Zeldzame grondstoffen bieden kansen voor beleggers. In dit artikel leest u om welke grondstoffen het gaat en wat de voordelen er van zijn.
Een belangrijke en wat onderbelichte klasse van schaarse en dure metalen wordt gevormd door de zeldzame grondstoffen, zoals Neodymium, Lanthaan, Dysprosium en Cerium. Deze metalen zijn belangrijk voor de productie van lichte en sterke magneten voor elektromotoren en voor oplaadbare accu's. Cerium is nodig voor halfgeleiders. Neodymium voor mageneten van koptelefoons tot vinnen van kruisvluchtwapens. Erbyum voor langeafstandsglasvezelkabels en Europium in platte TV's en in euro biljetten zodat die moeilijker zijn na te maken.
Auto-industrie
De Toyota Prius bevat twee kilo neodymium in de elektromotor en vijftien kilo lanthaan in de speciale batterijen. Een grotere windturbine bevat honderd kilo neodymium.
Hightech
Ook veel andere populaire hightech producten zoals iPods, mp3-spelers, gsm's en harde schijven werken stuk voor stuk niet zonder deze metalen. Onze wereld kan zonder zeldzame aardmetalen niet bestaan. 90 % van de notebooks heeft Cerium en Yttrium. Het zit ook in touch screens. Promethium en samarium zitten in lasers en rontgenapparatuur voor ziekenhuizen
Dat deze metalen 'zeldzaam' worden genoemd is niet omdat ze zo schaars zijn: koper is schaarser in de aardkorst maar, omdat de economisch winbare hoeveelheden klein zijn.
Er zijn maar een paar plekken op de aarde waar zogeheten Rare Earth Oxides (REO) voorkomen in concentraties van meer dan enige procenten, genoeg om de metalen met moeite uit de grond te halen. Dan nog is de mijnbouw en raffinage van zeldzame aarden een lastige en zeer energie-intensieve klus. Vaak nog extra gecompliceerd door radioactieve bijproducten zoals thorium en uranium, die zorgen voor milieuvervuiling bij de mijnbouw en raffinage van het erts.
Prijzen
Op dit moment is China als enige producent van deze metalen (97 procent van de wereldproductie) van plan de export van zeldzame metalen aan banden te leggen of zelfs te stoppen om voorrang te geven aan de eigen industrie. Andere landen zoals de Verenigde Staten, Australien Brazilizijn weliswaar bezig nieuwe mijnen te ontwikkelen of oude te heropenen. In oktober 2010 was het zover. China verlaagde de export voor 35 % en verhoogde de belasting op de export zodat de prijs van dysprosium ging van 300 naar 3600 dollar per kilo. Neodymium ging van 45 naar 450 dollar en Terbium van 600 naar 4000 dollar. De grote mijn waar de meeste zeldzame aardmetalen van komen (de Bayan Obo-mijn) is een duister lndschap geworden.
Als bedrijven zich verplaatsen naar China kunnen ze de zeldzame aardmetalen krijgen tegen de inheemse prijs. Zo probeert China de bedrijven te lokken. Lantaan kost buiten China 153 per kilo en in China 23 dollar. Ook diesel en elektriciteit wordt tegen bodemprijzen aangeboden. Vandaar dat men overal weer bezig is mijnen te openen (maar dat kost tijd).
Conclusie
We zetten dus in op de stijgende vraag naar auto's, halfgeleider-industrie, TV's. Met hoe meer we op onze planeet zijn, hoe groter de vraag is naar allerlei technologische middelen. Het aanbod van die nodige grondstoffen is veel lager dan de vraag. Binnen 20 à 40 jaar zijn veel van die grondstoffen op door de zelfrijdende auto, elektrische auto… Vraag na aan uw broker hoe u erin kan beleggen op een veilige manier.
De prijzen van allerlei metalen kan u vinden op http://mineralprices.com/
Zeer goed geschreven artikel. China heeft de export quota’s op 1 april 2015 afgeschaft. In de plaats daarvan heeft de Chinese overheid een “resource tax” ontwikkeld. Op dit moment is die alleen van toepassing op REE die nog geraffineerd moeten worden. Dus bedrijven en investeerders maken nu nog gebruik van het feit dat ze goedkoop kunnen investeren in REE die al geraffineerd zijn. Wanneer de bovengrondse voorraden op zijn en de resource tax volledig in werking treed zal er zeker een verandering in prijzen op treden.