Naar aanleiding van een nieuw kwartaal, gaan Niel en ik elk onze favoriete aandelen meedelen. Vandaag zal ik mijn favoriete aandelen verantwoorden waarom u ze een grote kans maken op een mooi beursparcours.

In december raadde ik de mensen deze aandelen aan, omwille van enkele redenen:

2014 was een ietwat bewogen beursjaar. Toch kon men mooie rendementen opstrijken door in te spelen op verschillende dipjes van de markt. Een daarvan die een grote impact heeft gehad op het rendement van beleggers was de salami-crash, wat ik een uitstekende koopkans vond. 2015 wordt voor beleggers dan ook heel wat moeilijker. Toch staan de centrale banken nog steeds in de spotlights. Wat m'n favoriete aandelen worden voor volgend jaar zijn? Dit zijn ze:

Euronav
De dalende olieprijs zorgen ervoor dat de tarieven voor vrachtschepen dalen en zullen Euronav wind in de zeilen geven. Toch moet men het niet altijd hebben over de olieprijzen en dergelijke. De courante winst per aandeel zou dit jaar opnieuw positief zijn, namelijk 0,34 euro. Voor 2015 gaan analisten uit van 0,76 euro, een verdubbeling dus. Maar ook structureel gezien is Euronav erg oké. Verdere insideraankopen door Saverex, van de familie Nicolas Saverys die aandeelhouders zijn bij CMB en Exmar, vind ik dan ook koersondersteunend en geven de beleggers het nodige vertrouwen. De boekwaarde en EV/Ebitda zijn ook niet zo overdreven (1,08 en 8,23). Als de dalende olieprijs zich verder zet, zie ik de toekomst van Euronav rooskleurig in en kan een koers van 13 euro behaald worden. Huidige koers is 10,14 euro.

euronav
IBA (Ion Beam Applications)
IBA is een Waals biotechbedrijf dat er in 2014 al een erg mooi beursparcours heeft opzitten. Toch is IBA nog altijd ondergewaardeerd omdat er in de sector (de deeltjesversnellers) bijna geen concurrentie is. Ook de kosten voor de toestellen zou dalen, wat in het voordeel speelt van IBA. De PEG-ratio van -24,19 is ook goedkoop. Wat ook opvalt: IBA gaf als enige van de biotechbedrijven in België een dividendrendement van  0,79% bruto. Ik zie dat nieuwe contracten een boost kunnen geven aan de koers. Een koers van 16 euro lijkt mij haalbaar. Huidige koers is 13,405 euro.

iba d

Walt Disney
Het succes van Frozen was erg voelbaar in de resultaten. Walt Disney is gewoon een aandeel dat in uw portefeuille moet zitten omwille van de sterke groei die het vasthoudt door nieuwe films etc. Het is gewoon een aandeel op de lange termijn. Misschien staat het ook niet zo super goedkoop, maar de waardering is wat de gek ervoor geeft. Daar staat dus geen limiet op. Een dividendrendement van 1,11% bruto en een mix van recordresultaten kunnen ervoor zorgen dat Walt Disney kan doorstijgen tot 105 dollar à 112 dollar. Huidige koers is 90,18 dollar.

walt disney
Resilux
Nog een aandeel op de lange termijn is Resilux. Resilux staat bekend van zijn PET-voorvormen. Het aandeel is de voorbije 2 jaar al veel gestegen door een contract van het grote Proctor&Gamble. Toch moet die divisie, Airolux, nog winst genereren. Maar dat zal niet lang meer duren. Ik geloof sterk dat Airolux een groot succes zal worden en dat zal ook zo zijn voor Resilux' beurskoers die daar uiteraard van zal profiteren. De courante winst per aandeel zou moeten stijgen tot 8,55 euro, nu is dat 6,57 euro. Daarnaast is het aardige dividendrendement van 1,93% bruto een opsteker die daar nog eens bovenop komt. Een koers van 125 euro is dan ook mogelijk. Huidige koers is 106,800 euro.

resilux
Bpost
Het postbedrijf is de laatste tijd wat gedaald en dat zal misschien nog een tijdje doorgaan. Een waarde van 18,50 euro lijkt me fair gewaardeerd. De sterkere groei van de pakjesdivisie blijft aanhouden, maar zal vroeg of laat ook ten einde komen. Daarom raad ik aan om het aandeel op een top opnieuw te verkopen als de vooruitzichten wat minder rooskleurig worden. Zoals aangegeven is het een postbedrijf dat natuurlijk bekendstaat voor zijn dividendrendement. Dit jaar was dat meer dan 5% bruto. Het dividend dekt u dus al wat in voor een koersdaling. Ik zie Bpost op termijn stijgen tot 22,50 euro. Daarna zou ik het aandeel verkopen. Huidige koers is 19,73 euro.

bpost

U ziet dat de aandelen het niet slecht doen. Ik heb ze dan ook aanbevolen tijdens de dip van december vorig jaar.

