Vandaag gaan we over tot een analyse van het Belgische, beursgenoteerde Econocom. Hopelijk komt u op het einde uit op een goede verklaring en raad i.v.m. dit aandeel. De volgende aandelenanalyse zal handelen over roestvrijstaalproducent Aperam.

Even het bedrijf schetsen qua activiteiten:

Econcom is een bedrijf dat actief is in de IT-dienstensector.

Over het eerste kwartaal steeg de omzet met 13% tot 510 miljoen euro. Wat een erg grote stijging is. Maar dat is ook nodig om de verwachtingen in te lossen van het vierjarenplan dat werd ingevoerd in 2013. Daarin stelde Econocom voorop om tegen 2017 de omzet te verdubbelen tot 3 miljard euro. Vorig jaar steeg de omzet tot boven de 2 miljard euro. De doelstellingen kunnen dus met gemak behaald worden. Het bedrijf is vroeger ook intensief bezig geweest met overnames die nu de vruchten beginnen af te werpen.

Even kijken naar de verwachtingen voor de volgende 3 jaar, op die manier kunnen we de waarde van Econocom tegen de huidige koers vergelijken met de toekomstige winsten, cashflows etc.

dd

We zien dus dat de omzet verder is gestegen. Die steeg namelijk met 17% t.o.v. 2013. Wat ons vooral interesseert zijn de winstevoluties. De winst bedroeg 0,28 euro per aandeel. Dat moet dit jaar evolueren naar 0,54 euro per aandeel aangezien de overnames allemaal al zijn afgerond en de schulden kunnen worden afgebouwd. Het dividendrendement bedraagt 1,82% bruto voor dit jaar.

Hoe gaan we nu de waarde bepalen van Econocom. Er zijn verschillende theoriên hiervoor, ik zal de theorie gebruiken met de verwachte winstgroei.

Als we kijken, dan zien we dat de winst dit jaar 95% zal stijgen (dit kwam door de uitzonderlijke elementen van 25 miljoen euro in 2014). In 2016 zal de winst stijgen met 18% en in 2017 zal die 0,71 euro bedragen, een stijging van 8%. Gemiddeld gezien ligt de groei dus op 40,33% per jaar. Reken op 30% om erg conservatief te zijn.

Nu gaan we dat getal tot de 3e macht vermenigvuldigen met de winst per aandeel over het boekjaar 2014.

Dat komt dus neer op 1,33 (30 = 30% groei, de 1 = de basis in 2014) x 0,28.

Tenslotte hoeft u nog alleen maar te vermenigvuldigen met de koers-winstverhouding van 2015 en die is 15,2.

U bekomt 9,35 euro. Dat is het koersdoel dat Econocom krijgt over 3 jaar. Als het er boven gaat in 1 jaar, dan zou ik het niet kopen. Dit is allemaal relatief want we zijn erg conservatief geweest. Rekening houdend met het dividendrendement, dan betekent dat dat het potentieel is gelegd op 13,2% (exlcusief dividendrendement) en 18,68% (inclusief dividendrendement).

Op een jaar is het koersdoel 8,29 euro. Wat niet veel potentieel meer biedt. Wachten op een koerszwakte.

Kijken we naar de insideraan- en verkopen, dan zien we een gemengd beeld:

econocom

Sommigen hebben duidelijk winstgenomen van de stijging en anderen kochten bij op een koerszwakte. Dat is ook wat ik zou doen en ik zou dan ook kopen aan de niveaus waaraan werd gekocht door de bestuursleden van Econocom.

De fondsenbeheerders bezitten ongeveer 6% van de aandelen. Dat kan deze onderstaande grafiek beamen.

aandelen

Daarnaast hebben de insiders 5% van de aandelen in handen.

Zoals ik al aangaf zijn de vooruizichten gunstig en kan de intrinsieke waarde van Econocom nog veel hoger liggen. Misschien +10 euro?

Kopen zou ik doen op het 76,4%-niveau van de Fibonacci. Dat komt neer op 7,49 euro.

Daarnaast is het ook mogelijk te kopen op 7,25 euro.

gdgdgd


Conclusie: Econcom is ondergewaardeerd met 18% op een termijn van drie jaar (inclusief dividendrendement (bruto)). Dit is relatief en is ook erg conservatief, rekening houdend met de schulden van 100 miljoen euro die zullen worden afgebouwd richting de 15 miljoen euro tegen 2017. Ook de omzet zal hoger uitvallen dan de voorspellingen in het eerste kader. Wat meer winst betekent en dus een hogere winstgroei wat tot een hogere intrinsieke waarde kan leiden. Op een termijn van 1 jaar is voorlopig geen potentieel meer, tenzij de resultaten vér boven de verwachtingen zouden komen te liggen. Maar dan is de kans groot dat de koers opveert… Kopen op een niveau van 7,49 euro of op 7,25 euro. Bijkopen op een koerszwakte voor bijvoorbeeld een tweede aankoop.


 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.