Net deze ochtend nog, had ik een gesprek met een vriend van me die ook belegt. Ik vertelde hem over “wekelijks premie binnenrijven met optieconstructies”. Hij besloot in: “Het blijft gokken.” Ik weet niet of hij het had over mijn optie-constructies of over zijn manier van beleggen. Immers als men de 2 woorden: “Beurs en beleggen” vernoemd, associeert ons brein (onbewust) daarmee automatisch de woorden: “Geld en aandelen kopen”.
Het is een kunst, maar ook een proces van hard werken, een evolutie. Een innerlijke of mentale verandering, waarbij men tracht af te stappen van (onbewuste) conforme (denkpatronen). Of beter conforme associatie-patronen. Kort gezegd: We moeten onszelf “herprogrammeren”. Onze “neural pathways re-routen”.
Eenmaal we deze evolutie voor het grootste deel gehad hebben. Zien we zaken anders. We zien zaken zoals we nooit gedacht hadden ze te kunnen zien. We dachten niet dat het in ons lag. Dat is waar het-programming toe in staat is. Een manier van “rebirthing”.
Maar goed, het ging over beleggen niet? Het lijkt eerder levensfilosofie. Maar beleggen is zoals het leven: een avontuur, het bewandelen van een pad, geen doel.
Beleggen. Ik ben mijzelf nu eigenlijk meer als “trader” gaan bestempelen. Er bestaat namelijk:
- Daytraden (in en uit op dezelfde dag)
- Swingtraden (in en uit op enkele dagen)
- Beleggen (mid of lange termijn, maanden of jaren)
Of we nu aandelen, opties, turbo’s, sprinters, futures doen. Long of short gaan, dat maakt niet uit.
Is beleggen of traden gokken? Onbewust denk ik dat als men denkt aan “gokken”, men de woorden, “winnen” of “verliezen” associeert. Bij “winnen” wint men aanzienlijk. Bij “verliezen” is men alles kwijt. Men heeft verkeerd gegokt. Op de beurs hoeft dit niet altijd zo te zijn. Men kan een trade opstellen, en als men ziet dat deze de verkeerde kant uitgaat, heel snel weer sluiten, zodanig dat men het verlies toch tenminste beperkt houdt. Op die manier houdt men verliezen beperkt en kunnen winsten blijven oplopen. Dit is al een pak genuanceerder dan “geld kwijt” omwille van “verkeerd gegokt”.
Zelf houdt ik enorm van risico-aversieve beleg strategieën, waarbij de verliezen dus hoe dan ook beperkt blijven. Aan de andere kant zal hier ook een kleinere winst tegenover staan natuurlijk. Risico en rendement gaan hand in hand.
Zo’n risico-aversieve methode is vb. Een iron condor. Deze bestaat uit een Bear Call Spread en een Bear Put Spread. Daarvoor moet je natuurlijk begrijpen wat dat is. Maar ik kan het kort uit leggen. Hieronder zie je een grafiek van het aandeel apple, waar ik een iron condor op gezet heb. We kunnen dit wekelijks doen. Daar er weekopties op apple noteren.
Op de grafiek heb ik 2 rode lijnen getrokken en 2 groene lijnen. Dit zijn de niveau’s, waar ik puts en calls kocht en verkocht. De rode lijnen zijn verkocht, de groene lijn zijn gekocht. Met het verkopen van de opties willen we een wekelijks redement behalen, we verkoepn iets met de bedoeling dat het waardeloos wordt. We kopen iets, voor minder geld, als indekking, voor moest het fout lopen.
Het aandeel moet dus op vervaldatum eindigen tussen de 2 rode lijnen, dan halen we de volledige premie lang beide zijden binnen. We verliezen de premie de we betaalden voor de gekochte posities (onze indekking).
Zo ziet dit er uit in de portefeuille:
- Voor de gekochte call ontvingen we 85,6 dollar
- Voor de gekochte call betaalden we 33,4 dollar
- We kunnen maximum verdienen: 85,6 – 33,4 = 55,2 dollar
- Voor de gekochte put ontvingen we 77,6 dollar
- Voor de gekochte put betaalden we 37,4 dollar
- We kunnen maximum verdienen: 77,6 – 37,4 = 40,2 dollar
Samen maakt dit 92,4 dollar = 69 euro. Hier zien we dezelfde positie maar nu in %:
Aan de put kant is onze premie reeds voor 31% ontvangen. Ons verlies op onze bescherming is echter al opgelopen tot -72%! Dat maakt dat we hier een verlies hebben van -2 dollar (zie boven tabel). Onze premie aan de call kant is reeds voor 94% ontvangen. (We kunnen hier overwegen om de call reeds te sluiten, dus terug te kopen, en ons zo reeds te ontdoen van de aangenomen verplichtingen.)
