrijven). We hoeven het daarom niet te doen, maar het is door de tegenstander zijn wapens te kennen dat je hem kan verslaan niet? Het is tenslotte ons geld dat in de laag boven ons hun zakken verdwijnt, het doel is dit in eerste instantie te minderen en tenslotte te weerstaan (boycott!!).