Laat je niet langer leiden door emoties

‘Prijs is wat je betaalt, waarde is wat je krijgt’, zo gaat het bekende beursgezegde. Eenvoudig. En toch? Zwakke beleggingsresultaten zijn verrassend genoeg niet het gevolg van een gebrek aan (technische) kennis, maar zijn vooral te wijten aan het onvermogen om die kennis nuttig te gebruiken. Emoties nemen de bovenhand. Beleggers zijn vaak als een kudde schapen die zich in allerlei richtingen laat drijven.

Het boek De bewuste belegger legt de lat hoog. Namelijk bij jezelf. Je wordt bij de start uitgenodigd tot een kleine zelftest. Op basis daarvan kun je vrijblijvend beslissen welke hoofdstukken je moet lezen. Hoe dan ook zijn delen IV en V verplichte lectuur. Ze confronteren je met jouw psychologische tekortkomingen (als het een troost mag zijn: het is eigen aan ons menszijn) die ertoe leiden dat je jouw kennis – hoe onderbouwd die ook mag zijn – niet optimaal gebruikt. Je leert de ware aard van ‘risico’ kennen, de illusie van het voorspellen, en de deugd van geduld. Je leert waarom je niet leert van eerder gemaakte fouten. Het boek bevat talrijke voorbeelden en tips om de vele valkuilen vanaf nu te ontlopen.

Recensie(s)

De auteur is gespecialiseerd in de economische wetenschap en probeert de lezer wegwijs te maken in de wereld van het beleggen. Allereerst wordt aan de hand van tests vastgesteld welk kennisniveau de lezer heeft, om dan te bepalen welke hoofdstukken relevant en welke delen van het boek minder relevant zijn. Deze nieuwe aanpak zorgt ervoor dat de lezer gerichter te werk kan gaan en gaandeweg een goed beeld krijgt van zijn te bewandelen route naar het succesvol beleggen. Hoe verloopt het autonome denkproces bij beleggers? Welke valkuilen, zoals irrationele overdrijving van praktijksituaties, dienen vermeden te worden? En zijn er echt beleggingstips waarmee je de markt kunt verslaan? Deze en andere wetenswaardigheden worden besproken. Met name bedoeld voor wie op zoek is naar een wijze van beleggen die beter aansluit bij het eigen kennisniveau.

Drs. Can Kumru

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.