We kunnen zelf kiezen of we duurdere calls en puts willen verkopen, ons meer of minder willen indekken. We kunnen ook kort schrijven en langer kopen.
Als we de trade opzetten kunnen we dit doen als de beurs opent. Dan verkopen we put en calls. Dan verdienen we toch al 1 dag op theta’s. Goed voor het sluiten (90 a 120min) van de beurs gaan we dan gekochte posities er tegenover zetten, onze verplichtingen afdekken met rechten.
Voor deze optie-strategie (iron condor). Is het de bedoeling dat de markt weinig gaat bewegen, bij voorkeur doen we dit dus op onderliggende waarden die vermoedelijk minder heftig bewegen.
Hier zien we een overzicht van de aandelen, etf’s en index: waar de optie-volumes het grootst zijn. Indien we zoeken via de grote open-interest volumes bekomen we gelijkaardige resultaten:
Ik omkaderde de minder beweeglijke aandelen en sorteerde ze op grootte in dollar. Waarom deed ik dat?
Wel, als we zo’n optie constructies als de iron condor opzetten, schrijven we zowel een call als een put, we gaan hiermee telkens de verplichting aan. Indien we een put schrijven op 100 apple aandelen, dan gaan we de koopplicht aan. In het voorbeeld gaan we de koopplicht aan voor 100 aandelen aan 510 dollar. Dit is in totaal 100 x 510 dollar = 51000 dollar.
Indekking: Daar we ook het recht kochten om te mogen verkopen, we kochten de put-optie 500 dollar. Mogen we ook steeds verkopen voor 100 x 500 dollar = 50000 dollar. De kans dat apple failliet zou gaan op 1 nacht is echter kleiner dan de kans dat men de lotto zou winnen. Wiskundig valt dit niet te berekenen. Maar intuïtief begrijpt men dit wel.
We hoeven geen 51000 dollar aan cash in onze portefeuille te hebben, indien we werken via margin. Onze margin kan tot 4x de waarde zijn van onze rekening. Daarom is het belangrijk eerst te kijken, hoeveel onze koopkracht is. En afhankelijk daarvoor te kijken welke waarde we aankunnen. Afhankelijk daarvan kunnen we schrijven op kleine en later grotere aandelen.
We nemen de waarde uit de kolom vermenigvuldigen deze met 100. En delen dan door 4.
Het getal in de laatste kolom is dus minimaal de cash of margin vereiste welke wij moeten aanhouden, om de positie te mogen houden.
We doen er uiteindelijk best aan te diversifiëren, dus ook indien we Iron Condor’s opzetten. Liever 4 condor’s op verschillende aandelen, dan allemaal op dezelfde.
We kunnen ook opteren om slechts 1 vleugel van de Iron Condor op te zetten. Bv. Enkel de Bear Call Spread. indien we dan hevig gaan zakken, dan is onze premie onmiddelijk binnen. Dat is toch waar het meest angstig voor zijn, indien de boel aan het wankelen gaat.
Hier een voorbeeld van de Bear Call Spread op Amazon:
Deze positie sloten we reeds, we boekten winst op de verkochte calls:
De gekochte calls die dienen als onze indekking houden we:
Amazon moet al helemaal door het lint gaan willen deze zaken nog waarde hebben. We kunnen nog de call 390 verkopen, die heeft nog waarde 15 dollar, de andere voor 1 dollar.
We kunnen met iron condor’s mooie wekelijkse of maandelijkse rendementen behalen enzo onze portefeuille traag maar gestaag laten groeien. het is moeilijk te bepalen hoeveel het rendement bedraagt. Men kan immers enorm variëren op niveau’s van gekochte en verkochte calls en puts.
Daar ik er zelf al vele keren een goed resultaat mee boekte, ga ik deze techniek vaker gebruiken om zo mijn account in waarde te doen groeien op een redelijk risico vrije manier. indien met op aandelen handelt, moet men aandachtig zijn voor de bedrijfskalender, en mogleijks daaraan gekoppelde surprise events die een koers heftig kunnen doen fluctureren.
Wat als het niet goed loopt?
We kunnen best op dag-grafieken oordelen. Indien we op weg zijn om te sluiten boven de rode verkochte call lijn of onder de verkkochte put lijn moeten we handelen. We kunnen onze positie hedgen met butterfly’s, of gewoon sluiten. Winst die we hebben kunnen we nemen, en moet niet altijd verdedigt worden, zeker niet als vb 50% of 60% van de premie binnen is.
We hoeven ook niet altijd te paniekeren als een aandeel eens komt piepen boven zijn niveau. Zeker als het zwaar boven zijn 9-daags en 20-daags gemiddelde zit. Of bollinger banden raakt: