Tips voor beleggers.
Tips voor (beginnende) beleggers.

beleggenBeleggen is er voor iedereen! Dat moet u goed weten. Ik zal u wegwijs maken doorheen de fascinerende wereld van beleggen. Vandaag hebben we het over het betreden van de beursvloer (orders, limieten…).

Orders invoeren

Wanneer het loont om aandelen te kopen, kan u een order ingeven. Bij iedere broker gebeurt dit op ongeveer dezelfde manier. U kan kiezen uit verschillende aandelenbeurzen. In België zijn er drie echt vaak gebruikte indexen, de Bel-20, de Bel-Mid, de Bel-Small. Bij de Bel-20 handelen beleggers in het de bedrijven die het meest worden verhandeld en dus een hoge liquiditeit hebben (hoge volumes en de orders liggen dicht bij elkaar). Bij de Bel-Small gaat het om minder liquide bedrijven en gebruikt u dus het best limietorders. Ik raad u aan als belegger om te beginnen bij de Bel-Mid en Bel-20. In Frankrijk heeft u gelijkaardige indexen: de Cac-40 en ook mid- en smallcaps. In Nederland en Duitsland is dit ook van toepassing. Maar u moet eerst altijd een grondige analyse maken, en daar zal ik het later over hebben in het volgende deel. Dit deel gaat over hoe u een order ingeeft, wat dit betekent en wat het nut is van limietorders.

Kijken we standaard naar een gewoon orderboek (het aantal orders met de limietkoersen of bestensorders) op een beurswebsite, dan zien we volgende situatie.

beleggen

Hier zien we dus dat het er veel kopers zijn want er zijn meer stukken gevraagd dan er beschikbaar zijn. De koers van dit aandeel – in dit geval Laurus – zal logischerwijs gezien stijgen. De orders worden altijd gerangschikt volgens de kleinste spread. Dit wil zeggen dat het gaat om de orders, die qua prijs het dichtst bij elkaar liggen. De orders met de grootste spread zitten onderaan de kolom. Nu kan er evenwel niet gehandeld worden want men is het niet eens over de prijs. Daarom zal een van de twee zijn prijs moeten aanpassen. Het kan even goed zijn dat de 2e in de rij zijn prijs verhoogt naar 1,35 en zo de aandelen krijgt van de verkoper. Maar dan zal hij niet al zijn aandelen die hij wilde kopen, ook definitief gekocht hebben. Hij vraagt er namelijk 8300, terwijl er maar 1650 beschikbaar zijn tegen die prijs. Pas als er dus definitief iemand zijn prijs aanpast zodat er kan gehandeld worden, krijgt de koper zijn aandelen tegen de gehanteerde prijs.

Limieten instellen!

Het is het beste dat u altijd met limieten werkt bij aandelen die minder liquide zijn zoals aandelen uit de Bel-Small. Die aandelen kennen namelijk grote spreads. Wanneer u dan een aandeel bestens – dus zonder limiet – naar de beurs stuurt, kan het zijn dat u voor verrassingen komt te staan. Zo kan u bijvoorbeeld 4% meer betalen dan u eigenlijk vooraf had gepland. Tijdens paniekreacties op de beurs kunnen minder liquide aandelen soms hevig schommelen met 10% om daarna een korte herstelreactie te maken tot het “normale” koersniveau van de dag. Dat komt doordat een koper of verkoper geen limiet heeft gebruikt en zo is beetgenomen door de paniekreactie.

IJsbergorders

Het valt ook vaak voor dat professionelen laat uitschijnen dat ze maar 100 aandelen willen kopen, maar in feite 1000 aandelen willen kopen. Dat zijn zogenaamde ijsbergorders. Professionelen kunnen dit achterhalen door een order van 1000 aandelen enkele seconden in de markt te laten staan. Als het order kan worden uigevoerd, is het een ijsbergorder. De professional die zijn aandelen wilde verkopen, weet nu dat het een grote koper is en zal zijn prijs verhogen.

Stoploss

Daarnaast is er ook de mogelijkheid om bij aandelen die vaak grote schommelingen meemaken, een stoplossorder in te zetten. Stel dat u een aandeel koopt en u gaat op vakantie en u verwacht dat het aandeel zal stijgen naar 28 euro. Uzelf heeft het aandeel gekocht aan 26 euro. U kunt dan een stoploss inzetten op 28 euro en een limietorder van bijvoorbeeld 28,12 euro. Uw order ligt dan in de markt, maar is niet zichtbaar omdat het aandeel nog niet voorbij de 28 euro-grens is gepasseerd. Soms kan u dus de indruk hebben dat een orderboek leeg is, maar dat er veel kopers en verkopers zitten met stoploss-orders met de bijhorende limieten.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.