Een stierenmarkt, bullmarkt of stiermarkt is een veelgebruikt begrip in de economie en op de (effecten)beurs. Er wordt over een stierenmarkt gesproken tijdens een periode van eerder langdurende , stijgende koersen. Er heerst een algemeen optimisme of soms euforie tijdens een stierenmarkt. Een stierenmarkt kan voorkomen zowel in de gehele economie, bepaalde sectoren, individuele effecten.
Wat is een stierenmarkt?
Men spreekt over een seculaire stierenmarkt tijdens periodes van langdurende stijgende koersen/ tijdens een opwaartse trend. Een stierenmarkt ontstaat doordat bij koersstijgingen steeds meer en meer mensen instappen die op winsten uit zijn. Het kan zo zijn dat hoe meer de koersen stijgen des te meer mensen instappen, het effect van een stierenmarkt kan zichzelf versterken. Men verwacht vaak enkel positieve evoluties tijdens een stierenmarkt. Het optimisme viert dan ook hoogtij. “Het lijkt soms niet op te kunnen.”
De grootste groep deelnemers in een bullmarkt noemt men ook soms de kudde of “herd”.
De 3 fases van een stierenmarkt.
Een stierenmarkt ken meestal 3 fasen. De eerste fase is een opbouwende fase. In de 2de fase beginnen de prijzen en volumes meer te stijgen, waarna in de 3de fase de volumes en prijzen sterk stijgen en steeds meer beleggers instappen.
Het tegenovergestelde van een stierenmarkt.
Het tegenovergestelde van een stierenmarkt is een beermarkt. Er wordt naar een beermarkt of berenmarkt verwezen tijdens periodes van eerder langdurende, dalende koersen. Er heerst dan een overheersend pessimisme.
Hoe komt men aan het begrip stierenmarkt?
De symboliek moet men bij de 2 dieren: stier en beer zoeken. Tijdens een stierenmarkt stijgt de koers. Een stier steekt ook met zijn horens OMHOOG.
Tijdens een beermarkt dalen de koersen. Een beer slaat met zijn poten de prooi naar BENEDEN.
Voorbeeld van een stierenmarkt.
Een voorbeeld van een stierenmarkt was tijdens de DOT COM bubbel 1997-2000. Toen kende men een sterke stierenmarkt op technologie aandelen om dan in een berenmarkt over te gaan. Dit wordt ook een aandelen bubbel genoemt.