onzekerheid en risico

Wat is het verschil tussen risico en onzekerheid? Risico en onzekerheid zijn eigenlijk 2 totaal verschillende begrippen. Deze begrippen zijn voor de meeste mensen moeilijk te onderscheiden van elkaar. Veel slechte beslissingen zijn genomen omdat mensen het verschil niet weten tussen risico en onzekerheid. Hier zullen wij u uitleggen wat het verschil eigenlijk is. Een onzekerheid zal er namelijk altijd zijn maar aan een risico kan wat gedaan worden. Risico is ook meetbaar en onzekerheid niet.

Wat is een risico?

Een risico is de mate van kans die u loopt op een bepaalde (slechte) afloop. Risico kan berekend worden en vermeden. Risico komt eigenlijk ook doordat u niet weet wat u doet of aan het doen bent. Als u namelijk wel goed weet wat u aan het doen bent loopt u geen groot risico. Risico heeft dit als gelijkenis met onzekerheid. Daarom verwarren de meeste mensen dan ook risico met onzekerheid.

Wat is een onzekerheid?

Een onzekerheid is iets waar u niet helemaal zeker over bent. Meestal of bijna altijd komt een onzekerheid voor tijdens het voorspellen van toekomstigheden.  Onzekerheden zullen er altijd zijn omdat we (bijna) nooit helemaal zeker kunnen zijn over iets. Een onzekerheid kan beperkt worden door te weten wat u aan het doen bent. Maar zelfs dan kan er altijd een onzekerheid bestaan.

Risico en onzekerheid met een voorbeeld uitgelegd.

Voorbeeld u start een nieuwe onderneming in een sector die u kent. U investeert 100 000 euro. Het risico is dat u het startkapitaal zal verliezen. De onzekerheid is dat u niet zeker weet of u zaak een succes zal worden. Het risico kan u zeer veel tot volledig beperken. Het risico is ook meetbaar. De onzekerheid kan u ook beperken door beter te weten wat u aan het doen bent. Maar de onzekerheid zal altijd bestaan al dan niet in kleine mate.

Risico’s en onzekerheid in beleggen en ondernemen.

Een onzekerheid kan u eigenlijk vermijden door enkel dingen te kopen of doen die u goed kent en begrijpt. Doe enkel dingen waar u zeker genoeg van bent. U moet eigenlijk maar een paar dingen goed doen in u leven zolang u niet te veel dingen slecht doet. Een risico kan u beperken door niet te investeren of ondernemen in risicovolle sectoren of beleggingsproducten , ondernemingen. Of door geen onnodig risico “te nemen”.

Een onzekerheid is eigenlijk een soort van twijfel en emotie. Die kan u dan ook financieel niet echt veel kwaad doen.

Een risico kan u wel veel kwaad doen.

Als u onderneemt of investeert wil u dan ook altijd kijken voor dingen zonder risico en met een lage onzekerheid. De onzekerheid kan u namelijk nooit vermijden en het risico wel.

 

Interessant voor beleggers: vergelijk online brokers en bespaar op transactiekosten beleggen.

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.