Het risico bij obligaties.
Wat is het risico van obligaties?

Bij een obligatie loopt u niet zo veel risico. Maar toch zijn er enkele risico’s bij beleggen in obligaties waar u rekening mee moet houden. Denk aan het tegenpartijrisico, renterisico, inflatie risico en soms een risico op een vervroegde terugbetaling. Het beleggen in aandelen loopt u algemeen gezien meer risico dan bij obligaties.

 

Wat is het risico van obligaties?

Het risico van obligaties is niet zo groot. Dit komt omdat u weet hoeveel u zal ontvangen en wanneer. Vanaf het begin weet u de rente van een obligatie behalve bij obligaties met variabele rente. De einddatum dat u de nominale waarde terugbetaald krijgt weet u ook. Behalve bij een eeuwigdurende obligatie. Het beleggen in staatsobligaties wordt als minder risicovol gezien dan obligaties uitgegeven door bedrijven. Tenzij u natuurlijk zou beleggen in een overheid met hoge schulden.

Als een bedrijf failliet gaat wordt de obligatiehouder samen met andere schuldeisers eerst uitbetaald. Bij sommige obligaties is dit niet zo, dit zijn achtergestelde obligaties. Kijk goed wat in de contractvoorwaarden staat.

Welke soorten risico bij beleggen in obligaties?

Er zijn 4 soorten risico bij beleggen in obligaties:

  • Tegenpartijrisico: Dit is het risico dat u niet zal terug betaald worden. Dit is het grootste risico die u loopt. Obligaties hebben ratings die tonen hoe risicovol een obligatie is. Deze ratings worden door onafhankelijke kredietbeoordelaars gegeven. Lees hier meer over de rating bij obligaties. Deze ratings kunnen in de loop der tijd veranderen als een obligatie meer of minder risicovol wordt.
  • Renterisico: De marktwaarde van obligaties is onderhevig aan veranderende marktrentevoeten. Dit betekend als de rente stijgt de marktwaarde van uw obligatie daalt. Dit komt omdat de rente bij de meeste obligaties voor lange termijn vaststaat. Als iemand meer rente krijgt ergens anders zal voor het overkopen van uw obligatie minder betaald willen worden. Dit risico bij obligaties kan vermeden worden door obligaties met variabele rente te kopen.
  • Inflatierisico: Bij het verkopen van uw obligatie krijgt u de nominale waarde terugbetaald. Vergeet niet de inflatie mee te rekenen! Als er vb ieder jaar 2 % inflatie is en u krijgt de nominale waarde pas binnen 5 jaar terug betaald, dan bent u 10% in koopkracht gedaald. U kan dit risico bij obligaties vermijden door een obligatie geïndexeerd aan de inflatie te kopen.
  • Risico vervroegde terugbetaling obligatie: Kijk altijd goed in de contractvoorwaarden als u een obligatie koopt. Bij sommige obligaties kan men een vervroegde uitbetaling aanvragen. De datum van terugbetaling zal in dat geval eerder zijn dan de vervaldag.

Dit zijn de 4 soorten risico van obligaties. Hou hier goed rekening mee als u obligaties wil kopen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.