Gebruik makend van de koerssprong als gevolg van het uitstel van Basel 3, heb ik mijn twee laatste Europese banken vandaag verkocht. ING is er uit gegaan met een winst van 56,6% en de Rabobank certificaten met een winst van 4,3% (beide excl. ontvangen dividend). De reden lees je onderstaand, ik koop ze t.z.t. graag terug tegen lagere koersen:
Overleg over bankenregels Basel muurvast
Onderhandelingen over een vergaande aanpassing van de wereldwijde bankenbuffers met de naam Basel 3 zijn vastgelopen omdat vooral Europa en de VS het oneens blijven over het belangrijkste punt. Een voor 8 januari geplande vergadering is voor onbepaalde tijd uitgesteld.
Het uitstel betekent dat Europa straks met de regering-Trump moet praten over regels die een enorme impact hebben op vooral Europese banken. Onduidelijk is welke lijn Trump wil volgen.
Lange tijd is gezegd dat de vergadering van de hoogste toezichtbazen van het Bazels Comité in januari beslissend zou zijn. Er wordt al twee jaar gepraat en banken verkeren in onzekerheid. Dat er toch uitstel is, tekent hoe moeizaam de gesprekken lopen.
Risico’s wegen
De discussie is technisch van aard, maar de gevolgen zijn enorm. Het gaat om de vraag hoeveel ruimte banken mogen houden om zelf hun risico’s te wegen. De huidige Amerikaanse regering en het secretariaat van het Bazels Comité willen die vrijheid sterk inperken, omdat er te veel mee geknoeid zou worden.
Europese banken hebben de alarmbel geluid en krijgen steun van hun politici en toezichthouders. Want de voorstellen raken niet alleen de sjoemelbanken, maar ook brave banken met vooral gewone hypotheken op de balans, is de redenering.
De Europese Commissie reageerde dinsdag direct door te zeggen dat ze vasthoudt aan de eerdere eisen dat de nieuwe regels niet tot een algehele kapitaalverhoging mogen leiden. Ook moet het idee van ‘risicogevoeligheid’ in stand blijven. Die opmerking duidt erop dat banken enige vrijheid moeten houden met hun risicomodellen.
Koerswinst banken
Het onverwachte uitstel gaf de Europese banken op de beurs een oppepper, de Europese bankenindex klom dinsdag 2,9%. Eerder gingen geruchten dat Europa akkoord zou gaan met een iets afgezwakte versie van de plannen.
De voorstellen raken vooral banken in Noord-Europa die als veilig bekendstaan, blijkt uit een berekening die analisten van Deutsche Bank dinsdag hebben verspreid. Het als oerconservatief geldende Svenska Handelsbanken ziet zijn kapitaaleis verdubbelen. ABN Amro ziet de eisen bijna 70% omhoog gaan en ING ruim 35%, aldus de analisten. Opmerkelijk is dat juist banken in Italië en Spanje nauwelijks worden geraakt door de aanpassingen van Basel 3, terwijl enkele banken daar volgens menig kenner meer kapitaal nodig hebben.
Rabobank en SNS Bank worden mogelijk ook hard geraakt, maar Deutsche heeft dat niet onderzocht omdat zij geen beursnotering hebben.
Tekortkomingen
De twee jaar oude voorstellen volgen op geluiden dat banken niet goed te werk gaan met de eigen modellen voor risicoweging. Volgens voorzitter Stefan Inves van het Bazels Comité draait het om ‘hervormingen die erop zijn gericht de tekortkomingen recht te zetten die tijdens de crisis aan het licht zijn gekomen’, zo laat hij zich citeren in het persbericht van dinsdag, waarin verder gesproken wordt van het werken aan ‘openstaande details’.
De ‘gewogen risico’s’ vormen een belangrijke bouwsteen voor het berekenen van de solvabiliteit. En dat is weer de ratio waar iedereen naar kijkt om de degelijkheid van een bank te beoordelen.
Hypotheken op balans
Bazel en de Amerikanen willen een harde grens – in jargon: een vloer – voor de vrijheid die banken krijgen om af te wijken van een standaardmodel. Vooral bij hypotheken liggen de kapitaaleisen momenteel zeer veel lager dan in het standaardmodel. De toezichthouder vindt dat goed omdat gewone hypotheken zelfs tijdens de crisis niet voor problemen hebben gezorgd bij de banken.
In de VS komen de nieuwe regels niet zo hard aan, omdat banken daar de gewoonte hebben om hypotheken door te verkopen aan een staatsinstelling. In Europa bestaan zulke instellingen niet en blijven de hypotheken op de balans van de bank staan.