Eeuwig duurt het langst.
Eeuwig is lang, zoals een eeuwigdurende obligatie.

Een eeuwigdurende obligatie of ook wel perpetuele obligatie genoemd, wat is dat? De naam zelf verraad het eigenlijk al. Een obligatie die eeuwig duurt, de duurtijd is onbepaald. Deze soort obligatie kent dan ook geen vervaldatum. Eeuwigdurende obligaties worden verhandeld op de otc markt.

Wat is een eeuwigdurende obligatie?

In tegenstelling tot een meer “traditionele obligatie” kent een eeuwigdurende obligatie geen vervaldatum. Bij een eeuwigdurende obligatie is dus de duurtijd onbeperkt. Periodiek wordt er een bepaalde interestvergoeding uitgekeerd berekend over de hoofdsom. Soms bevat het prospectus van een eeuwigdurende obligatie een clausule dat toch op enig moment in de toekomst de hoofdsom alsnog kan worden afgelost.

Een eeuwigdurende obligatie is meestal een soort van achtergestelde lening. Net als bij een achtergestelde lening wordt de schuldeiser die de obligatie bezit pas na de andere schuldeisers betaald bij een faillissement. Hierdoor bestaat er een groter risico. U krijgt bij een faillissement enkel een uitbetaling als er geld genoeg is. Door dit grotere risico krijgt u een grotere rente als compensatie.

Geen interesten ontvangen op eeuwigdurende obligaties.

Als u als belegger een eeuwigdurende obligatie wil kopen lees dan eerst goed het prospectus. Zo komt u niet voor onaangename verassingen te staan. Er bestaan namelijk eeuwigdurende obligaties waar u geen rente op ontvangt. Lees daarom ook goed de clausules die in het contract kunnen opgenomen zijn. Het gebeurd zelden dat een eeuwigdurende obligatie geen rente uitkeert maar wees hier toch bewust van en bescherm u er tegen.

De handel in eeuwigdurende obligaties.

Eeuwigdurende obligaties worden over the counter (otc) verhandeld. Deze markt is zeer volatiel, veel meer volatiel dan de “gewone” obligatie markt.

Hoe het rendement op een eeuwigdurende obligatie berekenen?

Hier komen we aan een moeilijker punt dat zijn de rendementen op een eeuwigdurende obligatie berekenen. Hoe worden de rendementen op een eeuwigdurende obligatie berekend?

In de foto hieronder van http://nl.wikipedia.org/wiki/Eeuwigdurende_obligatie kan u de formules vinden om een eeuwigdurende obligatie te berekenen.

Bereken het interestpercentage of de contante waarde van een eeuwigdurende obligatie.
Dit is de formule om het interestpercentage op een eeuwigdurende obligatie te berekenen. Deze foto komt van wikipedia.

Rating eeuwigdurende obligatie.

Net als bij “gewone” obligaties kent mij bij eeuwigdurende obligaties een rating toe. Die rating wordt gegeven door kredietbeoordelaars. Normaal hoe beter de rating hoe minder risico u loopt. U kan hier meer vinden over de ratings op obligaties. Hou er rekening mee dat eeuwigdurende obligaties mooiere rendementen kunnen geven maar ze zijn ook risicovoller dan klassieke obligaties. De volatiliteit is hoger door de grotere renteschommelingen.

Geschiedenis eeuwigdurende obligaties

Doordat het eeuwigdurende obligaties zijn kan het zo zijn dat er nu nog rente betaald wordt op zeer oude eeuwigdurende obligaties. Een voorbeeld hiervan is een in 1624 uitgegeven lening ter waarde van 1200 gulden met een rente van 2,5 %. Uitgegeven van het waterschap Lekdijk Bovendams.Omdat de dijk gebroken was werd er besloten dit met obligaties te bekostigen. Het merkwaardige van deze uitgegeven obligatie is dat u 400 jaar later nog steeds rente ontvangt.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.