Verkoopsovereenkomst tussen particulieren voor een voertuig.
Verkoopsovereenkomst tussen particulieren voor een voertuig.

Een tweedehandswagen verkopen op een legale manier met de juiste formulieren en hoe dit moet gebeuren?  Dat leest u in dit artikel over de verkoopsovereenkomst tussen particulieren over een voertuig.

Inleiding

Wanneer je bij een particulier een tweedehandswagen koopt, kun je best een duidelijke overeenkomst opstellen. Een voorbeeld van een verkoopovereenkomst voor particulieren kun je hier downloaden.

Het is belangrijk om te weten dat een particuliere verkoper niet verplicht is om de wagen eerst te laten keuren voor verkoop en hij hoeft ook geen waarborg te bieden, dit in tegenstelling tot een handelaar die wel verplicht is om beide zaken te doen. Toch kun je best vragen dat de verkoper de wagen laat keuren. Als hij het niet doet, moet je het zelf namelijk doen.

Als de wagen geen kentekenplaat meer heeft, is de enige oplossing om een handelaarsplaat te gebruiken, maar daar beschik je als particulier uiteraard niet over. Wanneer de wagen  goed is bevonden na de technische controle wordt er een aanvraag tot inschrijving meegegeven samen met de tweedehandskeuring en de car-pass van de wagen. Na de aankoop ga je met de aanvraag tot inschrijving langs bij een verzekeringsmaatschappij of makelaar. Je sluit een verzekering af en hij zal bij DIV een nieuwe nummerplaat aanvragen of je nummerplaat overdragen naar je nieuwe wagen als je al beschikt over een Europese nummerplaat met 7 tekens. Sinds 1 september 2013 is DIV overgegaan naar een inschrijvingsbewijs met een dubbel luik. Eén deel wordt in de wagen bewaard, het tweede op een veilige plaats. De bedoeling is om autozwendel tegen te gaan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.