Nu zal ik 4 aandelen nog sterk behouden:

  • Walt Disney

  • Resilux

  • Euronav

  • IBA

BPost vliegt uit mijn selectie omdat ik vind dat het aandeel nu té duur staat. Maar als het aandeel daalt na het dividend (in december) naar een niveau van € 20, dan ben ik weer koper.

Ik moet het aandeel dus vervangen in …

BESI

Dit bedrijf is hét aandeel van mijn favorietenlijstje. Waarom? Wel, de omzet en winst stijgen fors. Dit bedrijf is in de technologiesector actief, maar is 40% goedkoper dan het gemiddelde van die sector (in K/W en andere ratio’s). Daarmee komt de K/W op 9,4. Dat is spotgoedkoop voor een snelgroeiend bedrijf. Daarbovenop gaat het aandeel een dividend geven van € 1,40 bruto per aandeel (3,8% bruto), wat natuurlijk werd toegejuicht door beleggers en analisten. Gevolg de koers steeg tot € 30. Maar de koers kan volgens mij naar € 40 of meer gezien de vooruitzichten. Een extra bonus is dat Besi technologie mag maken voor de Apple Watch dat hopelijk een succes wordt voor anderzijds Apple maar ook de omzet van Besi kan stuwen. Kopen op koerszwakte en dat is rond de € 26 of minder.

besi

Mocht u de aandelen niet gekocht hebben, niet getreurd, want hier zijn er nog vier andere:

Ageas

Het tweede aandeel dat ook heel wat potentieel in zich heeft is Ageas. De resultaten waren volgens verwachting en de waardering van Ageas is ook echt goedkoop. De rechtszaak komt er in mijn ogen niet en ook de aandeleninkoop is erg positief. Daarnaast verwent de verzekeraar verwent de aandeelhouder nog altijd met een dividend van 5,26% bruto. Structureel gezien doet het bedrijf het erg goed, alleen de omzet zou fors dalen in  2015. Maar de nettowinst zou dan weer met 45% stijgen. Wat belangrijk is voor een dividendaandeel dat tevens ook eigen aandelen inkoopt, wat dus twee keer goed nieuws is voor de aandeelhouder. Want hij krijgt een stevig dividend dat nog eens onder minder aandelen moet worden verdeeld. De marges zouden stijgen tot 6,9% tegenover 3,9% in 2014. Koersdoel: € 45.

ageas d

Fagron

Fagron is onlangs van naam veranderd, vroeger was het namelijk Arseus. Fagron legt zich toe op het bereiden van magistrale bereidingen voor apotheken. Het aandeel kreeg opeens een klap van 10% toen het beurshuis Kempen&Co een erg kritisch rapport schreef over het bedrijf. Maar de CEO kocht toen voor 1 miljoen euro aan aandelen Fagron. Wat ik beschouw als een zeer goed teken. Ook het dividend werd opgetrokken en de verkoop van Corillus zal ervoor zorgen dat ze verder kunnen groeien en aandeelhouderswaarde kunnen creëren. Ook de schuldenlimiet die dicht wordt benaderd zal worden afgebouwd en zal dus geen (groot) gevaar meer vormen. Het bedrijf keert ook een stevig dividend uit. Fagron zou dit jaar verder groeien met een stijging van de omzet met 10%, de nettowinst zou stijgen met 300%. De koers mag zeker terug gaan naar de € 45.

fagron

Sioen Industries

Dit bedrijf is eigenlijk een cyclisch bedrijf. Het is dus afhankelijk van de conjunctuurschommelingen. Het maakt o.a. zeilen voor trucks en ook beschermkledij voor bijvoorbeeld de politie. Tegen de huidige waardering geeft Sioen Industries een dividendrendement van 2,81% bruto. De koers is terug koopwaardig vanaf een koersniveau van € 14. Het stijgingspotentieel is vastgelegd op minimum 15%, rekening houdend met de groei van Sioen en stijgende vrije kasstroom. Hier even een korte toelichting. De omzet zou in 2015 stijgen met 3,15%. De marges zouden zelf ook lichtjes stijgen. Ook hier kan men dus inspelen op de economische groei, daarnaast kan het dividend fors stijgen door de sterke cashflow.

sioen

Renault

Renault zal dit jaar zijn turnaround verder bevestigen doordat de winst per aandeel met +/- 30% zal stijgen. Ook de omzet zal toenemen met 3%. De reële koerswaarde is € 111 en dat is ook het koersdoel dat ik voor ogen heb. Nu staat de koers op een niveau van € 89 en dat is volgens mij een goed moment om te kopen. Het brutodividendrendement bedraagt meer dan 2%, wat aardig meegenomen is.

renaultd

Uitgebreide analyses van deze aandelen en andere bedrijven worden zeker nog gepubliceerd op de site. En mocht u vragen hebben, dan kan u deze stellen via reacties.

Abonneer u ook zeker op deze blog zodat u geen nieuwtjes en updates hoeft te missen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.