Hebt u fout geld overgeschreven? Geen paniek. Als u snel bent kan u uw fout nog rechtzetten.
Wat moet ik doen als ik fout geld heb overgeboekt? Hoe kan ik een overboeking annuleren?

Wat te doen als u fout geld heeft overgeschreven? Hoe moet ik een overboeking annuleren? Mag iemand die fout geld ontvangt dat houden? Hoe kan ik een foute overboeking annuleren?

Wat moet ik doen als ik fout geld ontvang?

Als u fout geld ontvangt mag u dat niet houden. Het is niet dat u plots strafbaar bent als u fout geld ontvangen heeft. U mag het niet uitgeven of opnemen. U moet het geld terugstorten.

Help ik heb verkeerd overgeboekt.

Het kan gebeuren dat u naar de verkeerde rekening overboekt of een verkeerd bedrag. Een cijfer is snel per ongeluk fout ingetypt of gemist. Als u snel bent kan u de fout nog herstellen. Anders zal het moeilijker worden.

Een bank is niet verantwoordelijk voor een mogelijke fout die u kan maken bij het overschrijven. Een bank is dan ook niet verplicht om een foute overboeking te herstellen. Als u gelukt heeft en u bent snel, is de overboeking nog niet uitgevoerd en kan uw bank er iets aan doen.

Hoe kan ik een foute overboeking annuleren?

Het bepalende of u een overboeking kan annuleren of niet is of de overboeking al aan de bank van de begunstigde is doorgemeld. Indien de overboeking al is doorgemeld kan u de overboeking niet meer annuleren.

Het is namelijk zo dat banken hun opdrachten meestal in bepaalde groepen met meerdere overboekingen samen naar de begunstigde bank sturen. Het kan dus mogelijk zijn dat uw opdracht pas binnen een uur verzonden wordt als er genoeg opdrachten zijn om door te sturen. Als u dus snel bent en uw bank direct kan contacteren is er een kans dat uw bank de overboeking kan annuleren. Meestal wisselen banken meerdere keren per dag gegevens uit.

Het bedrag is al van mijn rekening afgeschreven. Kan ik de overboeking nog annuleren?

De meeste banken doen aan voordebitering. Dit wil zeggen dat ze het bedrag al op voorhand van uw rekening afschrijven. Het maakt dus niet echt uit dat het bedrag al is afgeschreven. Het is nog steeds mogelijk om de overboeking te annuleren.

Hoe overboeking annuleren als ontvanger het bedrag al heeft ontvangen?

Als de begunstigde het bedrag al heeft ontvangen zal u contact moeten opnemen en vragen om het bedrag terug te storten. Als u de foutieve begunstigde niet kent kan u aan uw bank vragen om contact met hem op te nemen. Als de foute begunstigde bij uw bank zijn rekening heeft kan de bank het geld eenvoudig terug vragen. Uw bank mag het geld niet terughalen. Dat is bij wet verboden.

Als de foute begunstigde bij een andere bank zijn rekening heeft als u wordt het wat moeilijker.

Uw bank moet met de begunstigde zijn bank contact opnemen.

Wat als ik geld fout overboek en men weigert bedrag terug te storten?

Dan zal u naar de rechtbank moeten gaan. Voor een klein bedrag zal dit vaak de moeite niet zijn. Er is een zeer grote kans dat u de rechtzaak zal winnen.

Controleer altijd goed als u geld overschrijft een fout is zo snel gemaakt en de gevolgen kunnen vervelend zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.