griekenland

Nog steeds geen akkoord rond Griekenland. De tijd dringt. Wat zal er gebeuren? U leest het in dit artikel.

Griekenland en EU

Griekenland blijft op “den dool”. Gisteren heeft de EU-top geen resultaten opgeleverd. Maar voor de hopende mensen: er wordt opnieuw een dringende EU-top gehouden.

Varoufakis en Tspiras raken het niet eens met Europa. Voor Europa moeten hervormingen worden doorgevoerd. Alleen zullen de Grieken een nieuwe reddingsboei toe geworpen krijgen. Tspiras en co willen dan weer niet raken aan de btw en aan de pensioenen. Een kleine kanttekening: 10% van Grieken betaalde ooit belastingen op zijn zwembad. Ze gaven pensioenen uit aan mensen die al dood waren (!). Dit is volgens sommigen onbegrijpelijk. Dat is ook zo. Wij betaalden met ons land 695 euro per inwoner om Griekenland een lening toe te kennen. Dat komt neer op zo’n 7 miljard euro. We zijn daardoor dus ook erg afhankelijk van Griekenland als ze onze lening niet terug betalen. Het is vicieuze cirkel en Griekenland is in mijn ogen de grote winnaar. Europa is de verliezer. In een vorig artikel: http://verdienveelgeld.be/nieuws-en-agenda/beursnieuws/grexit-komt-akelig-dichtbij-wat-moet-ik-doen/. Ik zal u nu vertellen welke scenario’s meer kans krijgen tot de definitieve uitslag op 30 juni.

Griekenland: scenario’s

Wat zijn de opties voor Griekenland?

 1. Griekenland gaat uit de euro + Griekenland gaat uit Europese Unie (40%)
 2. Griekenland sluit een deal met Europa (5%)
 3. Griekenland sluit een deal met Rusland (45%)
 4. Griekenland gaat failliet (10%)

De eerste optie is voor de hand liggend. Griekenland zal ook volgens mij uit de euro gaan. Dit komt omdat ik vrees – en terecht – dat het IMF niet zal toegeven aan Griekenland.

Het tweede idee: de kans is echt klein dat er een akkoord wordt gesloten met Europa.

Het derde zal u misschien verbazen. Ik zag het wel aankomen dat Griekenland toenadering zocht tot Rusland. Dit is ook gebeurd door het feit dat Alexis Tspiras een meeting had met Vladimir Poetin. Het kan zo zijn dat Rusland ons willen laten boeten voor de maatregelen met de crisis in Oekraïne.

Ten vierde: Griekenland gaat failliet. Maar ook deze optie zie ik niet gebeuren: Griekenland heeft goud, olie en gas dat ze nog niet ontgonnen hebben. Houden ze dit achter de hand?

Toekomst Griekenland voor belegger

In ieder geval zal Griekenland door moeilijke tijden gaan door o.a. de hyperinflatie. Maar dan zullen we goederen van Griekenland importeren naar Europa. Gevolg is dat na de zware recessie, Griekenland weer zal bloeien. Misschien kan u als belegger daarop inspelen? Verdere alternatieve beleggingen worden besproken in onze rubriek bij investeren en beleggen: alternatieve beleggingen. (zoals Cacao dat ik heb aanbevolen voor de LT)

Voor Europese beleggers in Europese aandelen zeg ik: “Hou ze bij.” Maar koop alleen maar als er zekerheid is inzake Griekenland. Onze gratis beurstips hebben dit ook al ter sprake gebracht. Maar bij beleggen moet men vooral kijken naar de lange termijn. Dat is alvast mijn visie voor wie een kapitaalopbouw wil doen. En spreid uw beleggingen in bedragen en doe aan systematisch beleggen. Dit wil zeggen: kleine bedragen spreiden in de tijd, zo bent u minder afhankelijk van de volatiliteit op de aandelenmarkten. Omdat we niet altijd kunnen schrijven over korte maar pittige zaken, kan u zich registreren op ons forum dat gratis . http://verdienveelgeld.be/social/forum/ond/pittig-beursnieuws/ Bij beursnieuws kan u dan altijd terecht, ook bij individuele aandelen. Het is het FB van het beleggen  met groepen van belegger, tijdlijnen enzovoort. Het is echt de max, dit hebben we gehoord van onze recentste leden! Er staat ook een knop bovenaan zoals bij onze hoofdrubrieken.

 

1 REACTIE

 1. Hallo

  Erg beknopt artikel dat zegt waar het op staat! Supersite!

  Geven jullie ook beurstips a.d.h.v. vragen van bezoekers van deze site?

  Dan zou ik graag jullie mening horen rond Enigenico, ik heb dit aandeel al een tijdje en vraag me af of er nog potentieel is.

  Alvast bedankt!
  Bart

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.